Blog
Hayvanlar Aleminin Genel Tanımı
Hayvanlar âlemi genel olarak 5 ana kategoriye ayrılırlar.
- Balıklar
- Kurbağalar
- Sürüngenler
- Kuşlar
- Memeliler olmak üzere 5 önemi haiz sınıfa ayrılırlar.
Amfiyoksüs gibi bazı hayvan türleri ise ilkel kordalılar şeklinde isimlendirilirler. Bunlar sürekli denizlerde yaşar. Sadece sırt bölgelerinde iskelet mevcuttur. Omurgalıların bazı özellikleri:
* Dolaşımları açık değildir.
* Sırtta sinir kordonu, sinir ipi mevcuttur.
* Solunum organları yutakla bağıntılıdır.
Özetleyecek olursak; belirtilen canlı grupları dâhilinde bilinen kadarıyla 2 milyon civarında canlı türü yaşamaktadır. Soyu tükenen türleri de hesaba katarsak biyologların incelemesi kesinkes gerekli olan canlı çeşidinin oranı anlaşılır. İşte bu alın terletici iş “Biyosistematik” ile kısmen de olsa kolaylaştırılmıştır.
Ek olarak hayvanlar çoğunlukla hareket eden, yani yer değiştirerek, organik maddelerle besinini alan, içgüdüleriyle hareketlerine yön veren, aklı olmayan canlılardır. Bugün yaklaşık bir milyon hayvan türü keşfedilmiştir. Amip gibi görülemeyecek derecede küçüklerinin yanı sıra fil gibi büyük yapıya sahip olanları da vardır. Çevremizde her gün kaşı karşıya kaldığımız ve belki kendilerini okşamaktan kendimizi alıkoyamadığımız kedi, at, köpek ve kuşlar hep omurgalıdırlar.
Ayrıca bir kısım hayvanların zorlu mücadelelerle yaşamlarını idame ettirmelerine karşılık, bir kısım hayvanlar ise başka hayvanların üzerinde asalak olarak hayatlarını sürdürürler. Hayvanların vücut yapısı beslenme şekline, yaşamlarını devam ettikleri bölgeye, özetle yaşamlarını devam ettirecek imkânlara uygun olur. Yakından tanıdığımız hayvanlardan et ve ot ile beslenenlerin vücut yapısını mercek altına alacak olursak bunu açıkça görürüz. Kedi, köpek gibi et ile beslenen hayvanların tırnakları ve pençeleri yakalamaya müsait olur, dişleri keskin ve oldukça sivridir. Koyun ve at benzeri hayvanların ise dişleri ve dudakları otları yemeye uygun şekilde yaratılmıştır. Kuşkusuz bu hayvanların sindirim organlarının şekli de oldukça farklıdır.