Çeşit çeşit renkleri ile bakanın bir daha baktığı bir kuş türü olan papağanlar göze hoş gelen bir canlı türüdür. Ancak onları ilginç kılan ve ilgiyi üzerlerinde toplayan bir başka özellikleri de konuşma şekilleridir. Bu özelliği ile papağan beslemek isteyen herkesin ilgisini çeken bir papağandır. Papağanlar konuşabilen hayvanlar olsa da bunu gerçekleştirmek tahmin edildiği gibi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmez.
Genelde tüm papağan türleri insan dilini öğrenme ve insanları taklit etme konusunda yeteneğe sahip olsa da bazı papağanlar buna daha yatkındır. Aynı şekilde bazı papağanlar bu konuda diğerlerine göre geride kalabilirler. Forpus papağanı sahiplendiyseniz ve konuşturma çabalarınız arasında yorgun olduğunu, odaklama problemini görüyor olabilirsiniz. Böyle zamanlarda onu zorlamamanızı tavsiye ederiz.
Forpus Papağanı Sesi
Forpus Papağanı Konuşur Mu?
Evcil hayvanınızın papağan türü her ne olursa olsun basit kelimeler ile konuşma öğrenme çalışmalarına başlayabilirsiniz. İlk etapta basit öğrenebileceği cici kuş, kuş ve merhaba gibi kelimeler size yardımcı olacaktır. Sonraki aşamada bu basit kelimeleri öğrendikten sonra ufak eklemeler yaparak ona bir cümle kurmayı öğrenebilirsiniz. Arzu ederseniz kuşunuza kelime ekleme yöntemiyle şarkı söylemek konusunda da eğitim verebilirsiniz.
Forpus papağanları da dâhil olmak üzere genel olarak tüm papağanlar herhangi bir sesi defalarca duyduklarında taklit etme aksiyonunu gösterirler. Forpus papağanınızın siz öğretmediğiniz halde telefon ve zil sesi gibi devamlı olarak işittiği seslerini tekrar etmesinin sebebi doğasında taklit yeteneğinin olmasıdır. Her ne kadar işittikleri sesleri veya kelimeleri kolay bir şekilde öğrenseler de bunu tekrar edip kendileri çıkarmayı hemen yapamazlar.
Bir papağanın 1. Yaşını almadan önceki aylarda kolayca konuşmasını beklemek doğru değildir. Şayet forpus papağanınız bir yaşından daha küçükse, kelimeleri öğretmek için yaptığınız çabaların sonucu olumsuzsa bu normal bir durumdur. Ona biraz zaman tanımayı deneyin, büyüdüğünde konuşmaya başlayacaktır. Öte yandan forpus papağanları da dâhil olmak üzere papağanlar, aslen konuşmayı değil daha çok taklit yapmayı öğrenen hayvan türüdür.
Bir forpus papağanına sahipseniz onun eğitiminde bir kelimeyi bile öğretene kadar ona her seferinde küçük de olsa bir ödül vermeniz motive olmasını sağlayacaktır. Son olarak evcil hayvanınıza tek bir denemede dolu dolu eğitim vermek yanlıştır. Gün içinde aralıklı olacak şekilde, beş veya 6 defa bir kelime üzerinde çalıştırarak hak ettiği ödülü vermeniz o gün için yeterlidir.
Forpus Papağanı Çiftleşme Sesi
Forpus Papağanı Konuşması
Forpus papağanları da dâhil tüm evcil hayvanları eğitmekte en doğru yol pozitif eğitimi kullanmaktır. Ona yeni bir kelime öğrettikten sonra ödül vermeniz pozitif eğitimin bir parçasıdır. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken husus papağanınızın yemekten en hoşlandığı atıştırmalığı biliyor olmak ve onu vererek gururlandırmaktır.
Konuşma eğitiminde örettiğiniz her kelimeyi tekrar etmeyi başardığında ona yeni bir ödül vermeniz onda öğrenilen bir davranış olduğundan daha hızlı ve istekli öğrenir. Ancak her evcil hayvanda olduğu gibi kuşlarda da bir şeyleri öğrenme süreci değişiklik gösterebilir. Bazı papağanlar birkaç hafta içinde onlarca kelime tekrar etmeyi öğrenebilirken bazıları bu süre içinde yalnızca tek bir kelime öğrenebilir.
Forpus papağanının öğrenme hızında ne kadar pratik yapılırsa o kadar çok olumlu sonuç alınabilir. Yalnız burada en önemli kelime sabırdır. Yavaş ve sabırlı bir şekilde onunla geçirdiğiniz süreden tat alın, çabalarınız mutlaka yerini bulacaktır. Papağanlar bazen ilk haftalar içinde kelimeleri dinleyerek algılama aşamasına geçerler ve algılamaları zaman alabilir. Dolayısıyla söz konusu kelimeleri tekrar etme süreci de uzayabilir.