Hastalıklar, Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşu İshal

Muhabbet Kuşu İshal

Evde beslenen hayvanlar arasında en çok tercih edilenlerden biri olan muhabbet kuşları, oldukça hassas bir bünyeye sahiplerdir. Her ne kadar evin içinde sürekli öttükleri için hareketli görünseler de bazı durumlarda hastalanabilirler.

Bu anlamda, muhabbet kuşu ishal sorunu oldukça önemli bir durumdur. Kuşlarda ishal sorunu çok sık rastlanılan bir hastalıktır. Bunun başlıca nedenleri vardır ve bir an önce tedavi edilmesi oldukça önemli bir konudur.

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Yetersiz ve yanlış beslenmeden kaynaklı bir ishal söz konusu ise bunu düzeltmek amacıyla uygun bir beslenme programı hazırlamak gerekir. Muhabbet kuşu beslerken hazır muhabbet kuşu yemleri tercih edilebilir. Hazır yemler içinde, muhabbet kuşunun gereksinimlerini karşılayacak besin maddeleri bulunur. Bu anlamda muhabbet kuşu ishal tedavisi esnasında beslenmesine özen göstererek, mümkün olduğunda nitelikli yemler kullanılmalıdır.

Enfeksiyon kaynaklı ishallerde, mikroorganizmanın cinsine göre uygun bir ilaç kullanmak gerekir. Genel itibariyle bakteri kaynaklı enfeksiyonların ilerlemesini engellemek ve tedavisini sağlamak amacıyla antibiyotikler kullanılır. Fakat antibiyotik tercihine ve doz ayarlamasına önem vermek kuşun sağlığı konusunda endişeleri ortadan kaldırır. Bu sebeple antibiyotik tedavisi veteriner hekim önerisi gözetimiyle uygulanmalıdır.

Muhabbet Kuşu İshal İlacı

Muhabbet Kuşu İshal İlacı

Kuşlarda ishal zamanında vücut sıcaklıklarında düşme gerçekleşir. Bu sebepten kuşun üşümesi engellenmelidir. Kuşlarda ishal döneminde su kaybı yaşandığı için kafesi içerisinde devamlı taze ve temiz su bulundurulması gerekir.

Bunun yanında, muhabbet kuşu ishal ilacı için sıvı damla ilaçlar bulunur. Üzerinde yazan uygulamaların yapılması ile muhabbet kuşunun iyileşmesi hızlandırılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise nokta bu ilaçların kullanılması gereken su normalden daha steril olarak günde 2-3 defa tazelenmek zorundadır.

Muhabbet Kuşu Dışkısı

Muhabbet Kuşu Dışkısı

Genel itibariyle normal zamanlarda muhabbet kuşu dışkısı çok cıvık ya da çok katı olmaz. Ancak çok cıvık dışkı durumu varsa akıllara ishal gelmelidir. Çok fazla olmamakla birlikte ara sıra muhabbet kuşları cıvık ve katı olarak dışkılayabilirler. Bu durum hemen hastalandığı manasına gelmez. Kuşlar dışkı ve idrarı beraber dış ortama atarlar.

Dışkı kısmı genelde yeşilimsi bir renkte ve koyu biçimde yer alır. İdrar kısmı ise beyaza benzeyen bir renkte olur. Beslenme, taze meyve tüketimi, sulu gıdaların tüketimi ve özellikle su tüketiminin artış göstermesi ile birlikte kuşlarda idrar düzeyinde artış meydana gelir ve idrarın yoğunluğu azalır. Bu durumu ishal ile karıştırmak yaygın gözlenen bir durumdur.

Muhabbet Kuşu Elma Sirkesi

Muhabbet Kuşu İshal Elma Sirkesi

İshalin durdurulmasına yardımcı olmak ve parazitlerin atılmasını sağlamak amacıyla muhabbet kuşu ishal elma sirkesi kullanılabilir.

Elma sirkesini muhabbet kuşunun temiz su bulunduğu kabının içine yaklaşık 10 gün veya 2 haftada bir kez iki damla olacak biçimde elma sirkesi damlatılması sağlanmalıdır. Bu sayede muhabbet kuşunun bağırsaklarında yer edinen parazitlerin atılması sağlanır.

Muhabbet Kuşu İshalinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Muhabbet Kuşu İshalinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İshal döneminde yem dışında herhangi bir ek gıda verilmemesi, muhabbet kuşu ishalinde dikkat edilmesi gerekenler açısından önemli bir detaydır. Günlük meyve, sebze ya da mamalarına bu süreçte ara verilmesi gerekir. Bunun yanında, kafes içinde kuş kumu bulundurulması da oldukça önemlidir. Son olarak da, ilaç verilmiş olan su kaplarında, sekiz saatten daha fazla ilaç tutulmamalı ve belirli aralıklar ile suyum tazelenmesi gerekir.

Muhabbet kuşu besleneceği zaman, kuş için ideal bir ortam seçilmelidir. Seçilen bu alanın hava akımına maruz kalması önlenmelidir. Sıcaklık değişimleri çok fazla değil, stabil olacak biçimde bir sıcaklık aralığında yer almalıdır. Kuşlar strese karşı hassas canlılar oldukları için stres faktörlerinden olabildiğince uzak tutmak gerekir.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Didem T.
Didem T.
2 yıl önce

Merhaba İyi günler diliyorum,

1 yaşında bir muhabbet kuşum var ve 2 haftadır dışkı yapışması sorunu yaşıyoruz. Veterinerimiz ishal olduğunu vitaform kullanmamızı önerdi, ne kadar içtiğini bilemediğim için ağzından da günde 2-3 damla verdiğim oldu ne yazık ki halen geçmedi… Geçmediği için başka bir ilaç daha verdi şırıngada onu da 2 gündür veriyorum ağızdan 2 damla şeklinde ama hala düzelme yok. Keyfi hareketleri bu süreçte normaldi ama bugün saha sakin bir hali var. Çok endişeleniyorum. Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim…