Senegal Papağanı (Poicephalus Senegalus)
Senegal Papağanı Genel Tanımları
Ebat : Yaklaşık 23 cm’dir.
Ortalama Yaşam Süreleri 25 yıldır.
Ana renkleri yeşil olan bu papağan cinsinde, diğer renkler olan siyah, sarımsı,beyaz, eflatun ve yeşil-siyah birbirinden net hatlarla ayrılırlar. Dişi ve erkek ayrımı çıplak gözle çok zor yapılır. Göğüs tüyleri dişi ve erkekte farklı ise de, güvenilir bir yöntem değildir.
Gagaları siyah-gri tondadır. Göz renkleri kırmızımsı bir tondadır ve ayakları gri renktedir. Göz etraflarında beyaz bir çerçeve(göz halkası) vardır. Genç kuşları erişkinlerden ayıran en belirgin özellik karın bölgesindeki tüylerin beyazdan çok sarımsı bir tonda olmasıdır.
Alt Türleri: 9 alt türü vardır. En bilinenleri:
- P.M. Melanocephala
- P.M. Pallida
Senegal Papağanı Yaşam Alanları
Güney Amerika bölgesi diye geçer. Güneydoğu Kolombiya üzerinden Brezilya ve Guyana‘ya doğru dağılmışlardır. Doğal ortamda kuluçka dönemi dışında ki zamanlarda yüksek ağaç tepelerinde yaklaşık 30 çiftten oluşan küçük gruplar halinde yaşarlar. Zaten tüm ihtiyaçlarını da oradan giderirler. Ağaç tepelerinde yemişler, meyveler ve tohumlar ile beslenir. Tehlike anında ise güçlü sesleri vardır. Bununla sürünün diğer elemanlarına alarm verirler. Çok ürkektirler. En ufak bir tehlikede bu yüksek ve tiz sesleri ile bağırarak kaçarlar. Yuvaları yüksek ağaç kovuklarında yapılıdır.
Senegal Papağanı Evcil Olarak Bakımı
Bu türler iyi birer uçucu olmasa bile yinede kafes dışında geniş alana ihtiyaç duyarlar. Gün içinde çok sakin duran kuşlar değildirler. Hareket şekli itibari ile Lorilere çok benzerler. Bu nedenle bakımları için en uygunu kendi türüne ayrılmış en az 2m x 1m ebatlarında salmalarda bakılmasıdır. Tür olarak şaklabanlık yapmayı ortalığı karıştırmayı severler. Bu yüzden elden yem verirken şaka için bile olsa elinizi kuvvetlice ısırabilme ihtimali hep vardır. Bu tür davranışları gördüğünüzde şaşırmayın. En kötü yönleri aşırı tiz sesleridir. Ama bir aradayken birbirleri ile dialoglarında ki değişik tonları dinlemek gayet ilginç olabilir. Genel kanıya göre en ilginç ve sevimli papağan türü olarak tarif edilirler. Bir eşin yanına asla tek bir erkek veya dişi koymamak gerekir. Zira bu durumda ortaya çıkan kavgalar ölümle sonuçlanacak boyutta olacaktır. Bu türde dikkati çeken bir özellikte aradaki sosyal hiyerarşidir. Çok düzenli işler ve her ufak grubu daima bir erkek kuş yönetir. İdare ondadır. Tüm bu yönleri ile Black Head Caique papağanlarına benzedikleri ve kafes hayatları birebir aynıdır.
Senegal Papağanı Evcil Olarak Üretimleri
Senegal Papağanı Evcil Bakımda Beslenmeleri
Çok çeşitli ve değişen bir besin planı ihtiyacı hissederler. Yemlerinin %60’ı çeşitli mevsimlerde olan meyvelerden oluşur. Mümkünse ufak parçalar halinde kesilip meyve kokteyli gibi sunulmuş olarak verilmelidir. Parça olarak verilen meyveleri alıp 2-3 ısırıktan sonra atacaklardır. Bu neden doğru dürüst beslenemeyeceklerdir. Havuç ve mısırları ise bütün olarak kafese asmak yemeleri için en iyi yöntemdir. Gagataşı vb. şeyleri hiç dikkate almayacakları için bu tip gıdaları haftada birer kere yemlerine karıştırmak en iyi formül olacaktır. Yemlemede %40’lık oranda bilinen diğer papağanlara verilen tohumlardır. Kemirgen bir tür olduğu için ağaç dallarını ikram ederken yaprakları ile beraber vermek gerekir. Bunları gayet güzel bir şekilde parçalarlar. En son çıplak dallarda kalanı kemirip sıyırırlar. Yine aynı şekilde beslenme şekilleri de Black Head Caique papağanı ile aynı özellikleri taşımaktadır.
Mrb cago babagan gortum