Kırmızı Göğüslü Lori (Lorius Lory Erythrothorax Salvadori)
Lorius Lory Lory olan türün alt türüne giren bir türdür. Bu türle birlikte bahsi geçen ana türün diğer alt türleri de sırasıyla şu şekilde belirtilir.
Kırmızı Göğüslü Lori Alt Türleri:
- L. l. major
- L. l. erythrothorax Salvatori(Salvatori 1877)
- L. l. salvatorii
- L. l. rubiensis (Meyer 1891)
- L. l. somu
- L. l. jobiensis
- L. l. cyanauchen
- L. l. viridicrissalis
Yaşam Alanları
Molukkan, Yeni Gine ve çevresindeki adalarda, Bismarck Archipel’denden Doğu Salomone’ye kadar geniş bir alanda yerleşim gösterir. Sık ağaçlı yağmur ormanlarında, 1600 metre yüksekliğe kadar olan kısımlarda yaşarlar. Ağaçların en üst kısımlarında 15 çift olacak şekilde ufak gruplar halinde bulunurlar. Kuluçka döneminde bunlar da birçok tür gibi eşleriyle bir arada veya tek başlarına yaşarlar. Bu türleri çiçeklerin ve meyvelerin yeterli olduğu tüm bu şekil bölgelerde görmeniz mümkündür. Yemlenme zamanı, 100’ü aşkın sayıda gruplarla bir arada olurlar.
Genel Tanımı
Yaklaşık 30 santimetre ebatlarında olan bu türün dişileri biraz daha ufak olur. Bunun dışında cinsiyet ayrımını çıplak gözle yapma şansı yoktur. Ana renkleri olan kırmızı, kafa üstünde enseye doğru çok canlı bir tonda tüylerinden akar. Ense çizgisi, göğüsün ve karın bölgesinin ortasında kalan tüylerle, ayaküstü bölgesindeki tüyler koyu mavidir. Kanat üstleri yeşil, alt kısımları mavi renkte olur. Göz irisi ise kırmızımsı bir kahve tonundadır. Göz çevresinde beyazımsı çıplak bir halka vardır. Gaga rengi kavuniçidir. Ayakları ise siyah renktedir.
Gen. veya yavru dönemindeki kuşlarda ise renkler hem daha soluk tonlarda, hem de gaga renkleri siyaha yakın kahve tonundadır. Bir de kanat altındaki tüyler mavi ve dışta kalan tüyleri sarı tonda olur. Üstünde siyahlı lekeler görülür. Bu türün ana türü ve alt türlerinde genelde hâkim olan ana renk kırmızıdır. Ek olarak yeşil, siyah ve mavili tonlar bulunur.
Beslenme Şekilleri
Genelde lorilerde olduğu gibi çiçeklerin polenlerinden, meyve özleri ve sulu yumuşak meyvelerden oluşur. Bunun yanı sıra çok az miktarda tohum, böcek ve larva tüketirler.
Üreme Şekilleri
Üreme tarihleri ilk baharda başlar. Kuluçkalarında bir defada en fazla 2 adet yumurta olur. Kuluçka süreleri yaklaşık olarak 26 gündür. Yavruların tüylenip uçamaları 11 hafta içinde olsa da bunu takip eden yaklaşık 2 hafta sonra yuvayı tam olarak terk ederler. Bu konuda yalnız evcilde yapılan üretimler ile ilgil olarak Paul Tiskens‘in yazdığı bir araştırma yazısını da belirtmek gerekir. Buna göre; Lorius Lory türüne giren/buna burada açıklanan tür de dahil) birçok alt türü kendi arasında evcilde eşleştirip krımalar oluşturulmaktadır. Bu aslında çoğu zaman bilinçsizlikten yani eldekinin hangi alt tür olduğunu bilmemekten kaynaklanmaktadır.
Loruis Lory Jobiensis alt türünde Avrupa’da yapılan bilinçsiz eşleşme sonucun tam safkan bir lori papağanı görme şansımız kalmadı. Var olanlar da zaten eşleştirilmeyecek kadar yaşlı olanlardır.
Genel olarak Lori türünü besleyenler hep belli sayıda ufak bir gruptur. Bu şekilde de kalıyorlar. Lorileri besleyenlerin birçoğu ise elindekinin hangi türe ceya hangi alt türe girdiğini bilmiyor. Bu konuda çok bilinçsizce davranıyor. Dileriz ki bu türe eğilimi olanlar en azından aldıklarında, ne olduğunu, hangi gruba girdiğini inceleyip iyice bilgilenip ona göre alım yapsınlar. Böylece üretim aşamasında da türlerin soyu korunmuş olabilsin.
Evcil olarak tercih edilen bir lori türüdür. Bunun bir nedeni, eşleştirip üretilmesi çok kolay olmasıdır. Gayet sevimli cana yakın olurlar. Meraklı ve diğer türdaşları gibi taklit yetenekleri de olan, aşırı hareketli papağanlardır. Eşli beslenmeleri ve üretim aşamasında yanlarında başka tür de varsa da mutlaka ayrı tutulması gerekir. Çünkü dişiler, eşleşme ve kuluçka döneminde kendi türdaşlarına karşı bile gayet agresif olabiliyorlar.