Hayvanlar, Papağanlar

Papağanlar İçin Ev Güvenliği

Evde açıkta ilaç bırakmayın meraklı papağanlar tadına illaki bakacaktır.

Yapılan araştırmalarda ve ayrıca bizim tecrübelerimiz sabittir ki; çok az papağan yaşayabileceği süre kadar hayatta kalabilmektedir. Diğer bir değişle pek az kafes papağanın ömrünü tamamlayabilmektedir. papağanlarımız büyük bir çoğunluğu evde geçirdiği kazalar sonucunda ya da evden kaçma sonucunda hayatını çok daha erken dönemlerde kaybetmektedir. Bunun temel nedeni  bizlerin evinde olan ve bize tehlikeli görünmeyen ev gereçlerimizdir.

Diğer ev hayvanları karşı papağanları koruyun

Diğer Ev Hayvanları

Risklerin başında maalesef diğer tür ev hayvanları gelmektedir. Özellikle kedi ve köpekler sıkça evlerde barındırılmaktadır. Bu hayvanların evin içinde serbest dolaşan papağanlara iki farklı zararı olabilir. Birincisi tabii ki fiziksel saldırılar. Özellikle sahipleri odada yokken çok uzun zamandır aynı evde yaşamış olmalarına rağmen saldırıya uğramış birçok kuş vardır. Bu papağanlar oda boş kalınca diğer hayvanın yanına gitmektedirler. Ancak ani bir hareketle bazen bilerek bazen de yanlışlıkla incitmektedirler. Bu durumun önüne geçmek için hayvan sahipleri sürekli olarak çok dikkatli olmalıdırlar. İkinci ve asıl risk ise parazitler rahatsızlıklardır. Özellikle köpekler sürekli olarak dış dünyaya çıkmakta başka köpekler ile bazen direk bazen de dolaylı yakınlaşmalar yaşamaktadırlar. Bu olaylardan ve köpeklerin doğal yapılarından kaynaklanan aşırı parazitler yani parazit barındıran bir yapıları vardır. Bu parazitlerin büyük bir çoğunluğu köpeklere zarar vermesine rağmen aynı ortamda bulunan kafes papağanlarını kısa sürede hasta edebilmektedir.

Metal Zehirlenmesi

Aslında zamanla azalma gösteren bir durumdur. Önceki yıllarda denetimlerin az olması sebebiyle birçok mobilya, beyaz eşya, metal ev aksesuarları ağır metal boyalar ile boyanmaktaydı. Bu boyalar  biz insanlara uzun sürede zarar verse de kuşlarımız bu eşyaları kemirdikten kısa süre sonra metal zehirlenmesi sonucu hayatlarını kaybetmektedir. Günümüzde zararlı ve zehirli boyaların kullanımına engel olmak için devletler çok daha yoğun çaba harcamaktadır. Dolayısıyla risk azalmıştır. Ancak yok olduğunu söylemek hayalcilik olur. Genel olarak kuşlarımızın evde serbest dolaşırken bu tür bir riske maruz kalmasını istemiyorsak; mutlaka kuşlarımıza istediklerinde oynayabilecekleri, kemire bilecekleri doğal formda oyuncaklar vermeliyiz. Ayrıca her ne olursa olsun evin içinde ki bir şeyleri kemirmelerine göz yummamalıyız.

Galvaniz olmayan, kimyasal boyalı kafesler papağana zarar verecektir. Elleri gibi kullandığı gagalarını kafes içerisinde dolaşırken tellerden tutunacak ve teller aşınarak papağana zarar verecektir.

Bitkiler

İlk düşünüldüğünde bitkilerin kuşlarımıza zarar verme ihtimalleri olamaz gibi düşünsek de  ev bitkilerinin birçoğu zehirli sıvılar ve toksin maddeler içermektedir. Bunu önemsemeyecek olan papağanınız sizin verdiğiniz yeşilliklerden sanarak ev bitkilerini yiyebilir ve ciddi sağlık problemleriyle baş başa kalabilir. Kesin ve tek çözüm kuşun bitkilere ulaşmasını engellemektedir.

Papağanların Güvenliği Sahiplerine Aittir.

Mutfak

Kuşlarımız için en tehlikeli bölgedir. Kuşların girişi kesinlikle engellenmelidir. Mutfakta kaynayan bir yemeğe, suya ya da tencereden çıkan sıcak buhara dokunacak olan kuşunuzda geri dönülemez yanıkların oluşması an meselesidir. Ayrıca tezgâhın üzerinde ki bir bıçak kuşunuzun kendini kesmesi için gayet yeterlidir. Bu noktada kesin çözüm kuşların mutfağa girişinin kesinlikle engellemesidir.

İlaçlar

Aynen küçük çocuklarımız için riskli olan riskler gibi ortada bırakılan her türlü ilaç kuşlarımız için de ciddi bir risk unsurudur. Öyle  ki ilacın ağır bir ilaç olması ya da zehirli bir ilaç olmasına hiç gerek yoktur. Basit bir aspirin ya da vitamin tabletini kemirip yiyen kuşun hayatta kalma şansı neredeyse hiç yoktur. Bunu önlemek için yapmamız gereken tek şey  ilaçların tamamını her zaman kapalı bir dolapta tutmaktır.

Evde açıkta ilaç bırakmayın meraklı papağanlar tadına illaki bakacaktır.

Spreyler

Artık evde kullanılan ürünlerin yarısından fazlasının basınçlı spreylerde olduğu düşünüldüğünde riskin büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Ortada duran basit bir sprey ne kadar zararsız görünse de eğer kuşunuzun gagasının tutabileceği büyüklükte bir kenarı ya da köşesi varsa ve kuşunuz buradan tutup sıkarsa; emin olun ki bu basınçlı sprey kutusunu kolaylıkla delebilir. Delinen basınçlı kutunun risklerini ise anlatmama bile gerek yok. Kuşunuz özellikle evde serbestken bu tarzda spreylerin ortada bulundurulmaması gerekir.

Elektrik Kabloları

Elektronik eşyaların hayatımızda ki yeri arttıkça bu aletlere bağlı olarak evimizde uzayan kablolar kilometreyi bulabilmektedir. Kuşlarımız için oldukça cazip bir oyuncak olan bu kablolarda unutmayın ki  elektronik aletiniz kapalı iken de elektrik vardır. Ve kuşunuzun sadece bir ısırıkta elektriğe maruz kalması an meselesidir. Kuşlarımızın ulaşamayacağı noktalardan bu kabloları geçirmek ise bütün risklerin ortadan kaldıracaktır.

Ev içerisindeki kabloları kamufle ediniz aksi takdirde doğası gereği papağan o kabloları kemirebilir

Havalandırma Pervaneleri

Isınan havalarda çok sık kullandığımız bu pervaneler çalışır durumdayken odada serbest bir kuşun bulunması çok tehlikelidir. Burada hatırlanması gereken şey pervanelerin dışında bulunan koruyu tellerin insanların güvenliği için yapıldığıdır. Bu tel aralıkları sizin için güvenli bir ortam yaratsa da kuşunuz rahatlıkla içeri kanadını ya da kuyruğunu sokabilir.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle