Cesur, enerji dolu, eğlenceli ve komik davranışları ile çok konuşulan akıllı bir papağan türü olan forpus papağanları aynı zamanda sosyal ve akıllı varlıklardır. Genelde oyun oynama ve yemek yeme gibi gündelik aktivitelerinde onları sakin görmeniz çok nadirdir. Bazı çalışmalar forpus papağanlarının sosyal etkileşimde bulunduğu insanlardan aldıkları eğitimleri en hızlı öğrenen papağan türlerinin arasında yer aldığını göstermiştir.
Forpus papağanı özellikleri dendiğinde göze batan en belirgin özellik onların korkusuzluğu olacaktır. Öte yandan kıskançlıkları ile de adından söz ettiren bir hayvan türüdür. Huysuz ve kıskanç olduğu hallerine özellikle de üreme dönemlerinde, hormonsal değişiklik süreçlerinde rastlayabilirsiniz. Yine de forpus papağanları en evcil hayvanlardandır.
Forpus Papağanı Yaşı Nasıl Anlaşılır?
Forpus papağanlarının tam anlamıyla erişkin hale gelebilmesi için yaklaşık olarak 12 ay gibi bir süre gerekir. Ortalama olarak bakılırsa bu papağan türünün yaşam süresi ise 15 ile 20 yıl civarındadır. İlk bakıldığında onları muhabbet kuşuna benzetmeniz olası bir durumdur. Bu durum oldukça normaldir çünkü forpus papağanları ile muhabbet kuşu türünün boy ortalaması aynıdır.
Ek olarak bir dişi forpus papağanının uygun hale gelerek kuluçkaya yatabilmesi için ideal yaş 2 yaştır. Erkek forpus papağanlarında gözlenen en keskin özellik, papağanın kanat, kuyruk ve göz çevresinde canlı mavi bir şerit yer almasıdır. Bu şerit çizgi dişi olan forpus papağanlarında mat bir şekilde olur veya dişilerde şerit bulunmaz.
Forpus Papağanı Ömrü
Forpus papağanları evlerimizde serbest olarak beslediğimiz kuş türleri arasındadır. Ana vatanı Güney Amerika olsa da son yıllarda ülkemizde popülerlik seviyesi artmıştır. Forpus papağanına sahip olan hayvan severlerin aklına takılan sorulardan biri de şüphesiz bu papağanların ortalama ömür süresidir. Uygun şartlarda bakıldığında ve hastalanmadığında bir forpus papağanının ortalama ömür yılı 15 ile 20 yıl arasındadır.
Papağanın bu ortalama süre kadar yaşaması aslen pek çok duruma bağlıdır. Bu durumlar arasında ise iyi bir beslenme düzeni, stresli ortam ve durumlardan korunma, büyük kafes ve benzeri etkenler bulunur. Bu durumların uygun ve iyi olması durumunda bu papağan türü çok uzun yıllar boyu yaşayabilir.
Bir Forpus Papağanının uzun ve sağlıklı yaşayabilmesi için gerekenler şunlardır:
- İyi ve temiz bir bakım,
- Büyük uçuş kafesi,
- Strese sebep olan bir eşleme varsa kafesleri ayırmak,
- Yeterince tohum çeşidi,
- Destekleyici vitaminler ile besleme,
- Düzenli dışkı kontrolü yapma
- Kuşu düzenli olarak kontrol etme; hastalık belirtisi görüldüğünde veterinere uğramayı ihmal etmeme gibi etkenlerdir.
Forpus Papağan Eğitimi
Forpus papağanı eve ilk geldiğinde 1 hafta kadar stres yaşayarak size alışmakta zorlanabilir. Bu durumda ev ortamında onu dışarı salmadan ve kafesinin içinde kendi haline bırakarak rahatsız etmemelisiniz. Daha sonra size alışmaya başladığında ufak dokunuşlarla karnını sevmek ile işe başlayabilirsiniz.
İlk denemelerinizde sizden kaçmaya çalışmak gibi tepkiler verse de sabırlı olduğunuzda size zamanla alışır. Bu noktada sabrederek yavaş ve sakin hareketler ile kendinize alıştırmalısınız. Sahibine alıştıktan sonra adeta ona âşık hale gelen forpus papağanları bu noktadan sonra öğreteceklerinize açık hale gelecektir. Konuşma gibi eğitimlerde yine onu sıkmamanızda fayda var.
Aralıklı ama her gün düzenli olarak ona istediğiniz konudaki eğitimi vermelisiniz. Ayrıca öğretmek istediğiniz her ne ise papağanınız bunu öğrendiğini gösterdikten sonra ona küçük bir ödül vermelisiniz. Bu ödül onun en sevdiği atıştırmalık olabileceği gibi ilgisini çeken bir papağan oyuncağı da olabilir.