Blog
Goldi Lori Papağanı
Goldi Lori Papağanı (Psitteuteles Goldiei)
Yaşam Alanları
Sadece Yeni Gine’de özellikle de merkezinde yaşamlarını sürdürürler. Dağlık ve ormanlık alanlarda, orta yükseklikte olan ormanlık, dağlık bölgelerde yeni açmakta olan ağaçların yakınında olurlar. Sürekli bu şekilde yeni açan ağaçları tarayarak dolaşırlar. Böyle dönemlerde büyük gruplar oluştururlar.
Ötüşleri tek ton şeklinde yüksek olmayan bir ıslıktan ibarettir. Gayet uysal ve sakin papağanlardır. Kuluçka dönemi dışında ailesi ve yaklaşık 40 çifte varan gruplar halinde bir arada bulunurlar.
Genel Tanımı
Yaklaşık 19 cm ebatları olan bu türün ana rengi yeşil tonlardan oluşur. Gövdesinin alt kısmı beyaz, bazen de sarıdır. Kafa bölgesindeki tüyler koyu kırmızı tonda olur. Dişilerde bu renk daha mat ve daha azdır. Göz çevresinde ise koyu mavi bir renk vardır. Kuyruk üstü, yeşil alt kısmı ise sarımsı tonda olur. Uçarken kanat başlarında sarı bir bant varmış gibi görünür. Gagaları siyah ve gözler kahve tondadır.
Erkek ve dişi arasında her ne kadar DNA ile net sonuç elde edilse de, dıştan bakıldığında da bazı farklar görülebilir. Ergin olan erkekler daha yapılı ve kilo olarak da dişiden daha ağır olurlar(55 gram civarında). Dişiler ise daha hafif (45 gram civarında) ve daha minyon görünürler. Birde bahsettiğimiz kafa kısmı dişi de erkeğe göre daha az dağılımlı bir kırmızı tondadır.
Yavru ve genç kuşlarda ise belirgin olan yine bu kırmızı kafa kısmının onlarda sadece ufak bir leke gibi olmasıdır.
Beslenme Şekilleri
Genelde Lorilerde olduğu gibi bu türde yeni açmış ağaç goncaları (en çok da okaliptus ağacı) çiçeklerin polenlerini, meyve özlerini(meyve nektarı) ve sulu yumuşak meyveleri tüketirler. Bunun yanı sıra canlı yem olarak da ufak böcek türlerinden de tükettikleri belirtilmiştir. Çok sert olmayan tohumlardan da tüketirler.
Goldi Lori Papağanı Üreme Şekilleri
Üreme tarihleri ile ilgili elde fazla bir bilgi yoktur. Yuvalarını ağaç kovuklarındaki oyuklarda, bazen de en yüksek ağaç tepelerinde yaptıkları bilinir. Kuluçkalarında bir defada en fazla 2 adet yumurta olur. Kuluçka süreleri 23 gün civarındadır. Yavruların tüylenmesi ve uçmaya başlaması ise 55 – 60 gün civarındadır. Yavruların tüylenmesi ve uçmaya başlaması ise 55 – 60 gün içinde gerçekleşir. Bunu takip eden 2 – 3 hafta içinde de yuvadan ayrılırlar. Dişi yumurtalara kendisi bakar ama bu arada erkekte dişiyi besler.
Evcil olarak tercih edilen bir lori papağanı türüdür denebilir. Bunun nedeni gayet uysal olmaları ve de seslerinin kesinlikle rahatsızlık verici boyutta olmamasıdır. Üretilmesinin çok zor olmadığı söylenmektedir. Yalnız bu türün bir özelliği, sıcağı sevmesidir. Yani ısı hep belli bir derecede olmalıdır. Ani değişimlerin olmamasına özen gösterilmelidir. Gayet sevimli, cana yakın ve meraklı olurlar. Ayrıca aşırı hareketli papağanlardır.