Muhabbet kuşuna olan benzerliği ve sevecen tavırlarıyla dikkat çeken bir papağan türü olan forpus papağanları, Güney Amerika kıtasında yetişen bir papağan türü olarak öne çıkar. Bu papağan türü muhabbet kuşlarında olduğu gibi kolay bakılır ve boyut olarak muhabbet kuşlarına yakındırlar.
Yaklaşık olarak 10 cm ve 14 cm boyutları arasında değişen boylara sahip bu kuş türü ortalama olarak 23 gram ağırlığına sahiptir. Sosyal ilişkileri çok kuvvetlidir, sahibine çabuk bağlanır ve diğer insanlardan onu kıskanabilirler. 20 alt türe sahip papağanın türleri şunlardır:
- Yeşil
- Mavi
- Cinnemon Yeşil & Mavi
- Pied Yeşil & Mavi
- Grey
- Cobalt
- Amerikan Yeşil & Mavi
- Gren & Blue Fallow
- Blue Marble
- Cobalt Marble
- Pied Blue & Green
- Cinnemon Gren & Blu Fallow
- Cinnemon Cobalt Fallow
- Mauve
- Albino
- Lutino
- Mauve Pied
- Mauve Marble
- Mauve Fallow
- Olive
Forpus Papağan Üretimi
Ülkemiz genelinde son birkaç yıl içinde popüler olmuş papağan türü olan forpus papağanları hakkında en fazla merak edilen konuların başında üretim konusu gelir. Forpus papağanlarının cinsiyeti, nasıl eş tuttuğu, kaç adet yumurtlama yaptığı, papağanın yavrusu gibi konular kafanızı kurcalıyor olabilir. Bu papağan türleri aynen muhabbet kuşlarında olduğu gibi çabuk üremeye sahip olan ve aynı zamanda çok sayıda yavru verebilme potansiyeline sahip olan bir türdür.
Forpus papağanları, bir sezon için toplamda 4 veya 5 yavru verebilirler. Aynı zamanda forpus papağanları, papağan ailesinin içinde bakıcı papağan türüne girer. Doğru bir bakım ve yeterli ilgi verildiğinde rahat bir şekilde kafes ortamında üretimleri gerçekleştirilebilir.
Bir papağanın kuluçkaya yatması için muhabbet kuşlarında olduğu gibi kapalı kutulara sahip olması gerekir. Öte yandan yuvalığın zemininde herhangi bir kimyasal madde içermeyen talaş madde olması gerekir.
Forpus Papağanı Çiftleşmesi
Cinsiyetini dişi ve erkek olarak belirlediğiniz forpus papağanlarının dişisi, erkeklerinden birkaç gün önce üreme kafesine yerleştirilerek işe başlanmalıdır. Bu onun yeni çevresine alışması için olan bir gerekliliktir. Erkek papağan da üreme kafesine yerleştirildikten sonra olası çekişme ve kavgalarda yaralanma yaşamamaları adına onları belli etmeden uzak bir mesafeden gözlemlemelisiniz.
Eğer bir tanesinin tehlikede olduğundan şüpheniz varsa hemen adım atmaya hazır bir halde beklemelisiniz. Öte yandan onlara biraz zaman vermenizde fayda var. Bu papağan türünde yumurta oluşup oluşmama belirtisi olarak popo kısmının şişmesi gösterilir.
Yaklaşan bir yumurtlama varsa bunun bir başka göstergesi de büyük dışkılanmalardır. Bu papağan türü ortalama olarak bakıldığında dört ve yedi yumurta arasında yumurtlama gerçekleştirebilir. Fakat 10 âdete kadar yumurtlama yaptıkları da görülmüştür. Yumurtlama süreci tamamlanana kadar var olan yumurtalar her gün yumurtlamaya devam eder.
Forpus Papağanı Ele Alıştırma
Bir forpus papağanına sahip olarak hayatınızı renklendirmek istediğinizde ilk işiniz onu barındıracağınız yere karar vermek olmalıdır. Ona boyu konusunda yanılarak muhabbet kuşu kafesi almanız yapacağınız en büyük hatadır. Ona rahat hareket ederek kanat çırpacağı bir kafes alarak birkaç gün kendi haline bırakmalısınız.
Yeni gelen bir forpus papağanı, bulunduğu yere gelmenin şokunu zor atlatır ve sizden korkar. Ona zaman tanıyarak birkaç gün sabırla beklemeli ve korkutmamalısınız. Elinize alıştırma süreci de yine zaman isteyen bir süreçtir. Burada adım adım gitmek çok önemlidir. Bu konuda süreci kolaylaştırmak adına empati yapabilirsiniz.
Kendinizi evcil hayvanınızın yerine koyun ve bir yerden başka bir yere getirildiğinizi düşünün. Üstelik geldiğiniz yer daha önce hiç görmediğiniz bir yer ve kafesinize yaklaşarak size sürekli elini uzatan kişiyi tanımıyorsunuz. Üstelik bu insan sizden oldukça büyük, bu durumda korkardınız değil mi? Aynı şekilde papağanınıza da zaman tanımalısınız. Daha sonra yine küçük hareketlerle elinize alıştırmalısınız.
Iyi akşamlar,
Kafesimde bir Zeytindalı papağanların sağlığına zararlı mıdır?Teşekkür ederim.