Papağanlar

Papağanlarda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Papağanlarda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Havaların çok fazla ısındığı bu günlerde, sadece bizler değil, kanatlı dostlarımızın da ciddi sıkıntıları oluşmaktadır. Yapı olarak sıcağa son derece hassas olan papağanlarımıza bu dönemde daha da dikkat etmeliyiz.

Aşağıda sıcak yaz günlerinde yapılması ve kaçınılması gereken davranışları bulacaksınız.

Papağanların hızlı bir metabolizmaları vardır. Vücut sıcaklıkları 40-43 derece civarında olduğundan vücuttaki sıvı kayıpları, özellikle sıcak havalarda çok artar. Bu kayıpların acilen yerine koyulması gerekir.

Beyaz Muhabbet Kuşu

Gün içerisinde suluklar, 2 kez kontrol edilmelidir. Tamamen bitmemiş bile olsa, 2. Kontrolünüzde mutlaka taze su ile yeniden doldurunuz.

Sıvı kaybını azaltmak ve stresi minimuma indirmek amacıyla, günde 5-6 kez su ile spreyleyiniz. Muhabbet kuşu ve Cennet Papağanı için banyoluklardan faydalanılması uygundur. Büyük grup papağanları, uygun derinlikte bir kaba su koyarak, onların kendi banyosunu yapmasını sağlayabilirsiniz.

Sıcak havalarda papağanınız da, tohum yeme açısından iştahında az da olsa bir azalma olacaktır. Sadece tohumla beslenen papağanlarda su ihtiyacı da artacaktır. Hem alınan su miktarı dengelemesi açısından, hem de vitamin minerallerin yanında, zengin beslenmeyi sağlamak adına, bu dönemde taze meyve ve sebze(özellikle meyve) ağırlıklı beslemek gerekir. Ülkemizde yazın meyve bolluğu konusunda bir sıkıntı olmadığı düşünüldüğünde, uygun olan her meyveden, azar porsiyonda verebilirsiniz.

Sıcaklar nedeniyle bu dönemde verdiğiniz meyve ve sebzeler kısa sürede bozulur ve kokuşmaya başlar. Bu bozuk besinlerin tüketilmesi durumunda sindirim sistemine ait problem yaşama olasılığı çok yüksektir. Özellikle meyveler, içerdikleri şeker oranı nedeniyle bakteri üremesi açısından son derece uygundur. Eğer bu meyveler tüketilirse, papağanınızda ciddi enfeksiyonlar görülebilir. Bütün bunların önüne geçmek için, meyve ve sebzelerin taze olmasına dikkat edilmelidir. En fazla 2 saat içinde tüketilecek miktarlarda yiyecek verilmelidir. Kalan kısım olursa, bu sürenin sonunda mutlaka kafesten alınmalıdır. Mutlaka ayrı bir kap içerisinde verilmesi gerekir. Bu kaplar, her değişim sabunlu su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır.

Çift Muhabbet Kuşu

Klimalı ortamlar, papağanlar için son derece zararlıdır. Solunum sistemleri çok hassas olduğundan, oluşan hava akımı, nem; denge bozukluğu ve çok kısa sürede akciğerler ve hava keselerinde tahribata yol açmaktadır. Duyarlılığın artmasına bağlı olarak mikro organizmalar, kolayca solunum sistemine yerleşmektedir. Bu nedenle papağanlarımızın bulundukları ortamda klimanın olmamasına dikkat ediniz. Vantilatör çalıştırmayınız. Hava akımına maruz kalmasına izin vermeyiniz. Spreyleme yöntemi ile gün içinde ıslatılarak rahatlamasını sağlayınız.

Güneş çarpmaları da bu dönemde en sık rastlanan problemlerdendir.

Hava alsın diye balkona çıkarıp gölgeye bıraktığınız papağanınız, eğer dikkat etmezseniz, güneşin üzerine gelmesi nedeniyle aşırı sıcağa maruz kalabilir. Böyle bir durumda dakikalar içerisinde papağanınızı kaybetme oranınız yüksektir. Bu nedenle sabah erken saatlerde ve akşamüzeri saatlerinde kontrollü olarak papağanınızı dış ortama çıkarmalı ve bu süre içerisinde sık sık kontrol etmelisiniz.

Mavi Paraket(Mavi Küçük Papağan)

Papağanlarda Yaz İshalleri:

Bozuk gıda tüketimine bağlı yaz ishali bu aylarda sıkça karşımıza çıkan problemlerdendir. Bu sorun sadece papağanların değildir. Bizler ve tüm canlılar dâhil herkesin hayatını tehdit eder. Bu nedenle bu dönemde kendi yediklerimi kadar, papağanımıza verdiğimiz besinlerin bozulmamış olmasına çok dikkat etmeliyiz.

Papağanlara Acil Durumda Yapılması Gerekenler:

Güneş çarpması durumunda dakikaların büyük önemi vardır. Öncelikle panik olmadan papağanınızı gölge ve serin bir yere alınız. Bolca spreyleyerek sıcağın etkisini azaltmaya çalışınız. Böylelikle yavaş yavaş kendine gelmeye başlayacaktır. Solunumu düzensiz, gözleri kaymış ve durumunda bir düzelme yok ise, ayaklarından ıslatmaya başlayınız. Üzerine daha fazla su gelmesini sağlayınız.

Kendine geldiğinde kafes içerisinde küçük ve yumuşak bir havlunun üzerine koyup, su içiriniz. Kafesin alt tarafında yeme ve suya kolayca ulaşmasını sağlayacak bir ortam hazırlayınız. Ortamın sessiz ve loş ışıklı olması da önemlidir. Bu dönemde beslenmesine dikkat etmeli, gerekirse vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır.

Papağanı Evde Bir Süreliğine Yalnız Bırakma:

Kış aylarında olduğu gibi, birkaç gün de olsa papağanımızı yalnız başına evde bırakmayınız. Yeme ihtiyacı açısından belki bir problem yaşamayabilirsiniz. Fakat evde tek başına bırakacağınız süre içerisinde, kafese koyduğunuz su miktarının ona yetip yetmeyeceğini önceden kestiremezsiniz. Papağanlar banyo yapmayı çok severler. Siz yokken suluğun içinde banyo yapıp, suyu bitirebilirler. Bu nedenle bırakacağınız su miktarının ona yalnız kaldığı sürede yetmeme ihtimali yüksektir. Bu nedenle, bir yere kısa süreliğine de olsa gitme durumunuzda, mutlaka güvendiğiniz birine papağanınızı bırakınız. O kişiye yapması gerekenleri bir liste halinde verip, papağanınızın zarar görmesini engelleyiniz.

Diğer tüm rahatlıklarda olduğu gibi, yukarıda anlatılan problemlerle karşılaştığınızda, bir veteriner hekimden yardım alınız.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle