Blog
Papağanların İyi Vakit Geçirmesi
- Doğal yaşamda papağanlar günlük yaşamlarının 2-3 saatini gıda arama ve buldukları gıdayı diğer kuşlardan koruma veya gıdanın fazlasını daha sonra bulmak üzere saklamak işleriyle geçirirler. Zamanlarının diğer kısmını bulundukları ortamdaki sosyal yaşama uyum ve hayatta kalabilmek için dikkatli ve duyarlı olmaya harcarlar. Kendilerini güvende hissettikleri anlarda çok kısa çok kısa ve tetikte olmak şartıyla uyuklar, uyur, tüylerini düzeltir ve yağlarlar.
- Pet Papağanlarında yem arama, yem için yarışma ve yem saklama gibi aktiviteler hemen hemen olmadığı için günlük yaşamlarında tüy bakımı, uyuma ve kafes arkadaşı veya ev bireyleriyle sosyal ilişki en önemli faaliyetlerini oluşturur. Kafes arkadaşı olmayan ve evde insanlarla dengeli ve yeterli sosyal ilişki yaşamayan kuşlarda tüyleriyle ilgilenme ön plana çıkar ve tüy yolmaları ve daha ileride kendi kendini ısırmaya kadar ilerleyen davranış sorunları gelişir.
- Pet Papağanları yemlerinin açıkta ve hazır olarak sunulmasından ziyade onu biraz uğraşarak bulmalıdır. Hatta gaga ve parmaklarını kullanarak ulaşacakları şekilde kaplanmış tarzda sunulması onların oyalanmalarına, zekâlarının gelişmesine ve ruhsal olarak sağlıklı olmalarını sağlar.
- Gıdaları açık ve ulaşılabilecek tarzda verilmeye alıştırılmış Papağanlarda gıda sunumunu daha gizemli ve bir uğraş sonunda elde edilebilecek hale getirilir. Öncelikle yer değiştirmeler, gıda kabının yönünü değiştirme gibi basit yöntemlerle başlanır. Sonra daha karışık ulaşma yöntemlerine geçilir.
Bazı Oyalayıcı Düzenek Örnekleri:
- Papağan‘ın sevdiği gıdayı kuş için zararlı olmayacak bir bitki yaprağı veya renksiz yumuşak bir kağıt içine sarıp tercihen bir tarafı pamuk iplikle sarılarak kapatılır. Küçük Papağanlarda kafese asılır. Büyük kuşlarda kuşun gezindiği yere veya gıdasına yediği bölgeye bırakılarak bu paketi merak etmesi, açmaya uğraşması beklenir. Amaca ulaşıldığında kuş için iyi bir oyalanma ve zekâ geliştirme tarzı olarak ortaya çıkar.
- Kuşun sevdiği iri parçalı gıdalar kuşun dolaştığı kısımlarda taş, tahta veya kâğıt yırtıklarıyla saklanarak kuşun bu bölgeyi keşfederek gömülmüş gıdayı bulması bekledir.
- Kuşun gıda kabının üzeri kuş için zararlı olmayacak selülozdan yapılmış renksiz kâğıt örtülerle örtülür. Kuşun bu örtüyü iteklemesi, gaga veya ayağı ide delip gıdaya ulaşması beklenir. İlk zaman kuş bu girişimi yapamazsa kâğıt örtü üzerine küçük bir delik açarak yol gösterilebilir. Daha sonraki aşamalarda yeme örtülen örtü daha sağlamlaştırılabilir.
- Kuşlara sebze, meyve ve mısır gibi gıdaları yem kabında değil kafes çubuklarından sarkacak dilimler şeklinde sunulur. Onun bunlarla oyalanıp vakit geçirmesine yardımcı olur.
- Papağanların yiyeceklerini saklayabilecekleri bazı ticari oyuncaklar da geliştirilmiştir. Gıda konulmuş küçük keseler, kuşların yerlerini oynattıklarında kapakları açılan ve içinde gıda olan kutular, kafese asılan bazı gıdalar bunlardandır.
Abone
0 Yorum
Eskiler