Papağan Türleri

Senegal Papağanı

Senegal Parrot

Senegal Papağanı (Poicephalus Senegalus)

Senegal Papağanı Genel Tanımları

Ebat : Yaklaşık 23 cm’dir.

Senegal Papağanları

Ortalama Yaşam Süreleri 25 yıldır.

Ana renkleri yeşil olan bu papağan cinsinde, diğer renkler olan siyah, sarımsı,beyaz, eflatun ve yeşil-siyah birbirinden net hatlarla ayrılırlar. Dişi ve erkek ayrımı çıplak gözle çok zor yapılır. Göğüs tüyleri dişi ve erkekte farklı ise de, güvenilir bir yöntem değildir.

Gagaları siyah-gri tondadır. Göz renkleri kırmızımsı bir tondadır ve ayakları gri renktedir. Göz etraflarında beyaz bir çerçeve(göz halkası) vardır. Genç kuşları erişkinlerden ayıran en belirgin özellik karın bölgesindeki tüylerin beyazdan çok sarımsı bir tonda olmasıdır.

Alt Türleri: 9 alt türü vardır. En bilinenleri:

  • P.M. Melanocephala
  • P.M. Pallida

Senegal Papağanı Yaşam Alanları

Güney Amerika bölgesi diye geçer. Güneydoğu Kolombiya üzerinden Brezilya ve Guyana‘ya doğru dağılmışlardır. Doğal ortamda kuluçka dönemi dışında ki zamanlarda yüksek ağaç tepelerinde yaklaşık 30 çiftten oluşan küçük gruplar halinde yaşarlar. Zaten tüm ihtiyaçlarını da oradan giderirler. Ağaç tepelerinde yemişler, meyveler ve tohumlar ile beslenir. Tehlike anında ise güçlü sesleri vardır. Bununla sürünün diğer elemanlarına alarm verirler. Çok ürkektirler. En ufak bir tehlikede bu yüksek ve tiz sesleri ile bağırarak kaçarlar. Yuvaları yüksek ağaç kovuklarında yapılıdır.

Senegal Papağanı Evcil Olarak Bakımı

Senegal Papağanı Hakkında Bilgi

Bu türler iyi birer uçucu olmasa bile yinede kafes dışında geniş alana ihtiyaç duyarlar. Gün içinde çok sakin duran kuşlar değildirler. Hareket şekli itibari ile Lorilere çok benzerler. Bu nedenle bakımları için en uygunu kendi türüne ayrılmış en az 2m x 1m ebatlarında salmalarda bakılmasıdır. Tür olarak şaklabanlık yapmayı ortalığı karıştırmayı severler. Bu yüzden elden yem verirken şaka için bile olsa elinizi kuvvetlice ısırabilme ihtimali hep vardır. Bu tür davranışları gördüğünüzde şaşırmayın. En kötü yönleri aşırı tiz sesleridir. Ama bir aradayken birbirleri ile dialoglarında ki değişik tonları dinlemek gayet ilginç olabilir. Genel kanıya göre en ilginç ve sevimli papağan türü olarak tarif edilirler. Bir eşin yanına asla tek bir erkek veya dişi koymamak gerekir. Zira bu durumda ortaya çıkan kavgalar ölümle sonuçlanacak boyutta olacaktır. Bu türde dikkati çeken bir özellikte aradaki sosyal hiyerarşidir. Çok düzenli işler ve her ufak grubu daima bir erkek kuş yönetir. İdare ondadır. Tüm bu yönleri ile Black Head Caique papağanlarına benzedikleri ve kafes hayatları birebir aynıdır.

Senegal Papağanı Evcil Olarak Üretimleri

Senegal Papağanı Fiyatları
Koyarsanız doğal ağaç kütüklerinde yuva yaparlar. Ama klasik kare formunda yuvalıklarda da yumurta veriyorlar. Yuva içini ağaç kabuklar ile donatırlar. Ama bu türü üretmek bazen yıllar sürebilir çünkü erişkin kuşlar bu aşamaya ancak 3 yaşında gelmektedir. Genel üretim konusunda çok az oda üreticilerden alındığı kadar bilgi mevcuttur. Yuvalıkta en fazla 2-4 arası yumurta bırakırlar. Kuluçkalarının 25 – 26 gün sürdüğü ve 70 gün sonunda da ebeveyinlerinden bağımsız hale geldikleridir. Eşleşme dönemi olarakta bilinen Ocak – Şubat dönemleri arasında kuluçkaya yatarlar. Yavrularına bakarlar. Yine bu özellikleri Black Head Caique papağanına benzemektedir.

