Hayvanlar

Memeli Uçan Hayvanlar

uçan memeliler

Memeli hayvanlar, omurgalı hayvanlar grubunda en gelişmiş hayvanlar olarak bilinir. İnsanlar da memeliler grubunda yer alan en gelişmiş canlılardır. Memeli hayvanlar arasında bir de memeli uçan hayvanlar vardır. Bu hayvanlar memeliler grubunda tıpkı memeli hayvanlar gibi aynı özelliklere sahip olsa da diğer memeli hayvanlardan farklı olarak uçabilmek ve havada kalabilmek için kanatlarını kullanırlar. Dolayısıyla da bu hayvanlar, uçmak ya da havada süzülebilme özelliğine sahip omurgalı hayvanlardır.

uçan memeli hayvanlar nelerdir

Uçan memeli hayvanların havada uçarak kalabilmek ve havadan süzülebilmek için kanatları ya da diğer bir deyişle uzuvları bulunur. Fakat uçan memeli hayvanların temel özellikleri tıpkı diğer uçamayan memeli hayvanlar gibidir. Uçan memeli hayvanlar da tıpkı diğer memeliler gibi yavrularını doğururlar, salgıladıkları süt bezleri sayesinde yavrularını emzirirler yani onlarda da yavru bakımı vardır. Ayrıca diğer memeliler gibi uçan memelilerin vücutları da sıcak ve soğuk yaşam alanlarına adaptasyon sağlayabilmeleri kıllarla kaplıdır.

Uçan memeli hayvanlar; aktif ya da diğer adıyla pasif olarak isimlendirilir. Eğer kuşlar gibi kanat çırparak havada kalabiliyorlar ise bu memeliler aktif memeli hayvanlardır. Ancak uçamayan ancak uzun süre havada kalabiliyor ise bu hayvanlar pasif uçan memeli hayvanlardır.

uçan memeli hayvanlar

Uçan Memeli Hayvan Hangisidir?

Uçan memeli hayvanlar denildiğinde akla ilk gelen hayvan; yarasalardır. Yarasalar, yeryüzünde 1.240 farklı türde görülmüştür. Geniş bir tür çeşitliliğine sahip olan yarasalar, memeli hayvanların dörtte birlik bölümünü oluşturur. Diğer bir uçan memeli ise süzülen keselilerdir. Bu canlıların dişileri, yavrularını keselerinde taşır. Aynı zamanda bu canlılar Avustralya’ya özgü olmakla birlikte keseli memelilerde en yaygın kangurudur.

Uçan sincap, uçan memeli hayvanlar arasında olan ve 35 farklı türü olan bir canlıdır. Uçan sincaplar, kuyruklarını genellikle kendilerini yönlendirmek için kullanır. Diğer bir canlı ise “uçan lemur” olarak bilinen Clugo’dur. Kedi büyüklüğünde olması sebebi ile en büyük süzülen yani uçan memelidir. Zarlarını açarak havada yükselir ve uçma sırasında adeta bir uçurtma şeklini alır.

uçan memeli hayvan

Uçan Memeli Hayvan Var Mı?

Memeli hayvanlar, kendi içerisinde uçan ve uçamayan memeliler olarak ikiye ayrılır. Bu gruplar arasında en az uçamayan kadar uçabilen de memeli canlılar vardır. Bu uçan memeli hayvanların başında 1000’i aşkın tür zenginliği ile yarasalardır. Öyle ki memeli hayvanların büyük bir bölümünü yarasalar oluşturur. Diğer bir uçan memeli hayvan ise süzülen keseli hayvanlardır. Avustralya bölgesine özgü bir canlı olan süzülen memelilerin dişileri, yavrularını keselerinde besleyen canlılardır.

Sincap denildiğinde akla uçan hayvanlar gelmese de uçan memeli hayvanlar arasında yer alan canlılardan birisi de uçan sincaplardır. Yeryüzünde 35 farklı sincap türü yaşar. Diğer bir uçan memeli hayvan “Uçan Lemur” olarak adlandırılan ve kedi büyüklüğünde olan Clugo hayvanıdır.

uçan memeli hayvan hangisidir

Uçan Memeli Hayvan Yarasa

Yarasalar, uçan memeli hayvanların başını çeken canlılardır. Öyle ki; 1.240 farklı türü ile memeli hayvanların %20’lik kesimini oluştururlar. Yarasaların en ilginç özelliği ise; vampir yarasa olarak bilinen yarasaların başka bir yarasa türünün kanı ile besleniyor olmasıdır.

uçan memeliler nelerdir

Uçan memeli hayvanlar; aktif ve pasif olarak ikiye ayrılır. Yarasalar, bu gruplarda aktif memeliler grubunda yer alır. Yani yarasalar, havada uzun süre sabit kalabilirken aynı zamanda uzun mesafe kanat çırparak uçabilirler. Diğer yönden tıpkı diğer memelilerle aynı özelliklere sahiptirler. Vücutları ine bir kürkle kaplıdır. Genellikle görüntü olarak fareye benzetilir. Ancak diğer memelilerden farklı olarak yarasalar genellikle sonbahar mevsiminde çiftleşir ve ilkbaharda yumurta bırakır. Yani genellikle memeliler doğurarak çoğalırken yarasalar, yumurtlayarak çoğalır.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
ülkü ikra umurbek
ülkü ikra umurbek
2 yıl önce

Merhaba,memeli kuşalar hakkında bilgi verir misiniz?

mendeburlemurfanclup
mendeburlemurfanclup
2 yıl önce

yukarıyı okur musun kardeşim????