Papağan Eğitimi

Papağan İle Bağlantı Kurma

Papağan ile Bağlantı Kurma

Doğası gereği vahşi hayata alışık olan büyük cins papağanlar, kendini güvende hissetmek için sürünün diğer bireyleri ile daima iletişim içinde olmak isterler. Hayatta kalabilmenin altın kuralı, birbirleri ile haberleşmeden geçer. Bu nedenle kafes hayatındaki bireyler ailesinin birer ferdi olduğu için, onlarla haberleşmek isteyeceklerdir. Zaman zaman kendinizi onun yerine koyarak vücut dili ve sözlerinin ne anlama geldiğini anlamaya çalışmalı, normal iletişim için çaba sarf etmelisiniz.

Kontak(bağlantı) kurma, papağanla insan arasındaki güvenin sağlanması ve korunmasında çok önemlidir. Sabah evden ayrılıp, bütün gün onu yalnız bıraktığınızda, eve tekrar döneceğinizin bir işaretidir. Kontak(bağlantı) kurmayı anlama ve kullanma, birçok davranış probleminin ortaya çıkmasına engel olur. Papağan için içgüdüsel bir davranış olan çığlık atıyorsa, bu durum sizinle haberleşmek istemesinden olabilir.

Papağanla İletişim

Nasıl çocuklar hareketlerle kelimeleri birleştirerek hayatı öğreniyorlarsa, papağanlarda bizim konuşmalarımızla hareketlerimizi birleştirebilirler. Örneğin her sabah papağanınızın yanına “günaydın” diyerek girerseniz, bu kelime ile sabah bağlantısını kurar bir süre sonra o sizden önce bu kelimeyi söyleyecektir. Aynı şekilde yanından ayrılırken “bay bay” veya eve gelince “merhaba” derseniz, kelime hareket bağlantısını rahatlıkla kuracaktır. Bir süre sonra, kapının önünde hareketin arttığını fark ederek gideceğinizi anlayacak ve size “bay bay” diyecektir. Bu kontak kurma sayesinde sizin akşam eve döneceğinizi bildiği için sıkıntı duymayacaktır.

Papağanla Nasıl İletişim Kurulur?

Eğer papağanınızı kafesten her dışarı çıkaracağınızda “hazır mısın” derseniz, bir süre sonra canı dışarı çıkmak istediğinde aynı soruyu o size soracaktır. Bu durum, papağan ile sahibi arasında bir kontak kurmadır.

Papağanınızın bir söz ile yanınıza gelmesini sağlamak, faydalı bir kontak kurma işlemidir. Kaza ile papağan ev dışına kaçarsa, bu kontak sayesinde onun zarar görmeden yanınıza gelmesini sağlayabilirsiniz.

Papağanın konuşmadığı erken dönemde de, onunla kontak kurabilirsiniz. Onun çıkardığı birtakım sesleri taklit ederek, veya çeşitli melodiler ile onunla haberleşiniz. Böylece aranızda daha kısa sürede güven oluşacak ve iletişim, erken dönemden itibaren başlanmış olacaktır.

Papağanla Nasıl İletişim Kurulur?

Papağanlar, ilk günden itibaren iletişim kurmak için insanları gözlemlemeye başlarlar. Hangi aktivasyonda, hangi hareketin yapıldığını izlerler. Kapı zilinin çalması durumunda kapıya yönelmenin veya telefon çalınca karşı taraf ile bir iletişime geçmenin tespit edilmesi fazla zamanlarını almaz. Bir süre sonra sizinle kontak kurmak için, aynı yollara başvuracaklardır. Mekanik sesleri taklit etmeye o kadar yatkındır ki, çoğu kez telefona veya kapıya bakmaktan kendinizi alamazsınız. Mutfakta duran papağan, fırının kapanma sesinden sonra mutfağa geldiğinizi tespit ederse, sizi her yanına çağırmak istediğinde, bu sesi taklit edecektir.

Papağan Tuvalet Terbiyesi

Özellikle serbest dolaşan papağanlar için verilmesi gereken bir eğitimdir. Zaman içinde eğitimi alan papağan, hijyen kurallarına uygun olarak ev içinde rahatça dolaşır. İyi bir tuvalet eğitimi almış olsa bile, kafesten her çıkışta uçuşta önceki olarak yükünü hafifletmek için mutlaka dışkılama yapacaktır. Genç papağanlara bu eğitimi vermek, erişkinlere göre daha kolaydır. Çünkü yaşları ilerledikçe daha az itaatkar olurlar.

Tuvalet eğitimi kafesin dışında bir alanda ve mutlaka aynı yerde verilmelidir. Çöp sepeti, boş bir kutu, özel olarak yapılmış tuvaletler veya herhangi bir gazete üzeri eğitim alanı olarak kullanılabilir.

Papağan Tuvalet Terbiyesi

Eğitim süresince anahtar olarak kullanacağınız bir deyim veya cümle örneğin 1kaka yap” veya “tuvalet” gibi bir kelime belirleyiniz. Papağanı eğitim vereceğiniz yere aldıktan sonra, orta sertlikte ve kararlı bir tavırla hep bu anahtar sözü kullanınız. Tuvaletini yapmadan o alandan ayrılmasına müsaade etmeyiniz. Bir yerlere tırmanarak oradan uzaklaşmaya çalışırsa, nazik ve kararlı bir tavırla eski yerine koyup anahtar sözü tekrarlayınız.

Belirli bir süre sonra papağan, anahtar söz ile tuvaletini yapma arasındaki bağlantıyı kuracak ve eğitim tamamlanacaktır. Bu sürenin ne kadar olacağı, sizin ve papağanınızın gayretine bağlıdır. Eğitimin pekişmesi için belirli aralıklarla ve düzenli olarak tekrarlanmalıdır.

Tuvaletini yaptıktan sonra, yine aynı tavır ve kararlıkla başka bir anahtar söz örneğin “cici kuş” gibi sözler söyleyiniz. Böylelikle hareket-söz bağlantısını kuran papağanınızla aranızda yeni bir kontak kuran papağanınızla aranızda yeni bir kontak kurma olayı da gerçekleşmiş olacaktır.

4 1 oy
Article Rating
Abone
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Erol Sağlam
Erol Sağlam
1 yıl önce

Sayın Yetkili
Ben bir lutino papağanı almak istiyorum.kiminle nasıl sipariş verebilirim
Saygılarımızla

Gözde
Gözde
1 yıl önce

4 aylık bir sultan papağanı aldık 15 gündür bizimle ilk zamanlar kafesin içine elimizi koyduğumuzda kanatmadan cikaramiyorduk öyle hircindi elle besleyerek şimdi kafes içinde elimize geliyor ama ikinci bir el ile sevmemize asla izin vermiyor bunun yerine eller arasında geçiş yapıyor evin içine saldigimizda yakalayamiyoruz saatlerce kendisinin kafese girmesini bekliyoruz onu sevmeye nasıl alistirabilirim