Ara Papağanları, Macaw Papağanları, Papağan Türleri

Mavi Göğüslü Ara Papağanı

mavi macaw

Mavi Göğüslü Ara (Ara Glaucogularis) Papağanı

Mavi Göğüslü Ara Papağanı Yaşam Alanları – Vahşi Hayat
Yaklaşık olarak 100’ün biraz altında kalmış olan geri üyeleri ile küçük bir bölge ve düzlük alan olan Beni Bolivya bölgesinde serbestçe yaşamaktadır. Türü en çok tehlike altına girmiş olan ara türlerinden biridir. Buna neden olan ve bunu yaratan her zaman ki gibi yine insanlardır. Sebeplerin başında şunlar gelir: İnsanların bu papağanlara ait yaşam alanlarını sorumsuzca kullanmasıdır. Kaçak yollardan yuvalarına zarar verip yavruları alıp bunları tahrip etmektedir. Ayrıca erişkinlerin de aynı şekilde yakalayıp ticari amaçla satılmasıdır.

Washington tür koruma birimi ve CITES bu türü koruma listesinde A grubu olarak ele alır. Ayrıca son yıllarda LPF(Loro Parque Fundacion), Bolivya’da(türün ana vatanında) yürütülen ve adı “Armonia” olan bu türü koruma organizasyonu da desteklemektedir.

sümbül macaw papağanı

Ara Ararauna ve Ara Macao ile de paylaştıkları deniz ve nehir kenarında kalan ormanlıklarda, yarı açık olan bataklık bölgelerinde, burada da daha çok savanlarda(daha az ot ve palmiye türleri olan) yaşarlar. Bu bahsi geçen yerler senenin en az 5 ayı boyunca sürekli sel altında kaldığından, insanlar tarafından geçilmez olur. Fazla ziyaret edilmeler.

sümbül ara papağanı özellikleri

Mavi Göğüslü Ara Genel Tanımı ve Özellikleri

Yaklaşık 75 – 80 santimetre ebatlarındadırlar. Erkek ve dişisi aynı renkte olur. Bunları çıplak gözle ilk bakışta ayırt etmek zordur. Üst kısımları alından başlayarak kuyruk ucuna kadar mavi renktedir. Alın üstündeki mavi tonda hafif yeşilimsi bir renk dalgası vardır. Göz çevresi, yanak kısmı ve burun üstü ise tüysüz beyaz renkte olup, ince hatlar şeklinde mavi tüycüklerle kaplıdır. Yanak altından başlayan ve dışında kalan tüyler ise, portakala yakın bir sarı tondadır. Uçucu kanatları ve kuyruk kısmı da, yine mavi tonda olur. Kuyruk altı ise yine portakalımsı sarı tondadır.

sümbül ara satılık

Göz irisi sarımsı, ayakları da siyahımsı koyu kahve tondadır. Gagası ise komple siyahtır. Yavru ve genç kuşlarda da renkler aynıdır. . Tek fark edilen yanları, yanak kısımlarının daha koyu renkte olması ve gözlerinin irisinin kahvemsi tonda olmasıdır.

Mavi Göğüslü Ara Papağanı Beslenme Şekli ve Ne Yerler ?

Doğal ortamındaki yaşam şekli hakkında elde çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Sürekli yem arayışında oldukları ve palmiye ağaçlarının fındıkları ile beslendikleri bilinir. Sürü geleneğinde yaşan bir türdür.

Kuluçka döneminin dışında Mavi Sarı Ara Papağanı ile beraber büyük ortak gruplar oluştururlar. Bu 2 tür arasında ise genel olarak bakıldığında birçok yönden benzerlikler görülür.

sümbül ara papağanı fiyat

Mavi Göğüslü Ara Üreme Şekli ve Kuluçka Dönemleri

Aslında bu yönden de, yine Ara ararauna ile hemen hemen aynı özelliklere  sahiptirler. Doğal yaşam alanlarının Güney kesimlerinde, kuluçka dönemleri Kasım ayında başlarken, daha kuzeyde olan bölgelerde bu dönem 1 – 2 hafta sonrasında başlar. Yuvalarının bataklık bölgelerden seçtikleri palmiye ağaçlarını oyarak yaparlar. Her kuluçkada en fazla 3 yumurtaları olur.

Kuluçka süreleri 28 gün civarındadır. 90 gün içinde yavrular uçmayı öğrenip bunu takip eden 12 hafta içinde de ailelerinden bağımsız hale gelirler.

sümbül ara papağanı

Mavi Göğüslü Ara Papağanı Evcil Olarak Bakımları ve Kafes Hayatı

Çok yaygın değildirler. İri boyutları ile ev ortamında bakımları zordur. Bakılacaksa sadece çok geniş alan içinde(ihtiyaç duyacağı kadar) yapılmış salmalarda bakılması gerekir.

Eskiden bu türü Ara Ararauna ile aynı grupta olanların alt türü olarak kabul ederlerdi. Ama zaman içinde bu kavram değişti. Zaten çok dikkatli bir gözle incelediğinizde özellikle yüz şekillerinin ve renklerinin de farklı olduğunu görürsünüz. Ayrıca Ara Ararauna da olan yüksek öğrenme kabiliyeti de bu türde yoktur. Hatta diğer türlere oranla en az kabiliyetli olan ara türüdür. Zaten genel olarak özellikleri de diğer türlerden daha farklıdır.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle