Her canlının yaşayabildiği sağlık sorunları olduğu gibi kuşlarda bazı hastalıklar yaşıyorlar. Papağanların da bu familyadan olduklarını göz önünde bulundurarak, papağan hastalıkları hakkında biraz detaylı bilgi paylaşımı faydalı olacaktır. Bu kuş türüne sahip olanların kimi zaman papağan hastalığı hakkında yeterli bilgiye ulaşamamaları, ne yapılacağının bilinmemesine neden olabilmektedir. Bu sebeple evdeki minik dostlara nasıl yardımcı olunacağı ile ilgili bazı bilgileri bilmek iyi olacaktır.
Papağanlarda Yumurtlama Zorluğu
Doğru olmayan yemleme şeklinden ve soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı yaşanabilen bir durumdur. Yumurtlama zorluğu ile karşılaşıldığında, kuşun kendisini rahatsız hissetmeyeceği bir sıcak hava ile ısıtılması iyi gelecektir. Örneğin; sıcak bir lambanın altına konularak ısıtılması. Papağanların birçoğunun kış aylarında yumurtladığı göz önünde bulundurulursa, yumurtadan çıkan yavruların sıcak bir ortamda bulundurulmaları gerekecektir. Yuvanın yatay konumda olması ise anne ve baba papağanın yavrulara zarar vermesini de engelleyecektir. Bazen de dişi papağan yumurtayı, yumurta kanalından dışarıya çıkartamaz. Bu durum, hormon bozukluğu, yağlanma ve yaşlılık gibi durumlardan olabileceği gibi hastalıktan dolayı da olabilmektedir. Böyle durumlarda sürekli gözetim altında tutmak ve veterinerle irtibata geçmek faydalı olacaktır.
Papağanlarda Tüy Ve Deri Parazitleri
Tüy ve deri parazitleri, dış etkenlerden kaynaklı oluşan bir papağan hastalığı olarak bilinir. Yani, kafesin temizliği, toz veya yeni bir kuşun kafese gelişiyle olabilir. Böyle bir durum yaşandığında veterinere başvurarak önereceği spreyle tüm kafes, kafesteki eşyalar temizlenmelidir. Ayrıca kuşun üzerindeki bitlerde kesinlikle temizlenmelidir. Tüm bunların dikkatlice yapılabilmesi için veterinerden detaylı bilgi alınmalıdır.
Papağanlarda Burun Hastalığı
Burun hastalığı genellikle küf ve mantar hastalığı olarak adlandırılır. Kuşların burun delikleri, hava alma organları olduğundan dolayı sıkça küf mantar papağan hastalıkları ile karşılaşılabilmektedir. Burunda akıntı ve şişliğin olması sadece bu hastalık belirtisi olmayıp, bakteriyel enfeksiyon olduğunun işareti olabilir. Bu durumun yaşanması söz konusu olduğunda, burun delikleri temizlenmelidir. Küf mantar hastalığının oluşumundaki en önemli faktör ise A vitamini eksikliğidir. Papağanın sürekli burnunu kaşıdığı fark edildiğinde öncelikle burun delikleri temizlenmeli ve devam etmesi durumunda hastalık ilerlemeden veterinerle iletişime geçilmelidir.
Mide Ve Bağırsak Hastalığı
Dışkının yapısı farklı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Sarı renkte bir dışkı, karaciğerde bir sorun olduğunu işaret edebilir. Sindirilmemiş yemek dışkısı ise mide rahatsızlıklarının habercisi olacaktır. Bu ve benzeri durumlarla karşılaşıldığında mutlaka veterinerle iletişime geçilerek yaşanan olay detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.
Kursak İltihabı
Kursak iltihabı, boğulma halleri, kusma ya da baş kısmındaki tüylerin birbirine yapışmasıyla genellikle anlaşılabilir. Bunun nedeni ise bozuk yem veya iyi olmayan su kullanılmış olmasıdır. Aynı zamanda A vitamini eksikliği ve böbreklerdeki bazı rahatsızlıklardan dolayı da olabilir. Bu durumda da en kısa sürede veterinerle iletişime geçilerek, vereceği bilgilerin uygulanması önemlidir.
Gaga Üstü Eti Uyuz Hastalığı
Oldukça sık görülebilen bu hastalık, uyuz böceklerinin neden olduğu bir durumdur. Gaga üstündeki deriye giren bu böcekler gaga kenarı, burun üzerindeki et ve göz kapaklarına kadar yayılmaktadırlar. Bu durumda yapılacak tek şey veteriner hekimle irtibata geçilmesidir.
Soğuk Algınlığı
Sürekli ısı değişimlerinin ya da hava sirkülasyonunun kuvvetli olduğu bölgelerde bulunan kuşlar, soğuk algınlığı yaşarlar. Aksırma, nezle ve soluma seslerindeki değişimlerle soğuk algınlığı algılanabilir. Öncelikle sıcak lamba altına kuş alınarak, sonrasında da veteriner hekimle hemen iletişime geçilmelidir.
Göz Kapağı İltihabı
Ağaçların ve hava sirkülasyonu(cereyan) temiz değilse yaşanan bir hastalıktır. Sigara dumanının da etken faktör olabildiği unutulmamalıdır. Gözün pansuman edilerek temizlenmesi ya da antibiyotikli merhem kullanılması gerekecektir. Ancak ilk olarak veterinerle görüşüp onun tavsiye edeceği merhem kullanılmalıdır.