Blog
İskender Papağanı
İskender Papağanı (Psittacula Eupatria)
Psittacidae familyasına ait olan papağan türüdür. Türkiye de bulunan iki papağan türünden birisi olan İskender Papağanın nesli tükenmektedir. Türkiye haricinde başta Asya ülkelerinde sürüler halinde görülen bu papağan türü Pakistan, Afganistan ve Hindistan’da da görülmektedir. Familyasına ait diğer papağan türlerine göre Yabancı Yeni Tür ( Neozoon ) olarak adlandırılan bu tür Almanya’nın Köln şehrinde, İngiltere’nin Londra Kentinde Japonya’nın Tokyo şehrinde ve Amerika Birleşik Devletlerinin New York şehrinde görülmektedir. Diğer papağan türlerine göre İskender papağanları soğuğa karşı dayanıklıdır.
İskender Papağanı Sesi ve Kur Ötüşü
İskender Papağanının Genel Yaşamı ve Özellikleri
İskender Papağanı 48 ile 58 cm arasında bir büyüklüğe sahiptir. Familyasına göre daha büyük bir yapıya sahip İskender Papağanı boynunun üst kısmında siyah bir bant vardır. Boynunun arka kısmında da pembemsi bir bant olan papağan türü omuzunda ki ( kanatlarının üstü ) kırmızımsı kahverengi bir lekeye sahiptir. Kuyruk tüyleri mavi ve yeşil olabilen İskender Papağanı kuyruğunun ucuna doğru sarımsı bir renge sahiptir. Genelde gagasının kırmızılığı ile tanınan ve ön planda olan papağan türünün gözlerin mat sarı renklidir. Ayakları ise yeşilimsi bir gri tona sahiptir. İskender Papağanı genelde sürü halinde dolaşır. Orta dereceli ağaçların üzerinde kendilerine kovuklar açarak barınırlar. Ormanlarda tohum, nevrezil, çekirdek ve meyve ile beslenirler. Üreme dönemlerinde açtıkları kovuklara 2 ile 4 yumurta bırakan papağan türleri 20 ile 25 gün içerisinde yumurtadan çıkan yavrularına bakmak için ağaçlardan avlanmaya çıkar ve akşam sürü halinde ağaçlara geri dönerler. 6 hafta içerisinde yuvadan uçmaya başlayan yavrulara anne ve baba kuş birlikte bakar.
İskender Papağanı Konuşur mu?
Sürüler halinde gezseler de evcilleştirildiklerinde konuşma konusunda başarılı bir türdür. İskender Papağanları konuşurken söylediklerini net anlayabileceğiniz ve oldukça fazla kelime öğrenebilecek papağanlardır. 8 ile 12 aylık olunca konuşmaya başlarlar. Her iki cinsinde konuştuğu bu papağan türünde erkek İskender Papağanı dişiye göre daha fazla kelime öğrenmektedir. Bazı papağan türleri sahiplerinin seslerini taklit ederler. İskender Papağanları taklit etmezler kendilerine has ses tonlarıyla sesleri çıkartmaya çalışırlar. Papağan alırken konuşan bir papağan alınmamalıdır. Sizinle bağ kurması ve papağanın küçük yaşta ev ortamına alışması önemlidir. Şu ayrıntıyı da gözden kaçırmamakta fayda vardır konuşmaya başlayan bu papağan türünü susturmak konuşturmaktan daha zordur.
İskender Papağının Cinsiyeti Nasıl Ayırt Edilir?
Birçok papağan türünde görülen Eşeysel Dimorfizm olayı İskender Papağanlarında da görülmektedir. Eşeysel dimorfizm bir türün dişi ya da erkek eşeyleri arasında vücut boyutu, şekli, renk veya desen bakımından farklılıklar görülmesi durumudur. Örnek verecek olursak vücut boyutu, bazı organların ve uzuvların eksik oluşu, süsleyici tüyler, omuzlarda ve kanatlarda renkler ve bantlar, yele, boynuzlar ve fildişi bu tanıma örnek sayılabilir. Dişilerin seçici olması cinsiyetlerin oluşmasında büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenlere dayanarak yapılan araştırmalar sonucunda erkek İskender papağanları yeşil tonlara ve renklere sahiptir. Boyun kısımlarında ince siyah ve gül renklerine ayrıca bir halkaya sahiptirler. Dişi İskender papağanı ise erkekle benzer renklere sahiptir. Ayırt eden özellik ise boyun bölgelerinde halka olmamasıdır.
