Blog
Sevda Papağanları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sevda Papağanı Hakkında Bilgi
Sevda papağanları güzel görünümleri ve renk tonlarıyla görünce hemen dikkatininiz çekmektedir. Sevda papağanı mutlu, sosyal, dost canlısıdır. İlgiyi çok sever bu nedenle de sevda papağanı alırken çift olarak almalısınız. Eğer tek başına bir sevda papağanına sahipseniz çok ilgi göstermelisiniz. Aksi takdirde sevda papağanları mutsuz ve agresif olurlar. Sevda papağanı ortalama 10 yıl yaşayabiliyorlar. Tabi ki sizin ona iyi bakmanız da durumu değiştirecektir. Ya da kötü bakmanız durumun da erken kaybedebilirsiniz. Sevda papağanınızın mutlu olabilmesi, güzel beslenmesi yaşam kalitesini arttırır. Sevda papağanları enerjileri çok fazladır. Bu nedenle gün içerisinde kafesinden çıkarıp biraz özgürce uçmasını sağlamakta sevda papağanınızı mutlu edecektir.
Sevda Papağanı Hangi Sese Gelir?
Sevda papağanının size gelebilmesi için öncelikle güvenini sağlamanız gerekmektedir. Eğer size güvenirse siz onu ismiyle seslendiğiniz de hemen gelir. Hiç seslenmeden elinizi uzatmanız bile yeterli olur. Sevda papağanının güvenini kazanmak için ona sert davranmamalısınız. Eğer kafese hapsedip onunla hiç ilgilenmezseniz sizden uzaklaşır ve yanınıza gelmek istemez. Siz onu her zaman kafesinden çıkarıp onunla ilgilenip sürekli konuşursanız ve sevda papağanınıza iyi davranırsanız güvenini kazanmış olursunuz. Kafesinden çıkar çıkmaz sizin yanınıza gelir. Sizinle oyun oynamak ister. Ama aksi olup sevda papağanınıza kızarsanız ne yaparsanız yapın yanınıza gelmezler. Sevda papağanı hassas ve ilgiyi seven papağanlardır. Sabırla ilgi göstermeniz gerekmektedir.
Sevda Papağanı Hangi Meyveleri Sever?
Sevda papağanlarının çok severek yediği meyveler fazlasıyla vardır. Elma, çilek, muz, portakal, incir, armut severek tükettiği meyvelerdir. Sevda papağanı için meyve yemeleri oldukça faydalı ve sağlıklıdır. Sevda papağanı kuru meyveleri de çok severek tüketirler. Kuru erik ve kuru kayısıya karşı koyamazlar. Eğer bir sevda papağanına sahipseniz onun sevdiği meyve ve sebzelerden her gün farklı bir şey yedirerek gelişimi için destek olmuş olursunuz. Sevda papağanları çekirdek ve kuruyemişi de çok sever. Ancak fazlası zararlıdır. Sevda papağanınızın gelişiminin iyi olması ve uzun süre sizinle yaşamasını istiyorsanız sağlıklı ve dengeli beslenmesine yardımcı olmalısınız. Beslenmenin yanında ilgili olmayı da unutmayın.
Sevda Papağanı Hasta Olursa Ne Yapmalıyım?
Sevda papağanınızın hastalığının önlenmesi için erken teşhis oldukça önemlidir. Sevda papağanınızın renkleri sağlıklıyken çok canlı ve göz alıcıdır. Fakat hastalandıkları zaman renkleri canlı durmaz. Sevda papağanınız normal de çok enerjik ve beslenmesine düşkündür hastalandığında ise iştahı kapanır. Bir şeyler yemek istemez. Çok halsiz görünürler. Gözleri kısık sürekli uyku halinde gibi olabilirler. Tüylerinde dökülmeler oluşur. Her sabah sizi öterek uyandıran sevda papağanınızın ötme sesi eskisi kadar gür değildir. Sesinde kısılma oluşmuştur. Sizin sevda papağanınızda da bu tarz değişimler varsa kafesini temiz tutun, bakımlarını güzel yapmalısınız ve erken tedavi için acilen veterinere götürmeniz de fayda var.
Sevda Papağanı Hangi Ayda Çiftleşir?
Sevda papağanlarının çiftleşmesi için belirli bir ay yoktur. Erişkin dönemine gelen sevda papağanı eğer anlaşabildiği eşi varsa çiftleşmeye uygundur. Erişkin dönemi 15 aylıktan sonra başlayan bir dönemdir. 9 aylık olan sevda papağanı da çiftleşmeye hazır olabilirler. Sizin çiftleşme için uygun ortamı sağlamanız gerekiyor. Kafesinize sevda papağanlarınıza uygun yuva almalısınız. Aldığınız yuvayı kafese yerleştirin. Ve kafese sevda papağanlarınızın ulaşabileceği talaş, kağıt gibi şeyler koyun onlar çiftleşmeye hazır oldukların da kendi yuvalarını yapacaklardır. Çiftleşmeye hazır olan sevda papağanlarınızın tek ihtiyacı olan şey sessizliktir. Sevda papağanlarınız yuvaya girip çıkmaya başladıktan sonra sessiz bir ortam da olurlarsa daha rahat çiftleşebilirler.
Sevda Papağanı Hangi Yemi Yer?
Sevda papağanı yulaf ve mısır içerikli yemler yerler. Sevda papağanı için özel olarak üretilen yemler vardır. Sevda papağanınıza özel yemlerden yerse gerekli olan bütün mineral ve vitaminleri alırlar. Yemlerin içerisin de çeşitli meyve sebzelerin karışımı fıstık, ayçiçeği, yulaf, buğday gibi besinler vardır. Yemlere bal da koyarak daha faydalı hale getiriliyor. Sevda papağanınıza vereceğiniz yemin besleyici olması çok önemlidir. Sevda papağanınızın gelişmesi ve mutlu olması için ne kadar iyi beslenirse o kadar iyi. Sevda papağanları taze meyve ve sebze yemeyi de çok severler. Bulunduğunuz mevsime özel olana sebze ve meyvelerden vererek de beslenmesini daha faydalı hale getirebilirsiniz.
Sevda Papağanı Hangi Oyuncakları Sever?
Sevda papağanınızı oyalayacak onu mutlu edecek birçok kafes oyuncağı vardır. Plastik, metal, ahşap, ipli, doğal oyuncaklar gibi birçok oyuncak çeşidi vardır. Kafes oyuncaklarını alırken dikkat etmeniz gereken bir kaç unsur var. Bunlar oyuncağın sivri köşelerinin olmaması, sevda papağanınızın ayağının ya da gagasının sıkışmayacağı, sevda papağanınızı taşıyabilecek ağırlıkta olmalı, parçalanıp yutulma ihtimaline karşı uygun maddelerden yapılmış olması gerekmektedir. Sevda papağanınıza oyuncak aldıktan sonra kafesine yerleştirmeden önce biraz siz oynayıp papağanınıza güven vererek, göz önüne koyup oyuncağa alıştıktan sonra kafese yerleştirmelisin. Güven sağlamadan kafese yerleştirirseniz, sevda papağınınız tedirgin ve endişeli olabilir.
Sevda Papağanları Hangi Meyveleri Yer?
Sevda papağanı yemek yemeyi çok seven bir kuş türüdür. İştahı oldukça iyidir. Taze meyve yemeyi çok sever. İncir, muz, kayısı, portakal, mandalina gibi meyveleri yemeyi çok sever. Taze meyve sevdiği gibi kuru meyve yemeyi de sever. Sevda papağanı kuru erik, kuru kayısı, kuru üzümde yerler. Sevda papağanınız için meyve oldukça faydalıdır. Sevda papağanları doğal ortamların da meyve yemeyi çok fazla tercih ettikleri için sizde evinize sevda papağanı aldıysanız meyve ağırlıklı beslenmenizde fayda var. Özellikle incir ve çilek gibi ince çekirdekli meyveleri yemekten çok hoşlanırlar. Doğal ortamların da genellikle meyve yedikleri için kafeste de meyve ağırlıklı beslenmek papağanınızı çok mutlu edecektir.
