Boy ölçüleri 12,5 cm ve ağırlığı 33 gram olan bir forpus papağanına sahip olduğunuzu varsayarak kafes boyutunu buna göre yapmanızı öneririz. Bu canlı türler hayatlarını bu kafes içinde sürdüreceğinden kafes seçimi her şeyden daha önemlidir. Bir forpus papağanın boyu kısa olsa da muhabbet kuşu kafesi almak için onlara yaptığınız en büyük kötülük olacaktır.
Çift hayatını çok seven bir kuş türü olan forpus papağanlarını çift olarak alacaksanız 50cm x 50cm x 50cm ölçüleri gibi tek bir kuşun yaşacağından biraz daha küçük olabilir. Oyun ve hareket konusunda çok aktif olan bu papağanların bu sebepten ötürü kafes ölçülerinin büyük olması gerekir.
Öte yandan kafeslerinin içinde özel oyuncak bulundurulması onları çok memnun eder. İnternet üzerinde bu tür papağanlar için yutamayacağı boyutta ve kaliteli malzemeden yapılmış oyuncaklar bulunur. Bunlardan satın alarak kafesine bırakın ve neşesini izlemeye koyulun.
Yine papağanların kafesi rüzgâr olmayan ve sakin bir oda sıcaklığında tutulmalıdır. Çok soğuk olmayan bir odada bulunan papağan kafesleri günlük olarak değiştirilen su kaplarıyla çok sayıda tüneği içinde bulundurmalıdır.
Forpus papağanlarının yetiştirme kafesleri birkaç farklı tasarıma sahip olabilirler. Piyasa üzerinde bu kafeslere yönelik olarak bolca ürüne rastlayabilirsiniz. Bu kafes türlerinin içinde alttan çekmeceli olan ve klasik olarak nitelendirilen kafes türü en idealidir. Bu kafes türünün bakımı kolaydır, kolayca temizlenebilir ve çok sayıda kapıya sahiptir. Bir forpus papağanı için aydınlatma da çok önemlidir:
- Gün ışığı – 7.00 – 10.00 – odabaşına iki floresan lamba
- Öğlen ışığı – 10.00 – 14.00 – Her kafese uygun olan life-glo lambaları
- Gün ışığı – 14.00 – 19.00 – odabaşına iki floresan lamba
- Akşam, ışık – 19.00 ila 20.00 – tüm oda için bir küçük 7W floresan lamba
Forpus Papağanı Ele Alıştırma
Sahip olduğunuz forpus papağanı yavruyken aldığınızı düşünürsek yem kafesinin tabanına yemi serpmelisiniz. Yavrunuz tedirginliğini üstünden atana kadar bir süre yemi bu şekilde vermeniz doğru olacaktır. Elinizi ilk iki gün boyunca kafesten uzak tutmanızı öneririz. Kuş başta çekingen olacağından bu hareketlerinizden tedirginlik duyarak sizden uzaklaşabilir.
İlk günde kuşunuzu kafese yerleştirdikten sonra kafes içine herhangi bir aksesuar eklemeye veya çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Gelmesinden sonraki gün ne çok yüksek ne de kısık olan bir ses tonu ile onunla konuşmaya başlayabilirsiniz. Sakin hareketler ile kafesin içinde olacak biçimde başparmağınızı kullanarak karnını sevmeye çalışabilirsiniz.
Forpus papağanı, bu hareketiniz karşısında ilk etapta çırpınabilir veya kaçabilir. Sakin bir şekilde 10 veya 15 dakika gibi bir sürede elinizi bu şekilde tutarak konuşmaya devam edebilirsiniz. Bu şekilde kuşunuzun elinizin ona zarar vermeyeceği kanısına vararak size alışmaya başlıyor. Bunu yaparken ona doğru ani hareket ve hamlelerden kaçınmaya çok özen gösterin.
Ayrıca kafa ve boyun kısımlarını yumuşak hareketler ile kaşımayı deneyebilirsiniz. Yine de kuşunuz sizden kaçıyorsa üstüne varmayın. İlk günler çoğunlukla kuşun şaşkınlığını atma sürecidir ve ele alıştırma denemeleriniz hüsranla sonuçlanabilir. Burada sabırlı olmanız en önemli husustur. Tam size başlamaya güvendiği bir anda kendinizi çekerseniz sizden uzaklaşabilir.
Bir diğer yöntem de sizden kaçtığında çok sevdiği bir oyuncak türünü elinize alarak sallamanız olacaktır. Bunu yaparken elinizde yem olmasında da fayda vardır. Yine bu noktada konuşmaya devam ederek dikkatini çekmeye devam edebilirsiniz, bu onun size doğru hamle gerçekleştirmesine olanak sağlayabilir. Daha sonra elinizdeki yemi aldığını görmeniz kuvvetle muhtemeldir.
Erkek bie foepus aldim. 3 gün oldu alalı. Şırıngayla besliyorum, tüyleri neredeyse tamamlanmak üzere.
Fakat kuş benden yem istemiyor, videoları bakıyorum, kuşlar yemek istiyorlar, fakat benimki yemek istemiyor hiç. Günde 2 3 kez, midesi boşalınca şırıngayla mecbur yediriyorum.
Bir de sürekli uçmak istiyor, durduk yerde kafasına esti mi, kafesin ün tepesine çıkıp kanatlarını çırpıyor, çıkıp uçmak istiyor. Bu durum da evdekileri rahatsız ediyor. Yardım ede biliemisiniz lütfen