Bir Papağanı Elle Tutma & Ele Alıştırma
Papağanınızı mümkün oldukça tutmaktan kaçının. Zorla tutma sizden korkmasına ve bir süre ürkek davranmasına yol açar. Fakat hastalık kontrolü, kanat, tırnak kesimi ve ilaç verme gibi nedenlerle tutmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda önce kapı ve pencereleri kontrol ederek olası tatsızlıkları engelleyin. Kafesin kapısını yavaşça açıp dışarı çıkmasını sağlayın. Özel mülkiyeti olduğu için, kafes içi elle müdahalelerden hoşlanmayacaktır. Orta büyüklükteki bir havluyu yavaşça üzerine bırakın. Bu sırada yumuşak ses tonuyla güzel şeyler söyleyerek korkmasını engelleyin. Kafasının arkasından, baş ve işaret parmakları ie kavrayıp, başının parmaklar arasında oluşan çember içinde kalmasını sağlayın. Bu sırada elinizin diğer parmakları kapalı olmalıdır.
Papağan sizi ısırmak istese de elinize ulaşamayacağından sadece havluyu ısırabilir. Bu sırada hangi işlemi(tırnak veya kanat kesimi, ilaç verme vs.) yapacaksanız, vakit geçirmeden yerine getirin. Daha sonra başını yavaşça bırakıp, havluyu kaldırarak papağanı serbest bırakın.
Papağanı tutmada zorunlu kalmadıkça eldiven kullanmayın. Çünkü doğadan yakalanma döneminden itibaren bir yerden başka bir yere alınırken hep eldiven kullanıldığı için papağanlar bu nesneden korkarlar.
Eğer papağanınız aşırı çırpınıyor, hızlı hızlı soluk alıyor ve sıkıntılı görünüyorsa bu durum geçene kadar elle tutmaktan vazgeçin. Havanın çok sıcak olduğu yaz aylarında öğle vakti tutmaktan kaçının.
Merhaba. el besleme iskender papaganim var. bana inanilmaz alisik elime aldigimda hemen boynuma sokar kafasini kucukken oyle alistirdim ama elime gelmiyor sanirim kafese koyacagim diyemi acaba hani asla kotu davranmadim hep yumusak ses tonuyla konustum elimden korkuyor salikken uzerimden inmez ama elimi gorunce kaciyor ne yapmam lazim 1 yasinda suan