Diğer bir isim olarak da Afrika- gri olarak bilinir. Jako papağanlar oluşum ve yaratılış gereği bakıldığında renk olarak gri tonlarda olduklarında diğer adının da Afrika gri olarak kullanıldığı bilgisi söylenir. Genel itibariyle gri olmasının yanında ise kuyruk kısmındaki renk kırmızıdır. Gelişimlerini tamamladıklarında ise yaklaşık olarak 30 ila 35 cm gibi uzunluğa eriştikleri gözlemlenir.
Jako papağan göz hastalıkları, bu tür papağanlarda görülen yaygın hastalıklardan birisidir. Zeki hayvanlar olarak bilinirken bu tür papağanların bakımı ve eğitimi konularda da dikkat edilmesi, özenle yapılması önemlidir.
En Zeki Hayvanlar
Yaratılış itibari ile jako papağanlar dış görünüşleriyle etkilemelerinin yanı sıra zekâ seviyeleri ve akıllı olmalarıyla da oldukça dikkat çekerler. Mükemmel seviyede taklit yetenekleri vardır. Taklit yeteneklerinin yanı sıra konuşma özellikleriyle de kendilerine hayran bırakmayı başarırlar. Bir çok uzman tarafından zeki olarak nitelendirilen jako papağanlar, konuşma yeteneği bakımından gelişmiş ve bu özelliği üst noktada olan hayvan türlerindendir.
Öğreteceğiniz yüzlerce kelimeyi taklit etme ve öğrenme yetilere sahip hayvanlardır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de sormuş olduğunuz sorulara dahi mantıklı cevaplar alabilmeniz mümkündür. Daha fazla gelişim göstermesi amacı ile eğitimine özen gösterebilirsiniz.
Jako papağan göz hastalıkları nelerdir? Hastalıklarında tedavi süreci nasıldır? Jako papağanlar kaç yıl yaşar gibi sorular çok sık değinilen ve merak edilen konulardır. Jako papağanlarda yaşamları boyunca birçok hastalık nüksedebilir. Bunların tedavileri yapıldığı takdirde 80 ila 90 yıla kadar yaşam sürdürdükleri görülür.
Jako Papağanların Eğitimi Nasıldır? Nasıl Olmalıdır?
Hayvanlarda esas olan, öncelikli olması gereken eğitimin şartı sevgi ve hassasiyet konuları üzerinedir. Sevgi ve başarıların ardına yapılan ödüllendirmelerle bu eğitim güzel bir şekilde verilebilir. Eğitimde yapılması zor görülmeyen davranışlardan bağırma ve cezalandırma sistemi uygulanmamalıdır. Yapılan bu baskı ve stres hayvanlar için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Hatta daha kötüsü ölüme bile sebebiyet verebilir.
Jako papağan göz hastalıkları, tedavi süreçleri ve bakımı gibi konularda da kişiler sıkça bilgi edinme noktasındadır. Verilen eğitimlerde yapılan yanlışlar ve yanlış cezalandırmalar neticesinde hassas olan papağanlarda strese bağlı bazı hastalıklar ortaya çıkabilir.
Papağanlarda Eğitim Sürecinde Tekrar
Sahibi tarafından sevilen ve sahibine alışmış papağanların eğitim süreci daha verimli geçer. Bir kelime hakkında ısrarcı iseniz onu öğrenmesini sağlamak adına yanında sürekli tekrar etmeniz yeterli olacaktır. Bu davranışın pekiştirilmesi ve devam etmesi için tekrarlanan kelime ardında verilen ödül bu kelimeyi sürekli kullanması için onu teşvik etmeye yeterli olacaktır.
Jako Papağanların Yediği Yemler ve Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Papağanlarda ilk olarak içme sularının temiz olmasına özen göstermelisiniz. Çok sık olmamak adına belli aralıklarda verilen meyve dilimleri mutlu eder. Beslenme olarak ise süt ile ıslatılmış kuru ekmek, haşlanmış patates, katı yumurta ve mısır gibi besinler tüketebilir, Bunlarla birlikte arpa, buğday gibi besinlerde tüketebilir. Önemli olan hazırlanmış yiyeceklerin temiz ve hijyenik olmasıdır. Aksi takdirde jako papağan göz hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabilir.
Jako Papağanlarda Görülen Hastalıklar
Jako papağan göz hastalıkları en sık görülen şikayetlerden olmakla birlikte dönem dönem çeşitli hastalıklar görülebilir. Soğuk algınlığı, mide enfeksiyonları, kabızlık ve hareketsizlik durumu, küf- mantar hastalığı, ayak göz gaga mantarları ve gaga üstü uyuz hastalığı gibi birçok hastalık görülebilir.
Bu hastalıklardan olan jako papağan göz hastalıkları, temizliği titiz yapılmayan kafeslerde ortaya çıkan bakteriler neticesinde kapılan hastalıklardan birisidir. Gözlerde ve göz çevresinde göz şişmesi apse,pullanma, matlaşma belirtileri mantar hastalığının habercisi olabilir. Konu ile alakalı verilen belirtiler karşısında uzman bir veterinere götürülmesi tavsiye edilir.
İyi akşamlar bizde Jako papağan var gözleri şişti ne yapmalıyım