Senegal Papağanı Evcil Bakımda Beslenmeleri

Çok çeşitli ve değişen bir besin planı ihtiyacı hissederler. Yemlerinin %60’ı çeşitli mevsimlerde olan meyvelerden oluşur. Mümkünse ufak parçalar halinde kesilip meyve kokteyli gibi sunulmuş olarak verilmelidir. Parça olarak verilen meyveleri alıp 2-3 ısırıktan sonra atacaklardır. Bu neden doğru dürüst beslenemeyeceklerdir. Havuç ve mısırları ise bütün olarak kafese asmak yemeleri için en iyi yöntemdir. Gagataşı vb. şeyleri hiç dikkate almayacakları için bu tip gıdaları haftada birer kere yemlerine karıştırmak en iyi formül olacaktır. Yemlemede %40’lık oranda bilinen diğer papağanlara verilen tohumlardır. Kemirgen bir tür olduğu için ağaç dallarını ikram ederken yaprakları ile beraber vermek gerekir. Bunları gayet güzel bir şekilde parçalarlar. En son çıplak dallarda kalanı kemirip sıyırırlar. Yine aynı şekilde beslenme şekilleri de Black Head Caique papağanı ile aynı özellikleri taşımaktadır.

Senegal Papağanları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Senegal Papağan Konuşur Mu?
Son zamanlarda evcil hayvan besleme kültürünün artması ile insanlar evlerinde birçok türde evcil hayvan beslemeyi tercih etmektedir. Kedi, köpek gibi hayvanların bakımları ve beslemesi kuş türlerine göre zor olduğu için insanlar kuş türlerini evcil hayvan olarak almaktadır. Bu türlerden biri olan Senegal Papağanı evcil hayvan olarak kabul gören türlerdendir. Peki, Senegal Papağanı konuşur mu? Bu papağanlar ise diğer türlerine göre konuşma yetileri az olmakla beraber zamanla 3 ila 5 kelime arası öğrenip konuşabilmektedirler. Sahibinden aldığı eğitimler ve çabalar sonucu 3 ile 5 kelime arasında konuşma yeteneğine sahip olabilmektedirler. Konuşma seviyesi olmasa bile sık sık tekrar edilen kelimeleri tekrar etmek üzerine bir performans sergilemektedir. Genel olarak Senegal Papağanı eğitim ve çabalar sonucu kelimeleri konuşabilmektedirler.
Senegal Papağanı Kaç Yıl Yaşar?
Senegal papağanları yaşantıları bakımından sakin bir hayat geçirmekle beraber çok uzun yıllar boyunca yaşayabilmektedirler. Kuş türleri arasında değerlendirildiğinde uzun süre yaşaması ile de bilinen Senegal Papağanı düzenli periyodik bakımları yapıldığında ve uygun yaşama alanı sağlandığında 50 yıla kadar yaşayabilmektedir. Senegal papağanları uygun yaşam alanları sağlanamadığı takdirde pek uzun ömürlü bir hayvan değildir. Sahipleri tarafından uzun yıllar yaşadığı bilindiği için Senegal papağanları evcil hayvan olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Doğal ortamlarında yaşam süreleri 25-30 yıl arası değişen Senegal papağanları evcil ortamlarda ise 50 ila 60 yıl arasında bir ömür yaşamaktadır. Bu hayvanların yaşam sürelerinde ise bulundukları ortam ve hayvanı sahiplenen kişinin de etkisi oldukça fazladır.
Senegal Papağanı Kaç Kelime Konuşur?
Papağanlar konuşması ile meşhur olan evcil hayvanlardır. Genel olarak bakıldığında diğer papağanlara göre biraz daha sakin ve sessiz olması ile bilinen bu papağanlar ıslık çalıp tiz sesler çıkarabiliyorlar. Günün çoğunu uyararak geçirdikleri için pek konuşma yanlısı olmamakla beraber uğraşlar ve sürekli tekrar eden hareketler sayesinde 3 ile 5 kelime arasında konuşabilmektedirler. Papağanların bir kelimeyi tekrar etmesi veya konuşmaya başlaması için ise uzun süren bir eğitim ve uğraş şarttır. Bu yüzdendir ki Senegal papağına sahip kişiler bu kuşların eğitimine uzun zamanlar harcamaktadır. Senegal papağanları çok konuşan bir tür olmadığı için öğrendiği ve konuştuğu kelime sayısı da minimum 3 maksimum 6 adettir.
Senegal Papağanı Cinsiyet Ayrımı
Kedi, köpek gibi büyük hayvanların cinsiyet ayrımı kolay yapılırken Papağan, kuş gibi tüylü, küçük hayvanların cinsiyetini öğrenmek biraz zorlayıcı olabilmektedir. İnsanlar kuşların cinsiyetini anlamakta bir hayli zorlanmaktadır. Uzman kişiler papağanların üzerindeki tüylerin renginden belirli yerlerdeki tüylerden cinsiyet belirlemesi yapabilmektedir ama normal insanlar bu hayvanların cinsiyetlerini öğrenme konusunda bir hayli zorlanmaktadırlar. En güvenilir yöntemlerin başında özel testler ve DNA testi gelmektedir. Bu testlere başvuran evcil hayvan sahipleri kesin bilgiyi öğrenmektedirler aksi takdirde Papağanımızın cinsiyeti konusunda yanılabiliriz. Veteriner hekimler ile de bu papağanların cinsiyet ayrımı yapılabilmektedir. Erkek ve dişi papağanların dış görünüşlerinden yola çıkarak cinsiyet öğrenmek için Papağanımızın analizini yapmak zorundayız.
Senegal Papağanının Konuşması
Senegal Papağanı diğer Papağan türlerine göre daha az konuşkandır ve belirli bir seviyenin üstüne çıkamaz. Islık çalabilme yeteneğine sahiptir. Tiz sesler çıkarmasıyla tanınan bu papağanların kelimeler ile arası pekiyi değildir. Günün belirli saatlerinde daha çok ses çıkarma ve konuşma eğiliminde olabilir. Bazı zamanlar ise hiç konuşmayarak sadece ıslık çalabilir. Arada bir ise konuşmayarak sadece taklit yapabilir. Genel olarak Senegal Papağanı konuşmayı tercih etmeyen, zor konuşan, konuştuğu zaman ise belirli kelime sayısının üzerine çıkmayan bir tür hayvandır. Senegal papağanları özellikleri bakımından dar bir kelime havuzuna sahip olan papağanlardır. Konuştukları kelime sayısı 5 taneyi geçmemektedir akabinde ise konuşmayı tercih etmeyen hayvanlar olduğu için Senegal papağanları genelde suskun bir tavır izlemektedir.
Senegal Papağanının Özellikleri
Senegal Papağanı adından da anlaşıldığı üzere Afrika ülkelerinde yaşamaktadır. Uzun soluklu yolculuk yapmayan bir kuş türüdür. Senegal papağanları vücudunda birçok rengi beraber barındırma özelliğine de sahiptir. Göz renkleri yavruluk döneminde ve yetişkinlik döneminde farklılıklar göstermektedir. Gün içerisinde uyumayı çok seven Senegal papağanları 12 ila 14 saat arası bir zamanı uykuda geçirirler. Uyurken kafaları sırt bölgesine doğru yatık bir şekilde olur. Senegal papağanlarının gagaları çok kuvvetlidir. Diğer papağanlara göre kuyruk kısımları kısadır. Bir diğer özelliği ise insanlara küsebiliyor olması ve küstüğü zaman ise hastalanıyor olmasıdır. Sahibini taklit etme yeteneğine sahip olan Senegal Papağanı yüksek sesle ötmediği için kimseyi rahatsız etmeme özelliğine sahiptir.
Senegal Papağanı Yaşı Nasıl Anlaşılır?
Senegal papağanları uzun yıllar yaşayabildiği için haliyle yaşı da merak konusu olmaktadır bu yüzdendir ki Senegal Papağanı besleyen kişilerin aklına sıkça Senegal Papağanının yaşı takılmaktadır. Uzman olmayan kişilerin Senegal Papağanının yaşını bilmesi hayli zor bir durumdur o yüzdendir ki bu hayvana sahip olan insanlar uzmanlardan yardım almak zorundadır. Bu papağanlara ilgi duyan kişilerin bu kuşların yaşlarını belirlemek için kullandığı çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan bazıları gaga uzunluğunu ölçmek, göğsündeki tüylerin beyazlığına bakmaktır. Tırnak kalınlığına bakmak gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Uzmanlara başvurulmadığı sürece bu yöntemler tam sonuç vermemektedir. Bu tür hayvanların yaşını öğrenmek için en güvenilir ve doğru yol uzmanlara başvurmaktır.
Senegal Papağanı Nasıl?
Senegal Papağanı dış görünümü ile orta boylu papağanlar grubundadır. Senegal Papağanının kafası yanakları ve boyun bölgesi gri renklidir. Sırt kısımlarında ise yeşil ve yeşile yakın bir renkte tüyler bulunmaktadır. Göğüs kısmında ise sarı ve turuncu renkler mevcuttur. 25 30 cm civarı boyları vardır. Kuyrukları diğer papağanlara göre kısadır. Senegal papağanının ağırlığı ise 120 ile 16 gram arasında değişmektedir. Senegal papağanları doğduğu ilk zamanlarda siyah bir göz rengine sahip iken ilerleyen zamanlar da bu siyah renk yerini sarı ve benzeri renklere bırakmaktadır. Genel görünüm olarak kısa boylu, renkli, tüylü ve sevimli hayvanlardır. Senegal papağanlarının yaşlarının ilerlemesi ile beraber göğüslerinde bulunan tüylerin beyazlamış olduğunu fark ederiz.
Senegal Papağanı Nasıl?
Senegal Papağanı dış görünümü ile orta boylu papağanlar grubundadır. Senegal Papağanının kafası yanakları ve boyun bölgesi gri renklidir. Sırt kısımlarında ise yeşil ve yeşile yakın bir renkte tüyler bulunmaktadır. Göğüs kısmında ise sarı ve turuncu renkler mevcuttur. 25 30 cm civarı boyları vardır. Kuyrukları diğer papağanlara göre kısadır. Senegal papağanının ağırlığı ise 120 ile 16 gram arasında değişmektedir. Senegal papağanları doğduğu ilk zamanlarda siyah bir göz rengine sahip iken ilerleyen zamanlar da bu siyah renk yerini sarı ve benzeri renklere bırakmaktadır. Genel görünüm olarak kısa boylu, renkli, tüylü ve sevimli hayvanlardır. Senegal papağanlarının yaşlarının ilerlemesi ile beraber göğüslerinde bulunan tüylerin beyazlamış olduğunu fark ederiz.
Senegal Papağanı Nasıl?
Senegal Papağanı dış görünümü ile orta boylu papağanlar grubundadır. Senegal Papağanının kafası yanakları ve boyun bölgesi gri renklidir. Sırt kısımlarında ise yeşil ve yeşile yakın bir renkte tüyler bulunmaktadır. Göğüs kısmında ise sarı ve turuncu renkler mevcuttur. 25 30 cm civarı boyları vardır. Kuyrukları diğer papağanlara göre kısadır. Senegal papağanının ağırlığı ise 120 ile 16 gram arasında değişmektedir. Senegal papağanları doğduğu ilk zamanlarda siyah bir göz rengine sahip iken ilerleyen zamanlar da bu siyah renk yerini sarı ve benzeri renklere bırakmaktadır. Genel görünüm olarak kısa boylu, renkli, tüylü ve sevimli hayvanlardır. Senegal papağanlarının yaşlarının ilerlemesi ile beraber göğüslerinde bulunan tüylerin beyazlamış olduğunu fark ederiz.
Senegal Papağanı Ne Yer?
Senegal Papağanı genel itibarı ile bulunduğu coğrafi konumun içerisinde bulunan meyve tohumları, kuruyemişler ve bazı meyveler işe beslenmektedir. Evcil olarak beslenen Senegal papağanları ise uzmanların önerdiği yem ile yanı sıra meyve ve kuruyemişi karışık tüketmektedir. Senegal papağanları yem olmadan da meyve ve sebzeleri yiyebilmektedir. Senegal papağanları çok fazla yemek tüketmemekle beraber belli başlı ürünleri genel olarak tercih etmektedirler. Senegal papağanları yer fıstığını aşırı derecede çok seven hayvanlardır. Bu hayvanlar yeşillik ve bitki yapraklarını çok az sıklıkla yemektedirler. Senegal papağanları çok sık yemek yememekle beraber çok suda tüketmezler. Günde bir kaç kez su içip yemek yiyen bu hayvanlar açlığa ve susuzluğa gayet dayanıklıdır.
0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Ayşe arıcı
Ayşe arıcı
3 yıl önce

Mrb cago babagan gortum