Blog
Papağan Eğitimleri
Evlerde en çok beslenilen hayvanlardan biri olan papağanlar, uzun yıllar boyunca insanlara arkadaşlık etmekte ve eğlenceli davranışları ile bulundukları ortamlara neşe katmaktadır. Ancak papağanların ilk alındıkları sırada alışmaları ve eğitilmeleri zorlayıcı bir durumdur. Hele ki bireylerin ilk papağan deneyimiyse ve ne yapacaklarını bilmiyorlarsa, papağan eğitmeleri oldukça zor olacaktır. Papağanların en temel eğitimlerinden biri konuşma eğitimidir. Papağanlar her ne kadar konuşmaları ile meşhur olsa da konuşabilen papağan türleri oldukça sınırlıdır. Konuşan papağan türlerinde bu yeteneğin ortaya çıkarılabilmesi için belirli eğitimlerin verilmesi gereklidir. Bu eğitimler verilirken ya profesyonel olarak bu konuda bilgisi olan kişilerden yardım alınmalı ya da bu amaçla hazırlanmış olan kaliteli eğitim setlerinden yararlanılmalıdır.
Papağan Eğitimi Nasıl Yapılır?
Papağanlar, doğru bir yaklaşımla eğitildikleri zaman kısa süre içerisinde pek çok yeteneğe sahip olabilir ya da var olan yeteneklerini daha gelişkin hale getirebilirler. Papağan eğitiminde nazik olmak büyük öneme sahiptir. Özellikle papağanın daha ev ortamına ve sahibine alışmadığı ilk dönemlerde kaba davranmak, ele almak gibi davranışlar onun ürkmesine ve eğitimlere karşı kayıtsız kalmasına neden olabilir. Papağanların eğitimleri için önemli olan bir diğer husus ise kafestir. Papağanlar kafeste yaşamayı ve hele ki kapatılmayı hiç sevmezler. Bir papağanı bu yolla eğitmek neredeyse imkansızdır. Bunun yerine ahşap tünekler ya da durabilecekleri farklı ürünler kullanılmalıdır. Ahşap, papağanın kendini doğal ortamda hissetmesi açısından gereklidir. Ayrıca doğayı çağrıştıracak aksesuar ve oyuncaklar ile de papağanın ortamının zenginleştirilmesi sağlanabilir.
Papağan Eğitimi Nasıl Olur?
Papağan ile eğitmenin arasında mesafe olmamalıdır. Papağandan uzak durarak eğitim vermeye çalışmak, papağanın güvensizlik hissetmesine ve eğitimlere karşılık vermemesine neden olur. Bu yüzden de hayvan elde tutulmalı ya da yakın bir mesafede olunmalıdır. Ancak papağanlar sürekli olarak elde tutulmayı sevmezler. Bu işlem sadece eğitim sürecinde yapılmalıdır. Papağan ele alındığı zaman hemen eğitime başlamak ve baskı yapmak doğru bir davranış değildir. Onun gevşemesini ve kendisini hazır hissetmesini beklemek yapılması gereken şeydir. Alışık olmadığı durumlarda papağanın eğitim esnasında ısırması meydana gelebilecek bir durumdur. Ancak bu duruma sert tepki verilmemeli ve papağan ürkütülmemelidir.
Sultan Papağan Eğitimleri
Papağan besleyen kişilerin en çok tercih ettikleri papağan türlerinden olan sultan papağanı, evlere kolay alışması ve insanlara yakın olması nedeniyle avantajlıdır. Ayrıca eğitime yatkınlık açısından da sultan papağanları iyi bir dereceye sahiptir. Eğitim süreci bazen papağanlar için sıkıcı gelebilir. Eğitimi eğlenceli hale getirmek ve oyuncaklardan faydalanmak bu konuda iyi bir yöntemdir. Papağan her eğitimden sonra ödüllendirilerek de motive edilebilir. Papağanlar banyo yapmayı çok severler. Eğitim sonrasında oyuncaklar eşliğinde banyo yapmak ya da papağanı alarak dışarı çıkarıp gezdirmek, papağanın eğitimi ödül kazandığı bir uğraş olarak görmesini sağlar.