Sevda Papağanı Kaç Ayda Bir Yumurtlar?
Sevda papağanı yılda bir kere çiftleşme işlemi gerçekleştirirler. Bu nedenle bir çiftleşmeden ortalama 5 yumurta elde edilir. Dişi sevda papağanı yılda 5 yumurta yapar. Sevda papağanı çiftleştikten sonra hemen yumurtlamaz. Çiftleşme işlemi bittikten bir kaç gün sonra yumurtlamaya başlar. Birer gün arayla yumurtlar. Bir hafta sonra yumurtlama işlemi bitmiş olur. Yumurtlama işlemi bittikten bir ay sonra yavrular yumurtadan çıkmaya başlar. Sevda papağanı yumurtlayacağı zaman sessizleşir. Çiftleşmeye hazır oldukların da erkek sevda papağına karşılık vererek ötmeye başlarlar ama çiftleşme işlemi gerçekleştikten sonra yumurtlamaya hazır sevda papağanı sessizleşir. Yuvaya girerek kendi halinde yalnız kalmak ister.
Sevda Papağanı Kaç Aylıkken Çiftleşir?
Sevda papağanınızın çiftleşmesi için erişkin döneminde olması daha iyidir. Erişkin dönemi 15 aylık olduğu zaman diliminden sonra başlar. Ama sevda papağanları 9 aydan itibaren çiftleşmeye hazırdırlar. Sevda papağanları çiftleşmek istedikleri dönemler de sinirli olurlar. Eğer bir sevda papağanınız varsa ve sinirli ise büyük bir ihtimalle çiftleşmek istiyordur. Sevda papağanınıza aynı türde bir eş bularak kafeslerine uygun yuvayı takıp yuvanın içine koyacakları malzemeleri kafese bırakmanız yeterli olacaktır. Sevda papağanları birbirlerine alışıp anlaşırlarsa yuvaya girip çıkamaya başlayacaklardır. Koyduğunuz malzemelerle yuvalarını güzelleştirmek için çabalayacaklar ve bu durum da sizin sessiz bir ortamı sağlayarak çiftleşmelerine yardımcı olmanız gerekmektedir.
Sevda Papağanı Kaç Aylıkken Yumurtlar?
Sevda papağanları 9 ile 12 ay arasında çiftleşmeye hazırlardır. Yeterli beslenme ve ilgi ile sevda papağanınızın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Çiftleşmek için uygun ortam ve koşulları sağlamanız gerekmektedir. Uygun ortam sevebilecekleri ve anlaşabilecekleri bir eş güzel bir yuva ve sessizlik. Sevda papağanlarınız yuvaya girip çıkmaya başladıktan sonra onları rahatsız etmemeniz gerekir. Sevda papağanlarınız çiftleştikten ortalama 10 gün sonra yumurtlarlar. Yumurtalama işlemi bir anda gerçekleşmez. Bir ya da iki gün arayla tek tek yumurtlarlar. Dişi bir sevda papağanı 9 aydan sonra yumurtlaması mümkün. Yumurtlama işlemi gerçekleştikten sonra yumurta kontrollerini yaparken sevda papağanlarınızın sizi görmemesi yumurtadan yavru çıkması için önemlidir.
Sevda Papağanı Kaç Tane Yumurtlar?
Sevda papağanınız çiftleştikten 10 11 gün sonra ilk yumurtlama işlemi gerçekleşir. Yumurtlama birer gün arayla olur. Sevda papağanların da en fazla rastlanan yumurta sayısı 5 tanedir. Ortalama 25 günde yumurtadan yavrular çıkmaya başlar. Yumurtlama işlemi bittikten bir kaç gün sonra yumurtaları kontrol etmek istiyorsanız bu işlemi dişi sevda papağanı görmemelidir. Yumurtaları kontrol etmek için aldığınız da yine aynı düzende bırakmalısınız. Eğer yumurtaya baktığınızı dişi sevda papağanı fark ederse yumurtaları gagasıyla çatlatabilir. Kuluçkaya yatmaz. Huzursuz ve rahatsız olur. Bu da yumurta içinde ölü yavrulara neden olur. Bu nedenle yumurtalara dokunmamanız daha iyi olur. Daha sağlıklı yavrular elde etmiş olursunuz.
Sevda Papağanı Kaç Derece Sıcaklıkta Yaşar?
Sevda papağanı dikkat çeken renkleri ve sevecen tavırlarıyla en çok sahip olunan papağan türüdür. Sevda papağanı tüylü bir yapıya sahip olsa da soğuğa çok dayanıklı papağanlar değillerdir. 14 15 derecenin altı soğukta üşür ve hasta olurlar. 14 15 derecenin üzerinde üşümezler ama ortalama 25 derece sevda papağanları için daha iyidir. Sevda papağanları soğuya dayanıklı olmadıkları gibi çok sıcak ortamlarda ölebilirler. Sevda papağanınıza 35 derecenin üzerinde sıcaklıklar riskli olabilir. Sevda papağanınızı riske atmamak için ortam ısısı 25 derece olursa sevda papağanınız için uygun ortam sağlanmış olur. Çok soğuk ya da çok sıcak ortamlar sevda papağanınız için risk yaratabiliyor.
Sevda Papağanı Kaç Yaşında Çiftleşir?
Sevda papağanı 38 ile 45 gün içerisinde yumurtadan çıkmaktadır. Yumurtadan sonra 2 haftalık bir süreç yaşanmakta ardından ise bağımsız bir sürece geçilmektedir. Sevda papağanları belli bir yaşının üzerine geldikten sonra üreme özelliğine sahip olmaktadır. Ortalama olarak sevda papağanlarının 1,5 ile 2 yaş arasında üreme özelliğine sahip olunduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra sevda papağanının belirlenen yaşının altında yer alması durumunda eşe alışma ve beraberinde eş sonucunda renk farklılıkları gibi durumlar meydana gelebilir. Çiftleşme dönemine hazır olan sevda papağanları genellikle yaz veya ilkbahar mevsimleri içerisinde yumurtlama gibi durumlar ile kendini gösterebilmektedir.
Sevda Papağanı Kaç Aylıkken Yumurtlar?
Sevda papağanları ortalama olarak 2 yaşlarına ulaştığı takdirde olgun olarak ifade edilir. 2 yaşından sonra meydana gelen çiftleşme sürecinden sonra ise 6 adet yumurta yapma kapasitesine sahip olmaktadır. Genellikle ilkbahar aylarında meydana giren çiftleşme sürecinin ardından ilk 15 gün içerisinde yumurtlama süreci meydana gelmektedir. Papağanlar ırkı içerisinde yer alan Sevda papağanları özellikle yumurtlama süreci içerisinde en hırçın kuş türlerinden birisi olarak bilinir. Aynı zamanda çiftleşme süreci sonrasında birer gün ara ile yumurtlama yapıldığını görmek de mümkündür. Gerçekleşen yumurtlama sürecinde doğrultusunda 30 günlük bir kuluçka zamanı meydana gelir. Ardından ise yumurtlama dönemine bağlı olarak farklı zaman aralıkları ile yumurtadan çıkma meydana gelir.
Sevda Papağanı Kaç Tane Yumurtlar?
