Blog
Forpus Papağanı
Forpus papağanı muhabbet kuşuna benzeyen bir papağan türüdür. Güney Amerika’ da yetişen küçük bir papağan türü olarak öne çıkan bu papağanlar aynen muhabbet kuşlarında olduğu gibi kolay bir şekilde bakılabilirler. Bu kuşların boyutları da hemen hemen muhabbet kuşları kadardır. 10 cm ile 14 cm arasın boyutlara sahip olan forpus papağanları yaklaşık olarak 23 gram ağırlığındadır.
Çok sevilen forpus papağanlarının yedi alt türü bulunur. Amerika kıtası üzerinde beslenen papağanlar Avrupa kıtasından sonra Türkiye’de de popüler hale gelmiştir. Bu kuşların cinsiyet tespiti için kanatlarına bakılır. Normal şartlarda yeşil veya mavi renklerde olan bu kuş türü farklı mutasyonlarla farklı renklerde üretilebilirler. Forpus papağanları da bütün kuşlar gibi tek bakıldığında bir süre sonra sıkılırlar. 2 yaşına geldiklerinde erişkin hale gelen bu muhteşem canlılar yılda bir kez kuluçkaya yatarlar.
Erkek Forpus Papağanı
Normalde erkek forpus papağanları alın taç ve yanaklarda parlak elma yeşili renk içerir. Boyun ve oksiput ense üstünde gümüş mavisi halini alır ve mavi renklenme gözlerin hemen ardında en belirgin olan kısımdır. Öte yandan kanat altındaki tüyler koyu kobalt mavi renk içerir. Üst kuyruk örtü renkleri ise yeşilimsi mavi renge sahiptir. Ayrıca cinsiyeti erkek olan bir kuşun sırtının üst kısmı yani omuz tüyleri yeşilimsi gri bir renktir.
Erkek forpus papağanlarında ayrıca göğüs ve göğsün yan kısımlarında belirgin denebilecek belirgin bir gri çekilme şekli gözlenir. Bu tür papağanların erkek türünde kuyruk tüylerinin üst yüzey kısımlarında donuk bir yeşil tonuna rastlamak mümkündür ve alt kısımları koyu renk içerir. Ayrıca erkek forpus papağanlarında gagalar soluk pembemsi beyaz bir haldedir.
Bacaklar pembe tonlarındadır ve ayrıca süsen koyu kahve tonlarını da görebilirsiniz. Erkek kuşlar dişi türlere göre daha iri ve sert yapılıdır. Çoğunlukla yuvacıdırlar, gerektiği zaman yuvalarını kendileri besleyebilirler. Çok kıskanç bir yapıda olabilirler ve bölgelerine başkalarını kesinlikle kabul etmezler.
Dişi Forpus Papağanı
Erkekte mavi olan forpus papağanı rengi dişi türlerde zümrüt yeşili renk olarak gözlenir. Fakat bazı zamanlarda dişiler kenar bölgelerinin arkasındaki ve kuyruklarında yer alan hafif mavi rengi koruyarak göstermeyebilirler. En belirgin olan gösterge, dişi forpus papağanlarının kanat üstlerinde daha az grimsi çekilme olmasıdır.
Ayrıca genel olarak bu kısım daha saf bir yeşil gölge görünümün sahiptir. Dişi forpus papağanları her zaman olmasa da genelde biraz daha küçük yapıda olurlar. Öte yandan erkek forpus papağanı türüne göre daha uysal ve sakin bir halleri de vardır.
Dişi türler yuva içerisinde yavrularını ve yumurtalarını koruma konusunda büyük bir içgüdüye sahiptir. Bu papağan türlerinde cinsiyet ayrımına varabilmek için kanatlarına bakmak doğru bir yoldur. Erkek papağanlarda mavi hareler varken dişi türlerde çoğunlukla hareler bulunmaz.
Forpus Papağanı Mutasyonları
Forpus papağanları üzerinde gerçekleşen mutasyonların çoğu Amerikalı yetiştiriciler tarafından keşfedilmiştir. Bu gruba turkuaz renk mutasyonu da dâhildir. Ancak diğer türler Avrupalı yetiştiriciler vasıtası ile keşfedilmiştir.
Son zamanlarda Avrupalı yetiştiriciler menekşe ve gri mutasyon türlerini keşfettiler. Doğu ve Batı bölgelerindeki yetiştiriciler, bulundukları bölgede yeni keşfedilmiş olan mutasyonları sağlamak adına birbirilerinden forpus papağanı ithal etmek mecburiyetinde kaldılar. Mutasyon türleri şunları içerir:
-
- Albino mutasyonu (Beyaz kırmızı göz)
-
- Green mutasyonu (Yeşil mutasyonları)
-
- American Dark Factor mutasyonu (Amerikan Karanlık Faktörü)
-
- Forpus Lutino mutasyonu (Sarı kırmızı göz)
-
- Fallow mutasyonu
-
- Blue mutasyonu (Mavi)
-
- Cobalt mutasyonu
-
- Pied mutasyonu (Parçalı)
Forpus Papağanları Hakkında Sık Sorulan Sorular
İlgili Yazılar
Forpus Papağanı Fiyatları 2023
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Forpus Papağan Sesi
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Forpus Papağan Özellikleri
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Merhaba eşim için almayı düşünüyorum.Sakinlik ve sevecenlik açısından dışı mi erkek mi almaliyim
tek alırsanız çok ilgilenmeniz lazım çif almanız daha iyi olur
Bir çift alamk istiyorum
Ben yavru bir forpus aldım, fakat kafeste durmak istemiyor sürekli kaçmak peşinde. Kafesin en tepesine uçup çıkacak bir delik arıyor. Bir oraya bir buraya uçup tozu dumana katıyor. Ne yapmalıyım?
Kuşu nasıl disipline soka bilirim?
Harika
Çok beğendim