Hastalıklar, Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşu Soğuk Algınlığı Tedavisi

Muhabbet Kuşu Soğuk Algınlığı Tedavisi

Soğuk havalar, insanları etkilediği gibi muhabbet kuşlarını da olumsuz yönde etkiler. Kuşlar, hassas yapıda oldukları için ani hava değişimlerinde hastalanarak, vücutlarında çeşitli belirtiler göstermeye başlarlar. Özellikle de bu durum soğuk algınlığına sebep olur. Bu anlamda muhabbet kuşu soğuk algınlığı tedavisi için yapılması gereken önemli durumların dikkate alınması gerekir.

Özellikle soğuk havalarda kuşlar, üst solunum yolları hastalıklarına yatarak çeşitli problemler yaşarlar. U durum hem insanlarda hem de diğer canlılarda sıklıkla görülen bir durumdur. Pek çok insanın evinde besledikleri muhabbet kuşları, kafes yaşamında devam edebilmeleri ve fazla masraflı olmamaları sebebiyle tercih edilir.

Muhabbet Kuşu Soğuk Algınlığı Belirtileri

Muhabbet Kuşu Soğuk Algınlığı

İnsanlar, muhabbet kuşlarının rahat bir ortamda yaşamalarını sağlamak amacıyla beslenmelerine, bulundukları ortamın sıcaklığına, hijyenine dikkat ederler. Ancak, çeşitli nedenlere bağlı olarak muhabbet kuşu soğuk algınlığı durumu görülebilir. Soğuk algınlığının nedenleri arasında sıcak havalarda daha iyi yaşayabilen kuşların hızlı hava değişimleri karşısında vücutlarının dirençli olamaması, birbirlerine bu virüsü bulaştırabilmeleri, banyo ya da yıkanma sürecinden sonra tüylerin nemli kalması sonucu üşütmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.

Nemin yoğun olduğu ortamlarda yer almak, yanlış beslenmeye maruz kalması neticesinde bünyenin hassaslaşması, ideal ısısının devamlı değiştirilmesi de önemli derecede etki eder. Muhabbet kuşu kafesi ile birlikte farklı bir alana götürüldüğünde bu tür durumlar yaygındır.

Muhabbet Kuşu Soğuk Algınlığı

Muhabbet Kuşu Soğuk Algınlığı Belirtileri

Muhabbet kuşları hassas yapıya sahip oldukları için, kuş sahipleri, onların konforunu gerçekleştirecek şekilde bir ortamın ayarlanmasını sağlamalıdır. Aksi takdirde, muhabbet kuşu soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtiler muhabbet kuşları olumsuz etkilemelerinin yanı sıra, ciddi durumlarda zaman kaybedilmeden veteriner hekime götürülmeleri gerekebilir.

Soğuk algınlığı belirtilerinde ise soğuk havalarda kuşların büzüşmesi ve yuvarlak bir biçimde kendi köşelerinde oturmaları, gözlerinin devamlı kapalı bir biçimde olması, günlük yiyeceklerini tüketmemeleri ve iştahsızlık görülmesi, su içmek için herhangi bir harekette bulunmamaları, sıklıkla öten muhabbet kuşunun sessiz bir vaziyet alması gibi durumlar gözlenir. Bunun yanında, tüy dökülmeleri ve doğal renk kayıpları, şok geçirme gibi durumlar rastlanabilir.

Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı Tedavi Yöntemleri

Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı Tedavi Yöntemleri

Muhabbet kuşlarında görünen soğuk algınlığı belirtileri tespit edilmezse zatürre, astım, bronşit gibi ciddi hastalıklara çevrilmesi görünebilir. Tedavi yöntemlerinin ise pek çok uygulanış şekli vardır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta ise kuşun hastalanmadan önceki sağlıklı durumuna dönecek koşulların sağlanmasıdır. Bu anlamda, muhabbet kuşlarında soğuk algınlığı tedavi yöntemleri ile tedavi metotları arasında; ani hava değişimlerinin yer almadığı sıcaklık koşullarının sağlanması, hastalık esnasında su içmek istemeyen muhabbet kuşuna su içmesi için gereken davranışların yapılması, kuşun olumsuz hava şartlarına karşı korunmasını sağlamak, yem, su ve kafesinin hijyen kurallarına uygun bir şekilde hazırlanması gibi durumlar sayılabilir.

Muhabbet Kuşlarında Ciddi Solunum Yolu Hastalıkları

Muhabbet Kuşlarında Ciddi Solunum Yolu Hastalıkları

Muhabbet kuşlarında soğuk algınlığı durumunda iyi koşulların ve tedavinin gerçekleşmemesi neticesinde ağır hastalıklar yaşanabilir. Buna bağlı olarak muhabbet kuşlarında ciddi solunum yolu hastalıkları meydana gelebilir. Bunlar arasında, bronşit ve astım ilk planda yer alır. Kuşlarda bronşit belirtisi olarak ilk aşamada çok yüksek ateş gözlemlenir. Solunum yollarında devamlı hırıltı şeklinde sesler duyulur. Bu anlamda, soğuk algınlığının doğru bir şekilde tedavi edilmemesi halinde bronşit aşaması gözlenir.

Bunların yanında, astım hastalığı da bronşitin ileri evresidir. Özellikle ötmeye karşı herhangi bir hareketlilik yaşanmaması ve soluk alımlarında çok fazla zorluk çekilmesidir. Bu nedenle kuşlarda soğuk algınlığı dikkate alınması gereken bir konudur ve iyi bir tedavi uygulanmadığında sonuçlar ölümcül hale gelebilir.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

5 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Emir
Emir
1 yıl önce

Merhaba bir kuşum var benim şuan hafif olarak arada çıkarıyor su ve yem yiyor ama biraz az veterinere götürdüm vitamin ve antibiyotik verdik içiyor hala suyunu ama biraz daha kötülemeşmeye başladı galiba birdaha veterinere götürecegim ama sizden de bir öneri almak isterim ne yapmalıyım

Anonim
Anonim
1 yıl önce

Muhabbet kuşum hasta napmalıyım

Kerem
Kerem
1 yıl önce

Muhabbet kuşu hasta gibi duruyor ne yapmalıyım

Anonim
Anonim
1 yıl önce
Cevapla  Kerem

Veterinere götürmelisiniz
Havalar soğudu mümkün olduğunca araçla götürmeye bakin eyer araç yoksa ve durum ciddiye biniyorsa gerekirse bi şekilde taksi tutun götürün derim

Merve
Merve
7 ay önce

Kuşum normalde çok harektlidir ve son günlerde kafesten kendisi çok çıkmaya başlamıştı şuan da hasta ve tüylerini kabartıp gözlerini kapalı tutuyor ölür diye çok korkuyorum birsey olurmu?