Papağanlar

Papağanlarda Egzersiz ve Oyuncaklar

Papağanlarda Egzersiz ve Oyuncaklar

Papağanlar normalde doğa şartlarında yaşayan kuş türleri olduklarından, uzun süre kafes ortamında hareketsiz kalmaları uygun değildir. Bu nedenle belirli bir periyotla onu serbest bırakarak egzersiz yapmasına imkan vermelisiniz. Genç papağanların kanat başta olmak üzere tüm vücut gelişimleri için günlük egzersizler çok önemlidir.

Odanın kapı ve pencerelerinin kapalı, perdelerinin örtülü olduktan sonra papağanınızı dışarı çıkarabilirsiniz. Doğası gereği yaratıcı tabiatları ile papağanlar mobilyalarınıza zarar verebilir. Mobilyaların boya ve cilasında bulunan çeşitli kimyasal maddeler papağanınız için zehirli olabilir.

Papağan Egzersizler ve Oyuncaklar Önemi

Evinizde kedi, köpek gibi evcil hayvanlar varsa, papağanınızı saldığınızda onların odada olmamasına dikkat edin. Normal de birbirlerine zarar vermeden yaşıyor olsalar da!, serbest kalan bir papağan karşısında özellikle kedilerin iç güdülerine göre hareket etmeleri, istenmeyen olaylara yol açabilir.

Kontrolsüz olarak ortada bulunan sıcak çay, kahve gibi içecekler, ayrıca içki bardakları da odadaki diğer tehlikelerdir. Çok küçük alkol miktarlarının bile papağanlar için öldürücü olabileceğini hiçbir zaman unutmayınız.

Egzersiz sırasında papağanın yorulunca dinlenmesi için tünekler olmalıdır. Doğal ağaç kütüğünü uygun bir zemine yerleştirerek, kafesin dışında uygun bir tüneme ortamı oluşturabilirsiniz.

Papağanınızı Salmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bitkileri yemesini engellemek amacıyla salmadan önce onları odadan çıkarın. Başta Difenbahia, philodendron ve amerlydae türü tropikal bitkiler olmak üzere birçok bitkinin, papağanlara karşı zehirli olduğunu bildirmiştir.

Papağanınız için tehlike teşkil eden diğer bir nesne de akvaryumlardır. Yüksek bakteri konsantrasyonu içeren akvaryum suyunu içen kuşlarda ciddi derece de sindirim sistemi fonksiyon bozuklukları ve bağırsak enfeksiyonları görülebilir. Bu nedenle salma işleminden önce mutlaka akvaryumunuzun açık kısımlarını örtmeniz gerekir.

Kış aylarında odada vb. Isıtıcılarının olması da ciddi tehlikeler oluşturur.

Papağanınızı günlük işlerinizin bir parçası olarak görmelisiniz. Onu yemek, su gibi doğal ihtiyaçlarının yanında, sürü hayvanı oldukları için ikili ilişkilere de gereksinimi vardır. Eğer uzun süre yalnız tutulursa canları sıkılır ve normal dışı davranmaya ve çığlık atmaya başlarlar.

Papağanlar sosyal ilişkileri güçlü canlılardır. Bu nedenle yalnız kaldıklarında yaratıcı özellikleri ön plana çıkarılmalıdır. Yapıları gereği meraklı ve oyuna yatkın olan papağanlar, oyuncaklarını hayal ürünü arkadaş olarak algılarlar. Onları sevgi ile kurcalar, ısırır, seslenir ve hatta konuşurlar. Ona vereceğiniz egzersiz bisikleti, plastik top, plastik veya akrilik hayvan figürleri, tahta da merdiven gibi oyuncaklarla meşgul olacak ve yanında olmadığınız zamanlarda canı sıkılmayacaktır. Küçük tahta makaraya takacağınız bir tel ile kendiniz de oyuncak yapabilirsiniz. Kafesin içine koyucağınız bir dal parçası bile onu akşama kadar oyalabilir.

Yeni aldığınız oyuncağı önce kafese belli bir mesafede koyunuz sonra yaklaştırınız. Onunla nasıl oynayacağını öğretiniz. Sıkılmaması için her gün oyuncağını değiştiriniz. Günlük kontroller yaparak, oyuncağın güvenli olduğundan emin olunuz.

Unutmayın; meşgul papağan, mutlu papağandır.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle