Blog
Kırmızı Lori Papağanı
Kırmızı Lori Papağanı(Eos Bornea)
Alt Türleri
- Eos Bornea
- Eos Cyanogenia
- Eos Histrio
- Eos Reticulata
- Eos Semilarvata
- Eos Squamata
Yaşam Alanları
Alt türleri dâhil Endonezya adalarında bulunurlar. Başlıca bulundukları adalar: Ambon, Boana, Seram, Haruku, Saparua, Manawoka, Gorong ayrıca Watubela, Banda, Tayandu ve Kai adasıdır. Ormanlık alanları seçtikleri gibi buna ek olarak yeşil düz alanları, meyve ekim alanına yakın yerleri de tercih ederler. Suyu ve yıkanmayı çok fazla seven bir türdür. Bu yüzden de buna imkân sağlayacak yerlerde yaşar. Üreme dönemi dışında ise büyük gruplar halinde bir arada bulunurlar.
Genel Tanımları
Yaklaşık 30 santimetre ebatları vardır. Gövdelerinde ağırlıklı olan renkleri canlı bir kırmızı tonudur. Buna ek olarak siyah ve koyu mavi tonlar da mevcuttur.
Cinsiyet ayrımını dıştan yapma imkânı yoktur. Yalnız genç ve yavru olanları daha mat olan renklerinden ve daha koyu olan gagalarından ayırt edebiliriz.
Yaşam süreleri 20 ile 40 yıl arasında değişmektedir.
Beslenme Şekilleri
Genelde Lori papağanları gibi çiçeklerin polenlerini, meyve özlerini(meyve nektarı) ve sulu yumuşak meyveleri tüketirler. Bunun yanı sıra çok az miktarda ve sık olmamak kaydıyla tohum da tüketirler. Ek besin olarak canlı böcekte yerer.
Kırmızı Lori Papağanların Üremesi
Üreme tarihleri değişkendir. Bu tür de bir çoğu gibi ağaç kovuklarından oluşan oyuklarda yuvasını yapar. Kuluçka süresi 24 – 26 gündür. Yavru kuşlar 54 – 56 gün içinde uçmayı öğrenirler. Bunu takip eden 4 hafta sonunda yuvayı terk ederler. Zaten anne babaları bu süre dolunca yavruları yuvadan ayrılsın diye ısırmaya başlar.
Bu türü evcilde ilk olarak 1940 da üretmeyi başarmışlardır. Zaten birçok bilgiye bu sayede ulaşılmıştır.
Lori papağanları evcil olarak tercih edilen bir türdür. Konuşma ve taklit yetenekleri oldukça fazladır. Yalnız kafes hayatını pek sevmezler. Çok hareketli ve sürekli aktif halde olmayı severler. Evcilde üretimi kolay bir türdür.
Bu türü Beslediğinizde Kafesten ziyade oda tipi salmalarda, yani geniş alanı olan kafeslerde, beslemek gerekir. Bol bol tırmanma imkânı olması için ona göre bir düzen kurulmalıdır. Banyo yapmayı da sevdiklerinden, yıkanabileceği koşulları da sağlamak gerekir. Oda ısısının 20 – 25 derecenin altında olmaması da bakımlarında çok önemli rol oynar.