Evlerde hayvan beslemenin yaygın hale gelmesi ile birlikte çok sayıda insan evlerine farklı hayvanlar almayı tercih etmektedir. Evlerde en sık tercih edilen hayvanlar arasında papağanlar da önemli bir yere sahiptir. İnsanlara yakın oluşu ve özellikle de konuşmaları nedeni ile pek çok insan evinde papağan beslemektedir. Çok farklı yeteneklere sahip olan papağanlar, özellikle eğitildikleri zaman bu yeteneklerini büyük ölçüde kullanabilmektedir. Ancak papağanların eğitilmesi bu konuda bilgisi olmayan ve ilk defa papağan sahibi olan insanların kolayca yapabileceği bir şey değildir. Bu nedenle de papağan eğitimi konusunda bilgi ve deneyime sahip olan kişilerden destek alınması gereklidir. Papağan eğitimcisi olarak adlandırılan bu kişilerin yardımı ile papağanları kısa süre içerisinde eğitmek mümkündür.
Papağan Eğitmeni Akif
Piyasada papağan eğitimi için faydalanılabilecek çok sayıda insan vardır. Ancak bunlar arasında bir kişi, farklı yönleri ile ön plana çıkmaktadır. Papağan eğitmeni Akif olarak bilinen Akif Atoum, kurmuş olduğu papağan otelinde hem sahibi seyahate gidecek olan papağanları misafir ediyor hem de papağanların farklı konularda eğitilmelerini sağlıyor. Türkiye’de bir ilk olarak papağan otelini açan Akif Atoum aslında Ürdün ordusunda görev yapan bir askerken istifa edip Türkiye’ye gelmiştir. Papağanlara fısıldayan adam lakabı ile de tanınan Akif Atoum, papağanlara olan ilgi ve sevgisinden dolayı böyle bir iş girişiminde bulunmuştur. Papağan eğitimi konusunda müşterilerine memnun kalacakları sunan Akif Atoum, papağanları tamamen doğal bir ortamda kısa süre içerişinde eğitmektedir.
Papağan Eğitimi
Papağanlar, doğru şekilde yaklaşıldığı zaman eğitilmeleri kolay olan hayvanlardır. Konuşma, taklit ve farklı hareketler ile oldukça sevimli hale dönüşebilen papağanlarda var olan bu yeteneklerin ortaya çıkarılması sıkı bir eğitimden geçirilmelerini gerektiriyor. Papağanlar eğitilirken kafes kullanılmamalı ve hayvan tamamen özgür olmalıdır. Ayrıca papağanlar demir kafesleri sevmeyen hayvanlardır. Bunun yerine ahşaptan yapılmış dallar ya da tünekler üzerinde bırakmak daha etkilidir. Papağan eğitiminde, papağandan korkulmamalı ev korkulsa bile belli edilmemelidir. Korkuyu sezen papağan, eğitimcisini lider olarak kabul etmez ve eğitim için de yeterince istekli olmaz.
Papağanlar Elde Eğitilir Mi?
Papağan eğitimi konusunda sıklıkla düşülen yanlışlardan biri, onları elden düşürmemek ve elde eğitmeye çalışmaktır. Oysa papağanlar elde tutulmayı sevmeyen hayvanlardır. Bu yüzden de papağanlar eğitilirken ele alınmamalı, kendilerini rahat hissedecekleri özgür bir ortam yaratılmalıdır. Eğitim iyi bir şey olduğu hissini vermek için, her eğitim sonrası papağanı ödüllendirmek ya da dışarı çıkararak gezdirmek onun motive olması ve sonraki eğitimlerde de istekli olması açısından büyük öneme sahiptir. Eğitim sırasında papağanların zaman zaman eğitmeni ısırması mümkündür. Ancak bu durumda papağanlara kesinlikle bağırılmamalı ya da sert davranılmamalıdır. Oldukça hassas olan papağanlar, bu davranıştan olumsuz etkilenerek eğitimlere karşı isteksiz bir tutum sergileyebilirler. Bu da eğitim sürecini çıkmaza sokan bir durumdur.
Papağanımı eğitmek istiyorum yardımcı olabilir misiniz