İskender Papağanının Üreme Sistemi
Diğer kuş ve papağan türlerinde olduğunun aksine İskender Papağanlarında belirli bir üreme mevsimi ya da süreli bir üreme dönemi yoktur. Papağan türü sürü ile gezdiği ve yaşadığı için içerisinde bulunduğu mevsim, bölge ve sıcaklık etkenleri üreme tarihlerinde düzensizliğe sebep olabilir. Kendi yaptıkları ağaç kovuklarına yavrulayan bu papağan türü yavrulama dönemlerinde oldukça hırçın olurlar. Yavrularını koruma iç güdüşüne sahip olan bu kuş türü bu dönemde sürü ile hareket etmekten vazgeçerler. Doğal yaşamında değil evde beslenen ve üreme döneminde olan papağanlara çok dikkat edilmelidir. Üreme dönemlerinde ayrı kafeslerde beslenmesi gereken İskender papağanları aynı kafeste olursa birbirlerine zarar verebilir. Yaralanmaların gözlendiği çatışmaların sonu ölüm olabilir o yüzden ayrı kafesler ilk 6 hafta için çok önemlidir. İskender papağanları doğası gereği ağaç üstlerine yuva yaptıkları için yavrularını zirvede ve korunaklı bir alanda büyütmeyi isterler. O yüzden evde sakin bir odada yüksekte yavrularını yetiştirme ya da kuluçka süresi verilmelidir. Uygun ortamın ayarlanması önemlidir.
Kafes İçerisine Yumurtlama Kutusu Koyulmalı mı?
İskender papağanları yumurtlama dönemlerinde sürü ile gezmeyi bırakırlar. Özellikle dişi İskender papağanı bu dönemde doğal ortamında topladığı talaş, ip ve materyaller ile ağaç üzerinde oyduğu yuvasını yavrulamaya hazırlamaktadır. Ev de beslenen papağanlar içinde uygun ortam hazırlanmalıdır. Muhabbet kuşlarında olduğu gibi kafese yumurtlama kutusu takılmalı ancak muhabbet kuşlarının aksine yumurtlama kutusunu kafesin yanına değil içine koymanız gerekmektedir. Sonrasında yuvanın içerisine talaş ve keten parçaları bırakılmalıdır. Dişi İskender papağanı gereken şartları uygun hale getirerek yumurtlama sürecine girecektir. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de ahşap yumurtlama kutusu kullanılmamalıdır. Çünkü hem sinirli hem de koruma içgüdüsü ile asileşen papağan ahşap kutuya zarar vermektedir. Metal yumurtlama kutusu kullanılmalıdır.
İskender Papağanı Kuluçka Süresi Ve Yumurta Sayısı
İskender papağanlarının bir üreme dönemi ya da mevsimi olmadığı için uygun ortam ve şartlar üreme dönemini başlatmaktadır. Üreme olayına başlayan dişi İskender Papağanı dönem içerisinde 2 ile 4 yumurta yapacaktır. Anaç ve diğer kuş türlerinin aksine yumurtalarına zarar vermeyen İskender Papağanının kuluçka süresi 26 gündür. Bu süre sonunda yüzde 90’lık bir yaşama yüzdesi ile yavru olma dönemi geçiren yavrular nefes almak için yumurta da küçük bir delik açarlar. Bu delik 24 ile 48 saat içerisinde büyür ve yavru yumurtadan çıkar.
Yavru İskender Papağanına Nasıl Bakılmalıdır?
Yumurtadan çıkan yavru iskender papağanı ilk 7 ile 8 hafta yavruluğun içerisinde kalır. Gelişimini yavaş yavaş tamamlayan Yavru İskender Papağanı yuvadan ayrılmaya başlayacaktır. 10 haftaya geldikten sonra anneden ayrılan Yavru papağan kendi hayatının adımlarını atmaya başlayacaktır. 10.haftadan sonra papağanı elle beslemek istiyorsanız yani papağana artık bakmak ya da bağ kurmak istiyorsanız bunu ilk 15 gün içerisinde yapmalısınız. Papağanı ayrı bir kafese alarak süreci başlatmalısınız. 17. Günden sonra zaman geçirmeye başlamalı fiziksel temastan tamamen kaçınılmalıdır. Belirli aralıklarla elle beslerken omuz bölgesi okşanmalı ve sürekli konuşarak aksan kelimeleri anlaması sağlanmalıdır. Tek tek yavaş anlayabileceği şekilde konuşulmalıdır.
İskender Papağanının Fiyatları
İskender Papağanı 800₺ ile 2500₺ arasında fiyatlandırılmaktadır. Bu fiyatları etkileyen faktörler İskender Papağanının tüy, yaş, konuşma ve renkleri ile alakalıdır. Canlı renklere sahip ve eşeysel dimorfizm belirtileri renk olarak daha belirgin papağanlar daha pahalıdır. Çünkü birçok türe göre nesillerinin melez olmadığı anlaşılır. Ayrıca yavru İskender papağanı alınmalıdır. Küçük yaşlarda alınması maliyet olarak daha avantajlı olmasını sağlarken, papağanla bağ kurmak ve onu konuşturmak da daha kolay olacaktır.
İskender Papağanının Diğer Kuş Ve Papağanlar Türlerinden Farklı Özellikleri
30 yıldan daha uzun süre hayatta kalabilen bir papağan türü olması sadece bu özelliği ile de farkını büyük ölçüde koymaktadır. Bağ kurulduğunda sadık ve yalnız zamanlarınızda konuşabildiğiniz bir dost olacaktır. İskender papağanlarının boyutları ve özellikle kuyrukları uzundur ve bu durum görsel olarak papağana diğer türlere göre bir asalet katmaktadır. Çoğu papağan ve kuş türüne göre çiğneyebilmek için oyuncaklar olsun isterler. Yeterince oyuncağa sahip olurlarsa ev eşyalarına zarar vermezler. Bir macaw papağanına göre iskender papağanları daha hızlı ve çok oyuncak çiğnemektedir. Sahibinin içerisine sakladığı yemiş ve kurutulmuş meyvelerin olduğu oyuncakları oynamayı çok severler. Diğer kuş türlerine göre saldırgan bir yapıya sahiptir. O yüzden bağ kurmak önemlidir. Güçlü bir gagaya sahip olduğu için diğer kuş türlerinden uzakta olmalı ve tutulmalıdır. Muhabbet kuşu ve zebra ispinozu ile aynı kafese konulmaması gerekmektedir.
7 aylık iskender papağanı alırsam konuşmayı öğrete bilirmiyim ?
Evet
Yavru İskender alırken minimum kaç aylık olması gerekir tşk ederim
7 aylık olması yeterlidir 1 ay size alışma süresi olacaktır. Tabi bu papağanları asla yalnız bırakmamak gerekir hatta eve geldiği ilk günden onu eğitime almak zorundasınız her gün her gün her gün böylelikle önce isirmayi bırakacak benimki 1 hafta sonunda bıraktı sonra size güvenmeye başlayacaktır. Mümkünse egittiginiz yerde yüksek konabilecegi yerler olmasın yoksa size alismaz . Benim papağanım şuan 8 aylık selam veriyor tokalaşiyor engelden geçiyor ve gırtlak çalışması yapıyor eğitmek biraz sabır gerektiriyor . İlgilenmediginiz zaman herhangi bir şeyi alıp yere atabilir .
Merhaba bende almak istiyorum nerede bulabilirim her yerde bulunmuyor
Merhabalar, facebook instagram üzerinde güvene dayalı sahiplendirmeler yapılıyor.
Ankarada yaşıyorsan ulus var orda çok iyi kuşlar satılıyor, hayvanlar alexandar fiyatları en yüksek şuanda 5000 en az şuanda 800
1.5 yasindaki iskender papaganini konusturabilir miyim?
Abi bu hayvanlar hangi meyve yer bir cevap alamadım hâlâ lütfen açıklayın ve benim bugün bir papağanım oldu dışardan geldin ve vahşi evcillesemsinde bilgi alaabilir miyim lütfen?
Merhaba, dengeli bir beslenme çok önemli. Kuruyemiş ödül olarak az verilmeli, Salatalık, yeşillik, elma, armut, portakal, mandalina, muz verebilirsiniz.Bunları dilimleyip küçük parçalar haline getirin ve kabına koyun. Avokado , çikolata zehirler sakın vermeyin. Tuz, yağ, paketli gıda, bisküvi gofret asla verilmez. Ayrıca mercimek, buğday, pirinç, karabuğday, nohut gibi tahılları haşladıktan sonra süzüp mama kabına ekleyin. Et ve tavuk haşlayıp verebilirsiniz haftada bir iki. Pelet yemler var, ben nutribird A15 veriyorum, içeriği dengelenmiş. Vitamin proten kalsiyum ihtiyacı olan herşey mevcut. Kesinlikle tek yönlü beslemeyin. Yalnız çekirdekle beslemek uzun vadede karaciğer yağlanmasına sebep oluyor. Mutlaka hergün serbest gezsin. Onu ailenin sevimli bir üyesi olarak görün, imkan varsa kapalı bir balkonda günlük olarak salın gezsin.
Yeşim Hanım, bu güzel bilgilendirci yorumunuz için çok teşekkür ederiz
Gazlı şeyler verme yani ekşi ama portakal, elma, muz, armut, ejder meyvesi hepsini verdik ve çok sevdi marulda verebilirsiniz
İskender papağanlarının yaş tahmini nasıl yapılır.
selam merhaba nfhebfhbfhdujca
Merhaba , arkadaş olarak yanıma almak istediğim bir papağan buldum yanlız yaşı ve sağlık durumu hakkında pek bir bilgi alamadım bunları nasıl öğrenebilirim
İskender papağını yasal mı? Çip taktırmak gerekir mi? CİTES belgesi gerekir mi? Gerekirse nereden alınır?
Bir buçuk yaşında iskender papağan aldım çok ısırıyor bu durumu nasıl atlatırız bilgi veya eğitim alabilir miyiz