Sevda papağanı özellikle samimi davranışları ile dikkat çeken ve tercih edilen bir hayvan olmaktadır. Oldukça sevimli bir görünüme ve davranışa sahip olan bu papağanlar genellikle bir ya da 2 yaşlarında çiftleşme zamanına ulaşmıştır. Gerçekleşen çiftleşme durumu sonrasında ise sevda papağanları maksimum 3 yumurta yapar. Ardından ise kuluçka dönemi meydana gelir mevcut mevsim ve nem gibi detaylar baz alınarak bu kuluçka süreci en az 20 gün olurken en çok 29 gün olmaktadır. Mevcut bu süreç ise genellikle papağanın sağlığı gibi detaylara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ortalama olarak gerçekleşen 25 günlük kuluçka sonrasında ise yavrular yumurtadan çıkar.
Sevda Papağanı Kaç Derece Sıcaklıkta Yaşar?
Sevda papağanı soğuğu sevmeyen bir cins olarak ortalama 20 ile 25 derece arasındaki ortamda yaşamak ister. Sevda papağanı sahip oldu 9 farklı türüne bağlı olarak farklı özelliklerde gösterebilir. Tam olarak 12 ile 18 santim arasında boyutlara sahip olan sevda papağanları sıcak havaları sever. Aynı zamanda sıcak mevsimlerde daha aktif bir davranış göstermektedir. Genellikle Sevda papağanları içerisinde sıcak stresi durumu meydana gelir. Sıcak stresi gelişmeyen papağanlar üzerinde mevcut çevre sıcaklığı ile birlikte vücut sıcaklığının aynı olması anlamına gelmektedir. Bu süreç doğrultusunda vücut ve çevre sıcaklığı aynı düzeyde olur ise sıcaklık transferi tamamlanmış olur ve durur.
Sevda Papağanı Kaç Yaşında Çiftleşir?
Sevda papağanları 1 ile 2 yaşlar arasında çiftleşme sürecine girmektedir. Oluşan çiftleşme süreci ile meydana gelmesi ile birlikte ilk zaman yumurtaları oluşmaktadır. Sevda papağanlar için buluşmaya hazır olduğunu kaptırdı genellikle beraberlik özellikleri ile gündeme gelir. Genellikle sıcak havaları seven bu kuşlar özellikle ilkbahar aylarında çiftleşme sürecine başlamaktadır. Ancak bu durum eşinin özelliklerine ve renklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Eşe alışma süreci bu konuda en önemli etken haline gelir. Çiftleşme durumunu meydana gelmesi ile birlikte yumurtlama süreci meydana gelir ve kuluçka dönemine başlanır. Kuluçka dönemi ise ortalama olarak 29 gün sürmekte ve ardından ise yumurtaların kırılmasıyla birlikte süreç ilerlemektedir.
Sevda Papağanı Kaç Yıl Yaşar?
Evlerde bize eşlik eden bu sevimli dostlarımızın ne kadar yaşadığını merak etmesek olmaz. Genellikle sevimliliği ve renkliliği ile tercih edilen Cennet papağanlarının kaç yıl yaşadığı sorusuna cevap olarak 10 ve 15 yılı olarak bir süreç bahsetmek mümkündür. Ancak bahsedilen yaşama süreci mevcut papağanın yaşadığı koşullara bağlı olarak etkili olmaktadır. İyi koşullarda beslenmiş olan bu kuş türleri oldukça uzun yıllar yaşamayı başarmaktadır. Sağlıklı bir ortamda beslenmeyen ve yaşanmayan papağanların yaşam süreleri içerisinde büyük oranda azalma meydana gelecektir. Bundan dolayı sevimli dostlarımızın uzun süre yaşamasında mutlaka ortam ve sağlık koşulları konusunda dikkat edilmesi gerekecektir. İyi bir şekilde bakılmış olan sevda papağanları oldukça uzun ömür yaşar.
Sevda Papağanı Yumurtası Kaç Günde Çıkar?
Samimi davranışları ile dikkat çeken Sevda papağanları 1 veya 2 yaşlarına geldiği takdirde çiftleşme sürecine girmiş olmaktadır. Yeterli olgunluğa ulaşmış olan sevda papağanları çiftleşme sonrasında ise ortalama olarak 3 tane yumurta yapar. Yapılan yumurta sonrasında ise ortalama olarak kuluçka süreci 29 gün arasında olmaktadır. Buna bağlı olarak oluşan yumurtaların 25 gün ile 27 gün arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bu sürecin farklılık göstermesi yumurtlama gerçekleştiren papağanın yaşı ve sağlık gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterecektir. Eğer olumsuz bir süreç meydana geliyor ise bu durumda süreç azalacaktır. Genel olarak erken yumurtadan çıkma probleminin yaşanmasının temel nedeni dişi papağanın sağlık problemleri bulunması ya da mevcut yavrunun sağlık durumu gibi detaylar olarak ifade edilmektedir.
Sevda Papağanı Yılda Kaç Kez Yumurtlar?
Sevda Papağanı çiftleşme süreci sonrasında toplam olarak 10 gün içerisinde birer gün ara bazı alınarak yılda 1,2 kez, 8 yumurta yapma kapasitesi bulunmaktadır. Bu durum ise mevcut papağanın sağlığı gibi etkenlere bağlı olarak 4 olarak da gözlemlenebilir. Gerçekleşen kuluçka döneminin dahilinde ise hemen hemen bir aylık bir süreç meydana gelmektedir. Gerçekleşen yumurtalar içerisinde yaşam olup olmadığını anlamak için ise yumurtaların belli bir ışığa tutulması gerekecektir. Yaşam belirtisi veren yumurtalar ortalama olarak kuluçka dönemlerine bağlı olarak birer gün arayla çıkmaya başlar. Bu durum özetlenecek olur ise Sevda papağanları yılda maksimum 8 adet yumurta yapma kapasitesine sahip olmaktadır.
Sevda Papağanı Kaç Yumurta Yapar?
Sevimliliği ile dikkat çeken Sevda papağanı cana yakın bir evcil hayvan seçeneği haline gelir. Çiftleşme süreci ile birlikte meydana gelen Sevda papağanları 4 veya 8 adet yumurta yapma kapasitesine sahiptir. Gerçekleşen 10 günlük süreç içerisinde yumurtalar bırakılmakta olup bu süreç içerisinde sevda papağanı oldukça asabi bir tavır izlemektedir. Gerçekleşen bu durum sonucunda Sevda papağanları bu süreci atlattığı takdirde eski haline döner. Yumurtlama döneminin ardından meydana gelen kuluçka dönemi ile birlikte Sevda papağanlarının hassas bir dönemi bulunmakta olup evcil hayvan sahiplerinin bu konuda dikkat edilmesi gerekir. Gerçekleşen yumurtalar ise belli bir süreç sonrasında mevcut yumurtlama süresine bağlı olarak aralıklı bir şekilde yumurtadan çıkarak sona ermektedir.
Sevda Papağanı Yavrusu Kaç Günde Yeme Düşer?
Sevda papağanı yavruları yeme düşme süreci genellikle 60 günlük bir süreçten oluşmaktadır, yumurtlama sonrasında yumurtadan çıkan papağanlar ilk 2 aylık bir süreçte yem kırma becerisini gerçekleştiremez. 2 ayın dolması ile birlikte yem yeme süreci meydana gelecektir. Yumurtadan çıktıktan sonraki süreçte öncelikle kolay beslenebilmesi amacıyla kafeslerini düzenli olarak haşlanmış sebze ve meyveleri konulması gerekecektir. Sevda papağanı yem sürecine ulaşana kadar düzenli bir şekilde haşlanmış meyve sebze verilmesi gerekecektir. Eğer anne kuş tarafından besleme durumu meydana gelmiyor ise pirinç unu gibi yumuşak bir karışım yapılarak mama kıvamında yavruya verilmesi gerekecektir. Bu durum karşısında şırınga yardımıyla gaga deliği içerisine yedirilmesi gerekir.
Sevda Papağanı Kaç Kelime Konuşur?
Sevda papağanları türleri içerisin de oldukça az konuşan papağanlardır. Hatta konuşma becerileri hiç yok denebilir. Ancak uzun bir eğitimden sonra sevda papağanı bir kaç kelime konuşabilir. Onun için de sizin sürekli ilgilenmeniz ve çok sabırlı olmanız gerekmektedir. Sabrınız ve uzun bir eğitiminiz ardından bir kaç kelime öğrenen sevda papağanınız siz söylediğiniz de onları tekrar edebilir. Ama sizin istediğiniz gibi sizinle konuşamaz. Konuşan ve sizi taklit eden bir papağan türü istiyorsanız sevda papağanı almamalısınız. Sevda papağanı sizi taklit edemez ve bir kaç kelime dışın da konuşamaz. Bir kaç kelime konuşabilmesi için de uzun bir süre uğraşmanız gerekmektedir.
Sevda Papağanı Yuvayı Kim Yapar?
Sevda papağanları yuvayı kendileri hazırlayacaklar. Sakın yuvayı siz hazırlamayın. Kafese boyasız kağıt, ip, dal, saman gibi malzemeler koyabilirsiniz. Sevda papağanları çiftleşmeye hazır olduktan sonra yuvalarını hazırlamaya başlayacaklar. Hazır olan yuvalarına girip çıkmaya yuvaya alışmaya çalışacaklardır. Sevda papağanlarınızın yuvayı hazırladığınızı görürseniz onları artık rahatsız etmeyin. Kafesi yüksek bir yere koyun. Sadece beslenmeleri için yem su gerekli vitaminler koyabilirsiniz. Eğer yuvayı siz hazırlarsanız yuvaya girmek istemezler. Güvensizlik oluşur. Kendi hazırladıkları yuvaya daha rahat girerler ve kendilerini daha güven de hissederler. Bu nedenle sizin malzemeleri kafese bırakıp yuvayı hazırlama işini sevda papağanınıza bırakmanız en doğrusu olacaktır.
Sevda Papağanı Küser Mi?
Sevda papağanı da size küsebilir. Eğer sevda papağanınızla yeterince ilgileniyorsanız her gün düzenli olarak oyun oynuyorsanız ve bir süre sonra ilgilenmeyi azalttığınız da size küsecektir. Sizden uzaklaşmak isteyecek ve yanınıza gelmek istemeyecektir. Sevda papağanınızla düzenli olarak ilgilenmelisiniz. Her gün onunla konuşup oyun oynamalısınız. Bu ilgiye alışan sevda papağanınızı birden ilgisiz bırakmamalısınız. İlgisiz kalan sevda papağanı hem size küser hem de ilgisizlikten dolayı depresyona girebilir. Sevda papağanları ilgiyi severler. Onunla ilgilenip konuşmanız oyun oynamanız sevda papağanınızı çok mutlu eder. İlgisiz kalan sevda papağanı ötmek dahi istemez. Sevda papağanınızla bol bol iletişim kurup oyun oynamanız da fayda var.
Sevda Papağanı Konuşur Mu?
Aslında papağan deyince aklımıza konuşan kuşlar gelir. Ama sevda papağanı bunun dışındadır. Sevda papağanının konuşma ve taklit yeteneği yoktur. Sizin verdiğiniz uzun ve sabırlı eğitimden sonra bir kaç kelime konuşabilir. Ama bir kaç kelimenin dışına çıkmasını beklemeyin. Konuşması için eğitim verirken sakin ve sabırlı olmanız çok önemlidir. Oldukça uzun bir eğitim olacağı için çok sabırlı davranmalısınız. Eğer sevda papağanınıza kızarsanız papağanınız anlar ve size küser. Oluşturduğunuz güven bağı zedelenir. Sizin yanınıza dahi gelmek istemez. Bu nedenle de verdiğiniz eğitim de boşa gitmiş olur. Sevda papağanını da kendinizden uzaklaştırmış olursunuz. Bu nedenle konuşan bir papağan türü istiyorsanız sevda papağanından vazgeçebilirsiniz.
Sevda Papağanı Nasıl Eğitilir?
Sevda papağanınızı eğitirken sabırlı davranmanız gerekmektedir. Öncelikle size alışmasına izin vermelisiniz. Onunla bol bol konuşup ilgilenerek güven vermelisiniz. Size öterek karşılık verdiğin de size alıştığını anlayacaksınız. Daha sonra elinizi kafese sokarak elinize alışmasını sağlayabilirsiniz. Elinize alışan sevda papağanı bir süre sonra sizin yanınızdan hiç gitmeyecektir. Siz çekirdek çitlerken yanınıza gelip sizinle çekirdek çitleyebilir. Sizinle birlikte yemek yiyebilecektir. Ama siz eğitime başlar başlamaz sabırsız olup her şeyin birden olmasını beklerseniz sevda papağanını kendinizden uzaklaştırmış olacaksanız. Başta sizden korkan ve uzaklaşan sevda papağanı size alışmakta ve güvenmekte oldukça zorluk yaşayacaktır.
Sevda Papağanı Yaşı Nasıl Anlaşılır?
Sevda papağanlarının yaşını anlamak için burun delikleri ve gagasına bakmak yeterli olacaktır. Eğer gagasının rengi kırmızı burun deliklerinin etrafı nemli ve burun delikleri kapalı ise yaşlı sevda papağanıdır. Burun delikleri açık gaga rengi turuncu ise genç sevda papağanıdır. Burun delikleri belirgin ve gaga rengi açık renk ise yavru sevda papağanıdır. Sizler eğitmekte ve kendinize alıştırmakta kolaylık olmasını istiyorsanız gaga rengi açık ve burun delikleri belirgin sevda papağanı tercih etmelisiniz. Sevda papağanları çok büyümedikleri için genellikle gaga rengi kırmızı olan daha çok dikkat çekiyor. Göze hitap ettiği için onu alıyorlar ve eğitmekte zorluk çekiliyor. Çünkü gaga rengi kırmızı olan sevda papağanı oldukça yaşlıdır.
Sevda Papağanı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Sevda papağanı cinsiyetini anlamak için kafa yapılarına bakabilirsiniz. Kafa yapısı oval olan sevda papağanı erkek, kafa yapısı düz olan sevda papağanları da dişidir. Sevda papağanı tüylerinden cinsiyetleri anlaşılmaktadır. Eğer kuyruk tüyleri düz ise dişi, kuyruk tüyleri oval ise erkektir. Yani sevda papağanlarının tüy yapısından dişi mi erkek mi olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Kuyruk tüyleri ve kafa yapısı düz ise dişi , kuyruk tüyleri ve kafa yapısı oval ise erkektir. Bir de dişi sevda papağanının tüylerinin hepsi düze ve aynı boydadır. Ama erkek sevda papağanının tüy uzunlukları farklı ve oval yapıdadır. Sevda papağanı alırken bu bilgilerle cinsiyetini hemen anlayabilirsiniz.
Sevda Papağanı Gagası Nasıl Kesilir?
Sevda papağanının gagası yetişkinlik dönemin de büyük ve ucu çok sivri olmaktadır. Ancak gagasını kesmek yerine gagasını törpülemek gerekmektedir. Sevda papağanınızın gagasını törpülerken oval bir şekilde zarar vermeden ve kırmadan törpülemek gerekiyor. Eğer gagasına zarar verirseniz yara olabilir. Beslenmesinde zorluk yaşar ve yeterli beslenemeyen sevda papağanınız hastalanabilir. Eğer sevda papağanınızın gagasını törpüleme işlemini yapamayacağınızı düşünüyorsanız yardım almaktan çekinmeyin. Veterinere giderek gagasını ve tırnaklarını törpületmek istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır. Onlar sizin için bakımlarını güzelce yaparlar ve acı çektirmezler. Böylelikle sevda papağanınız da hiç acı çekmeden ve zarar görmeden işlemi biter.
Sevda Papağanı Nasıl Ele Alıştırılır?
Sevda papağanının size gelebilmesi için öncelikle güvenini sağlamanız gerekmektedir. Eğer size güvenirse siz onu ismiyle seslendiğiniz de hemen gelir. Hiç seslenmeden elinizi uzatmanız bile yeterli olur. Sevda papağanının güvenini kazanmak için ona sert davranmamalısınız. Eğer kafese hapsedip onunla hiç ilgilenmezseniz sizden uzaklaşır ve yanınıza gelmek istemez. Siz onu her zaman kafesinden çıkarıp onunla ilgilenip sürekli konuşursanız ve sevda papağanınıza iyi davranırsanız güvenini kazanmış olursunuz. Kafesinden çıkar çıkmaz sizin yanınıza gelir. Sizinle oyun oynamak ister. Ama aksi olup sevda papağanınıza kızarsanız ne yaparsanız yapın yanınıza gelmezler. Sevda papağanı hassas ve ilgiyi seven papağanlardır. Sabırla ilgi göstermeniz gerekmektedir.
Sevda Papağanı Kafesi Nasıl Olmalı?
Sevda papağanı hareket etmeyi çok seven bir papağan türüdür. Bu nedenle geniş bir kafes tercih etmeniz papağanınızın mutlu ve rahat hareket etmesi için önemlidir. Kanatlarını ne kadar çok hareket ettirirse papağanınız için o kadar iyi olacaktır. Sevda papağanınızın kafesinde salıncak, merdivenli tünekler, sallanabilen oyuncaklar tercih etmeniz papağanınızı hem oyalayacak hem de hareket etmesini sağlayacaktır. Sevda papağanınızın gagası için bir gaga taşı, su içebilmesi için suluğu, vitaminleri için de ayrı bir kap, yemleri için de yemliklerinin kafeste bulunması gerekmektedir. Sevda papağanınız üzerinde durabileceği parçaları da unutmamak gerekir. Eğer çift olarak sevda papağanı besliyorsanız kafeste yuva bulundurmanız da iyi olur.
Sevda Papağanı Ne Yer?
Sevda papağanı iştahına düşkün bir papağan türüdür. Yemek yemeyi çok sever. Sevda papağanınız yemek konusun da oldukça zengindir. Yemek ayrımı yapmadan bir çok şeyi yerler. Özellikle taze sebze ve meyve yemeye bayılır. Sevda papağanı için sebze ve meyve de oldukça faydalıdır. Bunun dışın da çekirdek, fıstık, mısır, yulaf ve buğday gibi besinleri yemekten hoşlanırlar. Sevda papağanı çilek gibi ince çekirdekli meyveleri yiyip gagalamaktan çok hoşlanırlar. Sevda papağanınız için özel olarak hazırlanmış yemler de vardır. Bu yemlerden alarak gerekli vitamin ve mineralleri papağanınıza vermiş olursunuz. Bunlar dışın da vitamin takviyeleri de yapabilirsiniz.
Sevda Papağanı Ne Sever?
Sevda papağanı onunla ilgilenilmesinden ve konuşulmasından çok hoşlanırlar. Eğer bir sevda papağanına sahipseniz onunla bol bol ilgilenip konuşmanız gerekmektedir. Sevda papağanları özgürlüklerine çok düşkün oldukları için gün içerisinde kafesten çıkarmanız onları çok mutlu edecektir. Sevda papağanları yemek yemeyi çok severler. Genellikle yemek ayırt etmezler. Meyve ve kuruyemiş yemekten çok hoşlanırlar. Kafesine ya da kafesinden çıkardığınız da yiyebileceği bir şeyler koymanız sevda papağanlarının hoşuna gider. Sevda papağanları ilgiyi, yemek yemeyi sevdikleri gibi kendi kendine oyun oynamayı da çok severler. Kafesi de oynayabileceği çeşitli oyuncaklar koyarak hem vakit geçirmesini sağlamış olursunuz hem de oynarken nasıl mutlu olduğunu görürsünüz.
Sevda Papağanı Ne Kadar Yaşar?
Sevda papağanınız yeterli ve dengeli beslenmediğinde erken ölüm gerçekleşebilir. Bütün canlılar için beslenme oldukça önemlidir. Dengeli ve sağlıklı beslenen sevda papağanınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Beslenmenin yanında susuz kalmaması da çok önemlidir. Gün içerisin de aşırı susuz kalan sevda papağanları da aniden ölebilir. Sevda papağanınız ilgiyi çok seven bir kuş türüdür. Eğer sevda papağanınızla yeterince ilgilenmezseniz depresyona girerek bir süre sonra ölebilir. Sevda papağanınızla ilgilenip oyun oynamanız ömrünü uzatabilir. Sevda papağanınıza streste çok zarar verir. O yüzden onu strese sokmadan güven vererek vakit geçirmelisiniz. Sevda papağanınızın beslenmesine dikkat edip, onunla ilgilenmeniz papağanınızın ömrünü uzatır.
Sevda Papağanı Ne Kadar Büyür?
Sevda papağanları fazla büyüyen papağan türlerinden değildir. Gördüğümüz bir çok papağan çok büyük olmaktadır. Bu nedenle kafeste beslemek oldukça zor olur. Ama sevda papağanını ortalama 10 cm büyüdüğü için evde beslemek oldukça kolaydır. Sevda papağanınızın rahat edebileceği geniş bir kafes alarak hareketlerini kısıtlamamış olursunuz. Kafesin de rahatça hareket eden sevda papağanı mutlu olur. Bu da sevda papağanınızın daha iyi gelişmesine yardımcı olmaktadır. Sevda papağanı diğer papağan türleri arasın da en az uzayan papağandır. Sevecenliği ve enerjisiyle sizi kendine bağlayabilir. Sevda papağanınıza geniş bir kafes alarak sempatik hareketleriyle daha sevimli hale gelir. Evde rahatlıkla sevda papağanı besleyebilirsiniz.
Sevda Papağanı Ne Zaman Yeme Düşer?
Sevda papağanınız yumurtadan çıktıktan sonra hemen yem yiyemez. Dişi sevda papağanı yavrularının beslenmesine yardımcı olur. Sevda papağanınız iki aylık olunca yem yiyebiliyorlar. Yemleri iki aylıkken kırma başlayan yavru sevda papağanları iki aydan sonra rahatlıkla yem yiyebilirler. Yumurtadan çıktıktan sonra ortalama iki ay anne sevda papağanı yavrularının beslenmesini destekler. Sizler bu süreçte anne sevda papağana yardımcı olabilirsiniz. Kafesiniz de haşlanmış yumurta, meyve, sebze bulundurarak yavruların bu dönem de daha iyi beslenmesini sağlayabilirsiniz. Sizin desteğinizle anne sevda papağanı yavrularını daha iyi besleyecektir. Yeterli ve sağlıklı beslenen yavru sevda papağanları daha iyi gelişecek ve daha çabuk büyüyeceklerdir.
Sevda Papağanı Ömrü Ne Kadar?
Sevda papağanları güzel görünümleri ve renk tonlarıyla görünce hemen dikkatininiz çekmektedir. Sevda papağanı mutlu, sosyal, dost canlısıdır. İlgiyi çok sever bu nedenle de sevda papağanı alırken çift olarak almalısınız. Eğer tek başına bir sevda papağanına sahipseniz çok ilgi göstermelisiniz. Aksi takdir de sevda papağanları mutsuz ve agresif olurlar. Sevda papağanı ortalama 10 yıl yaşayabiliyorlar. Tabi ki sizin ona iyi bakmanız da durumu değiştireceksin. Ya da kötü bakmanız durumun da erken kaybedebilirsiniz. Sevda papağanınızın mutlu olabilmesi, güzel beslenmesi yaşam kalitesini arttırır. Sevda papağanları enerjileri çok fazladır. Bu nedenle gün içerisinde kafesinden çıkarıp biraz özgürce uçmasını sağlamakta sevda papağanınızı mutlu edecektir.
Sevda Papağanı Neden Çok Öter?
Papağanlar gürültülü hayvanlardır. Doğal yaşamların da göç ederken ya da sürü halinde bir yere giderken birbirleriyle iletişim halinde olmak için fazla ve yüksek sesle öterler. Ama evcil sevda papağanlarının da çok ötmesinin farklı sebepleri olabilir. Düzenli beslenmeyen sevda papağanları açlıktan dolayı ötebilirler. Susuz kalan sevda papağanı sizinle iletişime geçebilmek için çok ötebilir. Suyunu ve yemlerini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Sizinle konuşmak isteyebilir. Bunun için de çok fazla ötebilirler. Sevda papağanınızla ilgilenip bol bol konuşmanız gerekmektedir. Sevda papağanınız çiftleşmek isteyebilir. Çiftleşmek istediğini size çok öterek anlatmaya çalışıyordur. Mutluluğunu şarkı söyleyerek taçlandıran sevda papağanları da vardır.
Sevda Papağanı Ne Zaman Yumurtlar?
Sevda papağanınız çiftleştikten 10 11 sonra ilk yumurtlama işlemi gerçekleşir. Yumurtlama birer gün arayla olur. Sevda papağanların da en fazla rastlanan yumurta sayısı 5 tanedir. Ortalama 25 günde yumurtadan yavrular çıkmaya başlar. Yumurtlama işlemi bittikten bir kaç gün sonra yumurtaları kontrol etmek istiyorsanız bu işlemi dişi sevda papağanı görmemelidir. Yumurtaları kontrol etmek için aldığınız da yine aynı düzende bırakmalısınız. Eğer yumurtaya baktığınızı dişi sevda papağanı fark ederse yumurtaları gagasıyla çatlatabilir. Kuluçkaya yatmaz. Huzursuz ve rahatsız olur. Bu da yumurta içinde ölü yavrulara neden olur. Bu nedenle yumurtalara dokunmamanız daha iyi olur. Daha sağlıklı yavrular elde etmiş olursunuz.
Sevda Papağanı Ne Zaman Çiftleşir?
Sevda papağanları 9 ile 12 ay arasın da çiftleşmeye hazırlardır. Yeterli beslenme ve ilgi ile sevda papağanınızın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Çiftleşmek için uygun ortam ve koşulları sağlamanız gerekmektedir. Uygun ortam sevebilecekleri ve anlaşabilecekleri bir eş güzel bir yuva ve sessizlik. Sevda papağanlarınız yuvaya girip çıkmaya başladıktan sonra onları rahatsız etmemeniz gerekir. Sevda papağanlarınız çiftleştikten ortalama 10 gün sonra yumurtlarlar. Yumurtalama işlemi bir anda gerçekleşmez. Bir ya da iki gün arayla tek tek yumurtlarlar. Dişi bir sevda papağanı 9 aydan sonra yumurtlaması mümkün. Yumurtlama işlemi gerçekleştikten sonra yumurta kontrollerini yaparken sevda papağanlarınızın sizi görmemesi yumurtadan yavru çıkması için önemlidir.
Sevda Papağanı Ne Zaman Yetişkin Olur?
Sevda papağanınızın çiftleşmesi için yetişkin döneminde olması daha iyidir. Yetişkin dönemi 15 aylık olduğu zaman diliminden sonra başlar. Ama sevda papağanları 9 aydan itibaren çiftleşmeye hazırdırlar. Sevda papağanları çiftleşmek istedikleri dönemler de sinirli olurlar. Eğer bir sevda papağanınız varsa ve sinirli ise büyük bir ihtimalle çiftleşmek istiyordur. Sevda papağanınıza aynı türde bir eş bularak kafeslerine uygun yuvayı takıp yuvanın içine koyacakları malzemeleri kafese bırakmanız yeterli olacaktır. Sevda papağanları birbirlerine alışıp anlaşırlarsa yuvaya girip çıkamaya başlayacaklardır. Koyduğunuz malzemelerle yuvalarını güzelleştirmek için çabalayacaklar ve bu durum da sizin sessiz bir ortamı sağlayarak çiftleşmelerine yardımcı olmanız gerekmektedir.
Sevda Papağanı Çiftleştikten Sonra Ne Zaman Yumurtlar?
Sevda papağanı yılda bir kere çiftleşme işlemi gerçekleştirirler. Bu nedenle bir çiftleşmeden ortalama 5 yumurta elde edilir. Dişi sevda papağanı yılda 5 yumurta yapar. Sevda papağanı çiftleştikten sonra hemen yumurtlamaz. Çiftleşme işlemi bittikten bir kaç gün sonra yumurtlamaya başlar. Birer gün arayla yumurtlar. Bir hafta sonra yumurtlama işlemi bitmiş olur. Yumurtlama işlemi bittikten bir ay sonra yavrular yumurtadan çıkmaya başlar. Sevda papağanı yumurtlayacağı zaman sessizleşir. Çiftleşmeye hazır oldukların da erkek sevda papağına karşılık vererek ötmeye başlarlar ama çiftleşme işlemi gerçekleştikten sonra yumurtlamaya hazır sevda papağanı sessizleşir. Yuvaya girerek kendi halinde yalnız kalmak ister.
Sevda Papağanı Ne Zaman Konuşur?
Sevda papağanları türleri içerisin de oldukça az konuşan papağanlardır. Hatta konuşma becerileri hiç yok denebilir. Ancak uzun bir eğitimden sonra sevda papağanı bir kaç kelime konuşabilir. Onun için de sizin sürekli ilgilenmeniz ve çok sabırlı olmanız gerekmektedir. Sabrınız ve uzun bir eğitiminiz ardından bir kaç kelime öğrenen sevda papağanınız siz söylediğiniz de onları tekrar edebilir. Ama sizin istediğiniz gibi sizinle konuşamaz. Konuşan ve sizi taklit eden bir papağan türü istiyorsanız sevda papağanı almamalısınız. Sevda papağanı sizi taklit edemez ve bir kaç kelime dışın da konuşamaz. Bir kaç kelime konuşabilmesi için de uzun bir süre uğraşmanız gerekmektedir.
Sevda Papağanı Yumurta Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
Sevda papağanları ilgiyi çok severler. Çok kıskanç papağanlardır. Yumurtalarının yerini değiştiğini ya da birinin aldığını fark ederse yumurtaları kırıyorlar. Eğer sevda papağanınızın yumurtasına bakmak isterseniz aldığınız düzen de bırakmanız gerekir. Aldığınız düzeni bozarsanız dişi sevda papağanı bunu hemen fark eder . Yumurtaya zarar vermek ister. Sevda papağanınız çiftleştikten sonra kuluçka dönemin de de sessiz bir ortam da olmaları önemli dişi sevda papağanı bir güvensizlik sezerse yine yumurtaları kırmak isteyecektir. Sağlıklı yavrulara ulaşmak istiyorsanız sevda papağanlarını bu dönem de yalnız bırakmalı, güvenlerini sarsmamalı ve yumurtalardan olabildiğince uzak durmalısınız.
Sevda Papağanı Ne Zaman Yumurtlar?
Sevda papağanı yılda bir kere çiftleşme işlemi gerçekleştirirler. Bu nedenle bir çiftleşmeden ortalama 5 yumurta elde edilir. Dişi sevda papağanı yılda 5 yumurta yapar. Sevda papağanı çiftleştikten sonra hemen yumurtlamaz. Çiftleşme işlemi bittikten bir kaç gün sonra yumurtlamaya başlar. Birer gün arayla yumurtlar. Bir hafta sonra yumurtlama işlemi bitmiş olur. Yumurtlama işlemi bittikten bir ay sonra yavrular yumurtadan çıkmaya başlar. Sevda papağanı yumurtlayacağı zaman sessizleşir. Çiftleşmeye hazır oldukların da erkek sevda papağına karşılık vererek ötmeye başlarlar ama çiftleşme işlemi gerçekleştikten sonra yumurtlamaya hazır sevda papağanı sessizleşir. Yuvaya girerek kendi halinde yalnız kalmak ister.
Sevda Papağanı Ne Zaman Eş İster?
Sevda papağanları 9 12 aylık dönemlerin de eş isterler. Eşlerini kendi seçmeleri çok önemlidir. Eğer sevda papağanınızın eşini siz seçtiyseniz anlaşamıyor olabilirler. Birisi çiftleşmek istiyorken diğeri kendini hazır hissetmiyorsa kavga edebiliyorlar. Başta yıldızları tutmayınca daha sonra anlaşmaları zor oluyor. Sevda papağanlarınızın kafesini bir süre ayırın. Yan yana farklı kafesler de birbirlerinin varlıklarına alışmaya çalışırlar. Bazı dönemler aynı kafese koyabilirsiniz. Kafesten dışarı aynı zamanlar da çıkarıp birlikte oyun oynayarak birbirlerine alışmalarına yardımcı olmalısınız. Sevda papağanınıza çift arıyorsanız sevda papağanınızın çiftini kendi seçmesine izin vermelisiniz. Eğer sevda papağanınız çiftleşmeye hazırsa kendisine bir eş seçecektir onunla kavga etmeden ayni kafeste vakit geçirebilirler ama henüz hazır değilse eş secimi yapmaz.
Sevda Papağanı Çiftleşmesi İçin Ne Yapmalıyım?
Sevda papağanlarının çiftleşmesi için belirli bir ay yoktur. Erişkin dönemine gelen sevda papağanı eğer anlaşabildiği eşi varsa çiftleşmeye uygundur. Erişkin dönemi 15 aylıktan sonra başlayan bir dönemdir. 9 olan sevda papağanı da çiftleşmeye hazır olabilirler. Sizin çiftleşme için uygun ortamı sağlamanız gerekiyor. Kafesinize sevda papağanlarınıza uygun yuva almalısınız. Aldığınız yuvayı kafese yerleştirin. Ve kafese sevda papağanlarınızın ulaşabileceği talaş, kağıt gibi şeyler koyun onlar çiftleşmeye hazır oldukların da kendi yuvalarını yapacaklardır. Çiftleşmeye hazır olan sevda papağanlarınızın tek ihtiyacı olan şey sessizliktir. Sevda papağanlarınız yuvaya girip çıkmaya başladıktan sonra sessiz bir ortam da olurlarsa daha rahat çiftleşebilirler.
Sevda Papağanı Hareketleri Ne Anlama Gelir?
Sevda papağanları güzel görünümleri ve renk tonlarıyla görünce hemen dikkatininiz çekmektedir. Sevda papağanı mutlu, sosyal, dost canlısıdır. İlgiyi çok sever bu nedenle de sevda papağanı alırken çift olarak almalısınız. Eğer tek başına bir sevda papağanına sahipseniz çok ilgi göstermelisiniz. Aksi takdir de sevda papağanları mutsuz ve agresif olurlar. Sevda papağanı ortalama 10 yıl yaşayabiliyorlar. Tabi ki sizin ona iyi bakmanız da durumu değiştireceksin. Ya da kötü bakmanız durumun da erken kaybedebilirsiniz. Sevda papağanınızın mutlu olabilmesi, güzel beslenmesi yaşam kalitesini arttırır. Sevda papağanları enerjileri çok fazladır. Bu nedenle gün içerisinde kafesinden çıkarıp biraz özgürce uçmasını sağlamakta sevda papağanınızı mutlu edecektir.
Sevda Papağanı Yuvalık İçine Ne Konur?
Sevda papağanlarının çiftleşmesi için belirli bir ay yoktur. Erişkin dönemine gelen sevda papağanı eğer anlaşabildiği eşi varsa çiftleşmeye uygundur. Erişkin dönemi 15 aylıktan sonra başlayan bir dönemdir. 9 olan sevda papağanı da çiftleşmeye hazır olabilirler. Sizin çiftleşme için uygun ortamı sağlamanız gerekiyor. Kafesinize sevda papağanlarınıza uygun yuva almalısınız. Aldığınız yuvayı kafese yerleştirin. Ve kafese sevda papağanlarınızın ulaşabileceği talaş, kağıt gibi şeyler koyun onlar çiftleşmeye hazır oldukların da kendi yuvalarını yapacaklardır. Çiftleşmeye hazır olan sevda papağanlarınızın tek ihtiyacı olan şey sessizliktir. Sevda papağanlarınız yuvaya girip çıkmaya başladıktan sonra sessiz bir ortam da olurlarsa daha rahat çiftleşebilirler.
Sevda Papağanı En Çok Ne Sever?
Sevda papağanı yemek yemeyi çok sever yemek ayırt etmeden her şeyden yiyebilirler. Taze sebze, taze meyve, kuru meyve, kuruyemiş çeşitleri severek tüketirler. Portakal, kivi, çilek gibi meyveleri çok sever. Sevda papağanı çekirdek ve fıstık yemekten çok hoşlanırlar. Sevda papağanları yemek yemek dışında ilgiyi çok severler. İlgisizlikten mutsuz ve hasta olabilirler. Sevda papağanınızla bol bol konuşup onunla ilgilenmeniz onu çok mutlu edecektir. Sevda papağanlarının enerjileri çok fazladır ve özgürlüklerine çok düşkünler. Evde sevda papağanı besliyorsanız sürekli kafeste tutmamalısınız. Sevda papağanları oyun oynamayı çok sevdikleri için kafes oyuncakları tercih edebilirsiniz. Böylelikle kafeste olduğu sürece sıkılmamış olur.
Sevda Papağanı Yumurtası Neden Boş Çıkar?
Sevda papağanının yumurtasının boş çıkmasının belirli nedenleri vardır. Sevda papağanınız yeterli beslenemiyor olabilir. Gerekli vitaminleri almasına önem göstermelisiniz. Yeterli ve dengeli bir beslenme ile yumurtanın dolu çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Sevda papağanlarınız çiftleşirken onları yalnız bırakmanız oldukça önemlidir. Yalnız kalamayan sevda papağanınız strese girerler ve çiftleşmeyi gerçekleştirmeye bilirler. Çiftleşme olsa bile stresten dolayı yumurta boş çıkabiliyor. Kuluçka döneminin uzun ve yuvada geçirmeleri gerekmektedir. Kuluçka süresi az olan ve sürekli rahatsız edilen sevda papağanları kuluçka süresini kısa tutarlar. Sevda papağanlarınızın bulunduğu odanın ısısı da oldukça önemlidir. Sevda papağanlarının kafesinin yukarda olması gerekmektedir. Kendileri öyle daha güvende hissederler.
Sevda Papağanı Neden Isırır?
