Blog
Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Muhabbet kuşları sevimli görüntüleri ile herkesin kalbine taht kurmuş evcil hayvanlardan biridir. Birbirinden farklı ve güzel renkleri ile insanların sevgisini kazanmıştır. Peki muhabbet kuşu hastalık belirtileri nelerdir bu sorunun cevabının pek çok yanıtı mevcuttur. Muhabbet kuşları da insanlar gibi çeşitli hastalıklara kapılabilirler. Erken ve doğru teşhis yapıldığı zaman hastalıklardan kurtulurlar. Aynı zamanda doğru tedavinin uygulanması da çok önemlidir.
Hasta görünümlü muhabbet kuşlarına gerekli ilgiyi göstermek gerekir. Yemesine, su içmesine, ilaç tüketmesi gerekiyorsa ilacına titizlikle yaklaşmak ve kısa sürede toparlamasını sağlamak gerekir. Bununla birlikte veteriner hekime götürerek muayene ettirip tedavi programı oluşturmanız gerekir. Muhabbet kuşlarında birtakım hastalıklar çok sık görülür. Bu hastalıklar mantar, sindirim sistemi hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, çiçek hastalığı, ishal ve bronşit hastalığıdır.
Muhabbet Kuşu Kursak Şişmesi
Muhabbet kuşu kursak şişmesi, kursak mantarı hastalığının belirtisi olarak ortaya çıkar. Kanatlı hayvanlarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Mantarın ciddi oranda çoğalması sonucu kursak bölümünde şişme durumu meydana gelmeye başlar. Yaygın bir hastalık olan kursak şişmesi, tedavi edilmez ise muhabbet kuşunun ölmesine sebep olur. Kursak şişmesi çok fazla yem yeme durumunda yemlerin kursakta birikmesinden kaynaklı da olabiliyor.
Sindirim sisteminin önemli kısımlarından biri olan kursak bölümünde pek çok yararlı mikro organizma bulunur. Bu alanda meydana çıkan bir aksaklık bütün sindirim sistemini tehdit eder ve olumsuzlukların başlamasına sebep olur. Kursakta bulunan ve vücut için normal şartlarda faydalı olan Candida albicans isimli mantarın çoğalması sonucu kursak şişmesi meydana gelir. Muhabbet kuşlarının pek çoğunda görülen ve tedavi edilir ise hemen iyileşen bir hastalık belirtisidir.
Muhabbet Kuşu Göz Nezlesi
Kuşlarda ortaya çıkan hastalık belirtileri arasında en sık rastlananlardan bir diğeri ise göz nezlesi olmaktadır. Muhabbet kuşu göz nezlesi tedavi edilmez ise ölümle sonuçlanan bir hastalık olmaktadır. Bu sebeple belirtisini görmeye başladığınız an hayvanınızı bir veteriner hekime götürüp tedavi programına başlamasını sağlamak gerekir. Göz nezlesinin en net belirtisi göz etrafında bulunan tüylerin dökülmesidir. Aynı zamanda gözlerde kızarıklık ve kaşıntı da göz nezlesinin yaygın belirtileri arasında yer alır.
Muhabbet kuşlarında bu hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet veren paslı kafes parçaları oluyor. Paslı kafes parçaları kuşun gözü ile temas ettiği zaman göz nezlesi ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda kuş kafesinin tabanında biriken dışkı ve pislikler de göz nezlesinin meydana gelmesine sebebiyet verir. Muhabbet kuşlarının bulunduğu ortamın çok fazla toz içermesi nezleyi meydana getirir. Çamaşır suyu gibi ağır deterjanları muhabbet kuşlarının bulunduğu ortamlardan kesinlikle uzak tutmak gerekir. Bu gibi kimyasallar muhabbet kuşlarında göz nezlesine sebep olur.
Muhabbet Kuşu Siyah Kaka
Muhabbet kuşlarının son derece hassas bir sindirim sistemi bulunur. Yemleme ve bakım konusunda dikkatli davranılmadığı zaman dışkı ile ilgili ve sindirim sistemi ile ilgili ciddi problemler meydana gelmeye başlar. Muhabbet kuşu siyah kaka en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Muhabbet kuşlarında siyah kaka görülmesi pek çok hastalığın habercisi olabilir. Özellikle sindirim sisteminde pek çok farklı hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar.
Fazla yem yediği zaman siyah dışkı oluşur. Aynı zamanda soğuk algınlığı gibi durumlarda da siyah dışkı çok rastlanan bir belirtidir. Sindirim sisteminde bağırsaklarda herhangi bir problemin olması halinde siyah kaka meydana geliyor. Bu gibi bir probleme rastlarsanız mutlaka bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Böylece hastalığın tedavisini en kısa zamanda sağlamış olursunuz.
Muhabbet Kuşu Kaşınıyor
Muhabbet kuşlarında en çok görülen durumlardan bir diğeri de kaşınma problemidir. Muhabbet kuşları bazı zamanlarda gagası yardımı ile kendilerini kaşırlar. Aynı zamanda ayaklarıyla da kendilerini kaşırlar. Bu durum çoğu zaman muhabbetkuşları için normal karşılanır. Muhabbet kuşları kaşınıyor, fakat bu durum artış gösterir ise mutlaka bir veteriner hekime başvurulmalıdır.
Muhabbet kuşlarının tüylerinde parazit ve mantar gibi oluşumlar var ise bu durum kaşınma ile sonuçlanır. Aynı zamanda tüy dökecek olan muhabbet kuşu da sık sık kaşınır. Bu kaşıntıya en iyi çözüm tüy kaşıntısını durduracak olan kremler olmaktadır. Kaşıntının diğer bir sebebi ise kuş enfeksiyonudur. Deri enfeksiyonu muhabbet kuşlarının kaşınmasına sebep olur. Muhabbet kuşları uçmak için temiz bir tüy yapısına ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple kaşıntı durumu ortaya çıkar.
Muhabbet Kuşu Yumurta Sıkışması Nasıl Anlaşılır?
Muhabbet kuşu yumurta sıkışması nasıl anlaşılır sorusu muhabbet kuşu besleyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Yumurta normal şartlarda dişinin yumurta kanalına geçtikten sonra kabuğu ile birlikte dış ortama çıkar. Fakat sıkışmadan kaynaklı olarak dişi genital kanalında sıkışıp bu şekilde burada kalabilir.
Bu durum tıkanma olarak da adlandırılır. Nedenlerinin temelinde kalsiyum eksikliği yatmaktadır. Dişinin göğüs kısmının altında yani genital bölümünün olduğu yerde ciddi bir şişlik oluşur. Şişliğe dokunduğunuzda sertlik var ise yumurta sıkışması ya da tıkanması olduğunu anlayabilirsiniz. Veteriner müdahalesi ile yumurta dişi genital kanaldan kolay ve acısız bir şekilde çıkarılır.
Muhabbet Kuşu Dışkısı Yapışıyor
Muhabbet kuşlarının dışkıları bazen popo tüylerine yapışık halde olabilir. Muhabbet kuşu dışkısı yapışıyor diye sakın korkmayın. Bazı dönemlerde bu dışkı artış gösterebilir. Hayvanlarda kabızlık gibi bir problem yaşanıyor ise dışkı popoda birikir ve yapışma olur. Böyle bir durumda ıslak bir pamuk yardımı ile popo kısmını temizlemek gerekir.
Islak dışkı problemi vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Yeni bir yem değişimi yaşandıysa dışkıda yapışma son derece normal karşılanan bir durumdur. Yemin tazeliğinin bozulması da dışkının ıslak yapıda olmasına sebep olur. Yeni yeme geçmeden eski yem ile az miktarda karıştırarak sunmak gerekir. Böylece dışkı yapışması sorunundan kurtulmak mümkün olur.
Muhabbet Kuşu Kabız
Protein yönünden zengin yemler yiyince muhabbet kuşları kabız oluyor. Bu durumu engellemek adına yemleri dikkatli seçmek gerekir. Yalnızca tohum ile beslemek muhabbet kuşlarının kabızlık sorununu meydana çıkarır. Muhabbet kuşlarına hem tohum hem de meyve ya da sebze vermek gerekir.
Böylece sindirim sistemini en iyi şekle getirmek mümkün olur. Hayvanların bağırsak sağlığı açısından salatalık, marul, karpuz gibi meyve ve sebzeler verebilirsiniz. Tohumlardan daha lezzetli olduğu için bu gıdaları severek tüketirler. Kabızlık problemi yaşayan muhabbet kuşlarının suyuna bir çay kaşığı karbonat suyu ilave edilir. Bu tedavi 3 ila 4 gün uygulanır ve sonrasında kabızlık sorunu ortadan kalkmış olur.
Muhabbet Kuşu Kilo Aldırma
Muhabbet kuşu kilo aldırma işlemini gerçekleştirmek adına dengeli ve düzenli besleme çok önemlidir. Muhabbet kuşlarının çok kilolu olması istenmez. Çok fazla kilo hayvanların hem kalp sistemini yavaşlatır hem de hareket etmelerini ciddi anlamda zorlaştırır. Muhabbet kuşlarına sağlıklı bir şekilde kilo aldırmak isteyen kişilerin düzenli olarak yemleri önlerine koyması gerekir.
Aynı zamanda temiz ve taze su vermekte kilo aldırmayı sağlar. Muhabbet kuşuna kilo aldırmak isteyen muhabbet kuşu sahiplerinin meyve ve sebze bakımından da iyi beslenmesi gerekir. Vitamini yüksek yemler ek olarak verilebilir.
Muhabbey kuşumun göz ve çevresi etrafındaki tüyler sanki yıkanmış gibi duruyor. Elimizi degdimizde çok sert şekilde oldugunu hissettik. Size bu yazıyı yazarken kuşumla ilgilenirken dışkısını yaptı sulu ve yeşil oldugunu gördüm. İshal olma durumu olabilir fakat daha öncesinde de ishal oldugunda tüylerinde böyle bir şey görmemiştim.
Muhabbet kuşumun boynunun altında şişlik var ve derisi gözüküyor o derinin içinde de su gördüm sebebi nedir
Noldu 😭