Evde Papağan Nasıl Bakılır? – Papağanlarda Stres Faktörü
Kanatlı dostlarımız doğal ortamda sayıları papağan cinsine göre değişen, çeşitli gruplar halinde yaşarlar. Her toplulukta olduğu gibi papağanlar da da bir düzen mevcuttur. Her bireyin, o toplulukta bir statüsü ve görevi vardır. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde papağanlar, yüksek ötüşleri ile birbirlerine seslenerek bu toplumsal düzeni sürdürmeye gayret gösterirler. Sürüden, daha doğrusu ait olduğu topluluktan dışlanan papağanlar, hayatlarını sürdürmede büyük zorluk çekerler. Bunlar doğal ortamda birer av hayvanı olduğu için, bu durumda olanların çoğunun sonu, maalesef hüzünlüdür.
Evde Papağan Beslenir Mi?
Klasik bir bilgi olarak, papağanlar mutlaka aile fertlerinin ev ortamında birlikte oldukları saatte onların yanında bulunmalıdır. Aile ortamında dışlanmış hissine kapılmasına engel olmanız gerekir. Çünkü içgüdüsel olarak sürüden dışlanmış olduğunu düşünen kanatlı dostumuz, içinde bulunduğu aile ortamında uzak tutulursa, bu dışlanmışlığın verdiği sıkıntı ile çeşitli davranış bozukluklarına yönelecektir.
Evde Papağan Beslemek – Evde Papağan Beslemenin Zararları Nelerdir?
Böyle durumlarda en sık görülen davranış bozukluğu tüy yolmadır. Tüy yolmanın birçok sebebi olmasına karşın, bu sebep genellikle papağan bakımı sahibi tarafından akla gelmez veya atlanır. Papağan önce tüyleriyle fazla oynamaya başlar. Daha sonra özellikle kanat, kuyruk göğüs tüyleriyle fazla oynamaya başlar. Daha sonra özellikle kanat, kuyruk ve göğüs tüylerinden kopan parçalarda bir artış olur. Eğer papağanın bulunduğu ortam düzeltilmezse, bir sabah tüm tüylerini yolma şeklinde acı bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.
Diğer görülen davranış bozukluğu ise ısırmadır. Kendini tehdit altında hisseden papağan, daha önceye göre farklı bir davranış bozukluğu sergiler, Başta en sevdiği sahibi olmak üzere, tüm aile fertlerini ısırma eğilimindedir. Bazen bu ısırmanın boyutu, ciddi yaralanma derecelerine varabilir.
Evde Papağan Bakımı Nasıl Olur? – Evde Papağan Nasıl Beslenir?
Bunlara ek olarak yalnız kalan papağan, çığlık atma gibi davranış bozukluğu da sergileyebilir. Kanatlı dostumuz toplumsal dışlanma yaşadığını düşünebilir. Hem ailenin fertlerini yanına çağırmak amacıyla, hem de çaresizliğin rahatsızlığı ciddi boyutlara ulaşabilecek çığlık atma davranış bozukluğunu sergileyebilir.
Yaşanılan davranış bozukluklarının diğer sebeplerinde olduğu gibi, ana nedenin terkedilmişlik durumunda da, mutlaka etkenin acilen ortadan kaldırılması gerekir. Yoksa olay şiddetini artırarak kronikleşecek ve artık dayanılmaz boyutlara gelecektir.
Kanatlı dostumuz, ev içinde izole, insanlardan uzak ve kendini yalnız hissettiği bir konumda ise, hemen kafesin yeri uygun ortama getirilerek etken ortadan kaldırılmıdır. Daha sonra sıkı bir takip ve yakın ilgi ile kanatlı dostumuzun normale dönmesini sağlamalıyız.