Sevda papağanı besleyen insanların tedirgin oldukları konular içerisinde ısırma huyları vardır. Aslında sevda papağanları kemirgen kuşlar olduğu için bur çok şeyi gagalarıyla yaparlar. Isırma eğilimleri yoktur. Tırmanma davranışını gagasıyla yapar bütün kuşlar. Bu da sanki ısırma eğilimi varmış gibi gelir. Oysa ki onların doğal yaşamının bir parçasıdır. Bir de elinize aldığınız da elinizi ısırmaya çalışıyorsa korkuyor olabilir. Elinize almadan önce kendinize alıştırırsanız size güvenerek ısırma huyunu bırakacaktır. Güvenini kazanmak için onunla bol bol ilgilenip oyunlar oynayabilirsiniz. Sevda papağanınızla ne kadar çok vakit geçirirseniz o kadar çabuk alışır size. Böylelikle size güveni artacak ve elinize geldiğinde sizi ısırmayacaktır.
Sevda Papağanı Neden Ölür?
Sevda papağanınız yeterli ve dengeli beslenmediğinde erken ölüm gerçekleşebilir. Bütün canlılar için beslenme oldukça önemlidir. Dengeli ve sağlıklı beslenen sevda papağanınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Beslenmenin yanında susuz kalmaması da çok önemlidir. Gün içerisin de aşırı susuz kalan sevda papağanları da aniden ölebilir. Sevda papağanınız ilgiyi çok seven bir kuş türüdür. Eğer sevda papağanınızla yeterince ilgilenmezseniz depresyona girerek bir süre sonra ölebilir. Sevda papağanınızla ilgilenip oyun oynamanız ömrünü uzatabilir. Sevda papağanınıza streste çok zarar verir. O yüzden onu strese sokmadan güven vererek vakit geçirmelisiniz. Sevda papağanınızın beslenmesine dikkat edip, onunla ilgilenmeniz papağanınızın ömrünü uzatır.
Sevda Papağanı Neden Kabarır?
Sevda papağanının tüylerini kabartmasının sebebi daha büyük durmak istemesidir. Uyuyan sevda papağanı ya da yuvasın da yatan sevda papağanı tüylerini kabartarak daha büyük görünüp dışardan gelebilecek tehlikeleri karşı savunma yapar. Sevda papağanı uyurken tüylerini kabartması kendini daha güvende hissetmesine neden olur. Bu nedenle daha uzun süre uyur. Eğer sevda papağanınızın uyuduğu oda da ses çıkarılırsa sevda papağanı hemen uyanıp etrafa bakmaya başlar. O nedenle sevda papağanınız uyurken sessiz bir ortam da uyuması daha iyi olacaktır. Hem uykusunu daha iyi alır. Hem de daha güvende hisseder. Tüylerini kabartarak uyuması aslında kendini güvende hissetmeyip savunmaya geçtiği içindir.
Sevda Papağanı Neden Tüy Döker?
Sevda papağanının tüy dökmesi mevsimsel olabilir. Genellikle az miktarda bahar dönemlerin de tüy dökme problemleri olur. Bu tüy dökme problemi fazla olmadığı sürece bir sorun yok. Eğer miktar olarak fazlaysa veterinere gitmeniz de fayda var. Sevda papağanının tüy dökme sebebi strese bağlı olabilir. Çok aşırı stres altın da olan sevda papağanları tüy dökme sorunu çok oluyor. Sevda papağanı kendini güvenli hissetmediği ortamlar da aşırı strese girerler. Bu da tüylerinin dökülmesine yol açar. Sevda papağanınızın bir diğer tüy dökme sebebi alerji olabilir. Bazı besinlere karşı alerji duyan sevda papağanı tüy döker. Bu nedenle beslenmesine dikkat etmelisiniz.
Sevda Papağanı Neden Kusar?
Sevda papağanınızın kusması bir hastalıktan dolayı olabilir. Eğer çok aşırı kusuyorsa vücudun da bakterili bir hastalık olduğuna işaret eder. Veterinere götürerek sevda papağanınızın hastalığının ilerlemesinin önüne geçmiş olursunuz. Sevda papağanlarının kusma nedeni her zaman hastalık olmayabilir. Sevda papağanları stresten dolayı da kusabilirler. Strese bağlı kusmalar da sevda papağanınızı rahatlatmak sizin göreviniz olur. Sevda papağanına güven vererek stresi azaltabilirsiniz. Kendini rahat hissetmesi oldukça önemlidir. Sevda papağanıyla ilgilenip, oyun oynayarak güvenini kazanıp sevda papağanınızı rahatlatabilirsiniz. Yeterince birlikte zaman geçirdikten sonra sevda papağanınızın stresi azalacaktır. Stresi azalan ve rahatlayan sevda papağanınızın kusmadığını siz de göreceksiniz.
Sevda Papağanı Yavrusunu Neden Öldürür?
Sevda papağanları çiftleşirken olduğu gibi yumurtlama döneminde de sessiz ve sakin bir ortam da kalmak isterler. Siz yavruların yumurtadan çıktığını gördüğünüz de ya da fark ettiğiniz de kontrol etmek amacıyla elinize alırsanız ya da yuvanın içine bakarken sevda papağanı sizi fark ederse yavrusu korumak amacıyla öldürmek isterler. Bu nedenle yavrulardan bir süre uzak durmanız yavruların yaşaması için çok önemlidir. Bir diğer sebepte stresten dolayı öldürmek istemeleridir. Eğer sevda papağanınız yoğun stres altındaysa onu rahatlatın yavrulardan ziyade sevda papağanınızla ilgilenin bu sevda papağanınızın kendini rahat hissetmesi için önemlidir. Kendisini rahat hisseden sevda papağanı yavrusuna da daha iyi bakacaktır.
Sevda Papağanı Yumurtasını Neden Kırar?
Sevda papağanları ilgiyi çok severler. Çok kıskanç papağanlardır. Yumurtalarının yerini değiştiğini ya da birinin aldığını fark ederse yumurtaları kırıyorlar. Eğer sevda papağanınızın yumurtasına bakmak isterseniz aldığınız düzen de bırakmanız gerekir. Aldığınız düzeni bozarsanız dişi sevda papağanı bunu hemen fark eder. Yumurtaya zarar vermek ister. Sevda papağanınız çiftleştikten sonra kuluçka dönemin de de sessiz bir ortam da olmaları önemli dişi sevda papağanı bir güvensizlik sezerse yine yumurtaları kırmak isteyecektir. Sağlıklı yavrulara ulaşmak istiyorsanız sevda papağanlarını bu dönem de yalnız bırakmalı, güvenlerini sarsmamalı ve yumurtalardan olabildiğince uzak durmalısınız.
Sevda Papağanı Neden Kavga Eder?
Sevda papağanları çok sık kavga eden papağan türleri değillerdir. Eğer sevda papağanınızın eşini siz seçtiyseniz anlaşamıyor olabilirler. Birisi çiftleşmek istiyorken diğeri kendini hazır hissetmiyorsa kavga edebiliyorlar. Başta yıldızları tutmayınca daha sonra anlaşmaları zor oluyor. Sevda papağanlarınızın kafesini bir süre ayırın. Yan yana farklı kafesler de birbirlerinin varlıklarına alışmaya çalışırlar. Bazı dönemler aynı kafese koyabilirsiniz. Kafesten dışarı aynı zamanlar da çıkarıp birlikte oyun oynayarak birbirlerine alışmalarına yardımcı olmalısınız. Sevda papağanınıza çift arıyorsanız sevda papağanınızın çiftini kendi seçmesine izin vermelisiniz. Eğer sevda papağanınız çiftleşmeye hazırsa kendisine bir eş seçecektir onunla kavga etmeden ayni kafeste vakit geçirebilirler ama henüz hazır değilse eş secimi yapmaz.
0
0
oylar
Article Rating
Abone
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle